查看完整版本: [-- “撞傷不如撞死”(轉載人民網) --]

-> 議 事 亭 -> “撞傷不如撞死”(轉載人民網) [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

小魔女SOS 2010-09-15 16:39

“撞傷不如撞死”(轉載人民網)

常聽聞中國大陸如果被車撞到,明明有得救都可能變冇得救見碌你唔死整多野你嘆等你死為止,為何要這樣做呢?莫非你唔死佢仲大獲

事件一

奔馳車撞倒3歲男童 司機下車看后倒車將其碾死  
外公60歲的壽宴,卻成了3歲的牛牛(化名)最后的午餐。20日下午3時,都江堰國堰賓館內發生一起慘劇:一輛奔馳車將一名小男孩撞倒拖行后,兩名男子下車看了看,然后又上了車。隨后,奔馳車再次啟動,倒退著再次從男孩身上碾過........

事件二

四川再次發生二次碾軋事件 男孩死亡母親重傷
“受傷男孩當時還在喊媽媽,哪曉得倒車時那個車輪往后開了一下又向前開,眼睜睜地看著那個娃娃被壓死了……”24日下午,成都川陝公路成都軍區總醫院路口的眾多路人目睹了一幕車禍慘劇,一位騎電動自行車的母親搭著10歲兒子過街時,被一輛左拐的卡車撞倒卷進車底﹔肇事司機取人時車輪往后退了又向前開動,將卡在右后輪前的男孩當場壓死......

zoo 2010-09-15 16:59
因為要醫可能仲貴!       

小魔女SOS 2010-09-15 17:09
引用第  1  樓  zoo  於  2010-09-15 16:59   發表的  :
因為要醫可能仲貴!         

咁又係唔知醫幾耐分分鐘10萬8萬唔止,斷手斷腳唔死得仲金,唯有碌鬼死你一筆過保險賠

chon 2010-09-15 17:15
唉...唔知咩人\ \=   

BrianLam 2010-09-15 17:34
冇人性!!

活活 2010-09-15 17:38
無可否認撞傷的確系手尾長過撞死, 不過報紙d新聞有時都會斷章取義......

奧比斯 2010-09-15 17:39
人性可貴,

還是

人命可貴     

釣魚郎 2010-09-15 17:48
引用第  1  樓  zoo  於  2010-09-15 16:59   發表的  :
因為要醫可能仲貴!         

聽講好似係療養費有排俾,俾到佢完全好晒,療養期間要食好嘢,例如人參,燕窩等等........所以不如一下子..........

ymtchris 2010-09-15 18:00
真又好, 假又好, 我淨係知祖國d司機係無咩交通唔交通既觀念呀, 所以 - 小心呀同胞.....   

joaoao 2010-09-15 18:12
     人性扭曲..

發記 2010-09-15 18:43
碌你唔死   入後波.....    大陸係咁嫁啦         

arrowtsang 2010-09-15 19:20
     大家還是自求多福吧!      好多時我都認為雷峰這個人物是虛構出來的!

爆箱ok 2010-09-15 19:23
D   PK 冇人性   

peter_218 2010-09-15 19:51
在大陸車死人倍几萬元就可以..撞傷人手尾長,,,,,,     

DEO 2010-09-15 19:57
撞死人賠錢的確比撞傷人多

如果卑查到係 有意撞死,會被告謀殺,要打靶~~~自己唸啦   

PAN@U 2010-09-15 21:34
冇人性     

肥仔 2010-09-15 21:41
成日都有呢 d 新聞~~

天花佬 2010-09-15 22:13
在大陆已经不系新闻   

Sam_Sam 2010-09-15 23:01
真你痴x線,咩人嚟架

亞枝 2010-09-15 23:05
   冇野講   

whero 2010-09-16 00:12
引用第  14  樓  DEO  於  2010-09-15 19:57   發表的  :
撞死人賠錢的確比撞傷人多

如果卑查到係 有意撞死,會被告謀殺,要打靶~~~自己唸啦     

說的對,不要只看新聞表面,以前就有過類似事件,結果駕駛被判蓄意謀殺,判無期.......

巨立杀手 2010-09-16 01:22
一句講晒.司機質素低.無品

发哥 2010-09-16 11:38
个别坏人边度都有架啦,大陆好人重系多架!   

蚊仙 2010-09-16 18:12
以前要比左錢先行 郁手
........

財叔 2010-09-16 18:53
佢話撞到你。死好个唔死       

等同謀殺...     

神農氏 2010-09-17 00:40
雷鋒真的是虛構出来的,源于五六十年代大躍進时期,用作鼓勵当时的窮苦人民為國家多出一点力,暫忘個人利益,万事以國家建設及群众利益為先,的確是中國近代史中一個傳奇。

亞旦 2010-09-17 09:41
這樣的人,天會收的!!

查看完整版本: [-- “撞傷不如撞死”(轉載人民網) --] [-- top --]