查看完整版本: [-- 幫幫新手 買竿 --]

-> 綜合釣魚問題諮詢區 -> 幫幫新手 買竿 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

mcuian 2010-08-30 21:33

幫幫新手 買竿

大家好 本人想買魚竿 0.8~1.5  大約1~2千
       daikoh 砕波 ro  汐彩 邊個好 ?
           仲有無其他介紹  多謝c兄

發記 2010-08-30 21:56
未用過靚野      

arrowtsang 2010-08-30 21:57
daikoh  

1魚 2010-08-30 22:06
冇有信心就買holiday
有信心就買daikoh新釣技1.2-5M,食完公仔麵都唔會後悔   

中山大钓友 2010-08-30 22:15
C兄,你嗰预算,买唔到碎波喔。。。买海匠啦。。好过买夕彩。。。

魚珠魚寶 2010-08-30 22:22
支持S牌

itit 2010-08-30 22:23
     sorry, no comment....

財叔 2010-08-30 22:47
太高當         

chaofish 2010-08-30 22:50
竹須手就好,新手粗粗地用下平D斷得幾支之後先用D貴,咁就無咁肉痛

Sam_Sam 2010-08-30 22:56
事乎自己手感,慢慢揀

1魚 2010-08-30 23:13
數一數真的有好幾百支日本竿,好難選一支百搭的又平又靚又啱心水竿.....我都一年多無買過新竿了

小釣手 2010-08-30 23:16
1魚 叔 食公仔麵食到怕怕......   

高桥蕉 2010-08-30 23:38
daikoh 砕波

joaoao 2010-08-31 00:51
        [attachment=104409]

魚力發電 2010-08-31 01:14
個人喜好唔同喎....

爆箱ok 2010-08-31 01:15
新手唔識     

路過... 2010-08-31 04:23
龍弓都可以~

ymtchris 2010-08-31 09:28
我用開平嘢喎...

釣魚郎 2010-08-31 11:02
daikoh   

蚊仙 2010-08-31 12:16
我支1千蚊竿用到以家

發記 2010-08-31 12:33
引用第  19  樓  蚊仙  於  2010-08-31 12:16   發表的  :
我支1千蚊竿用到以家

哇   成千蚊    有錢仔黎嫁wow  

熱釣loewi 2010-08-31 13:37
daikoh竹都偏硬調.....
碎波是萬能杆....價格要4萬多日元....即mop3千到4千多....調性偏硬
汐彩是千又杆....價格要3萬多日元....即mop2千到3千多...調性偏軟一點....釣立魚手感會好d
至於你要一千到2千.......
我建議買龍弓或龍刀......價格係千4到2千到
我用過枝0.6-5米龍弓起過2斤白立.......絕對無問題........好用.....不過無手感

zoo 2010-08-31 13:42
引用第  21  樓  熱釣loewi  於  2010-08-31 13:37   發表的  :
daikoh竹都偏硬調.....
碎波是萬能杆....價格要4萬多日元....即mop3千到4千多....調性偏硬
汐彩是千又杆....價格要3萬多日元....即mop2千到3千多...調性偏軟一點....釣立魚手感會好d
至於你要一千到2千.......
我建議買龍弓或龍刀......價格係千4到2千到
.......

新手用06我又唔係太建議, 最好都由1.5起

1魚 2010-08-31 14:01
台灣竿岩霸1.5號5咪竿,都係好啱新手玩,一千三四左右,任fit都冇有怕,斷頭芯兩百左右,不用等日本寄

premium 2010-08-31 15:18
sorry

chansimon 2010-08-31 16:21
引用第 22 樓 zoo 於 2010-08-31 13:42 發表的 :

新手用06我又唔係大建議, 最好都由1.5起

Whyme C兄推薦我買第一技Tidream 08,點知無呢頭中條6斤大星星,抽得好鬼辛苦
如果係新手用大小小就易上手d

zoo 2010-08-31 17:04
引用第  25  樓  chansimon  於  2010-08-31 16:21   發表的  :

Whyme C兄推薦我買第一技Tidream 08,點知無呢頭中條6斤大星星,抽得好鬼辛苦
如果係新手用大小小就易上手d

係唔係我呀? 多年前ge 舊款膠圈Tidream我就用過, 但係都好夠腰wo十斤八斤星星都冇問題wo

chansimon 2010-08-31 17:24
引用第 26 樓 zoo 於 2010-08-31 17:04 發表的 :

係唔係我呀? 多年前ge 舊款膠圈Tidream我就用過, 但係都好夠腰wo 十斤八斤星星都冇問題wo

係就好夠腰但我哥時連拉力都末識用(e家都一般般 ),咪認真論盡lo

mcuian 2010-08-31 18:03
咁多位c兄 我買了 daikoh 砕波  1.5  
多謝大家意見 星期五應該會去大6釣魚...新世紀我想去..

1魚 2010-08-31 18:54
引用第  28  樓  mcuian  於  2010-08-31 18:03   發表的  :
咁多位c兄 我買了 daikoh 砕波  1.5  
多謝大家意見 星期五應該會去大6釣魚...新世紀我想去..

規格:http://www.f-daiko.com/iso/ue-saiha_st/spec-price.html
中文翻譯:
為了雖然是請在纖細的但是固型芒,繼承有打死大東西的壓倒的力的「FF碎波浪」的理念,給潛藏在主流和淺灘時候的大型gure吃拖出的軀幹的張力,是為更強的軀幹power up。是制止一邊隱藏驚異性的力,使之有出眾的操作性的「力量對力」的交換的特色一個。

peter_218 2010-08-31 20:54
粗粗地用下,,慢慢揀

real 2011-04-09 10:50
引用第  3  樓  1魚  於  2010-08-30 22:06   發表的  :
冇有信心就買holiday
有信心就買daikoh新釣技1.2-5M,食完公仔麵都唔會後悔     

查看完整版本: [-- 幫幫新手 買竿 --] [-- top --]