查看完整版本: [-- "得架啦,到時先計" --]

-> 議 事 亭 -> "得架啦,到時先計" [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

DEO 2010-08-08 21:00

"得架啦,到時先計"

之前見到師兄中山仔,去廟灣玩得很開心, 所以亦約齊腳一行七人去八月七廟灣一趟,兩日一夜釣游
雖然提前半個月卑電話高佬,而且其後多次電話復實,去既時間同玩既時間,價錢等等.
但到行程當日去到碼頭仍然卑放飛機~~~~~ 
一行人卑佢放左一個叫張新x既師傅度.無辦法,硬住上,當日大風,2個鍾去到廟灣.
由於不熟地方,所以拎左房之後去中山仔所提既碼頭度釣.......因為之前話出礁要另外收錢,所以當時問船佬去個邊收幾錢
但船佬話:"得架啦,到時先計"但個心都係擔心獅子開大口,問過幾次,但係都係一個答案. 再問,干脆唔理你~
其後釣到晚上,收工返去,收穫唔錯,食飯訓覺.第二日早上6點多起身,打算去個邊再戰半日,然後游陣水,3點零返去,
點知船佬就話,過左12點就要加錢,計兩日 
11點半草草收工,出發返珠海.到收錢個陣竟然收2600 船費2200 然後兩次碼頭各200 ,佢話個個都係甘
當時既感覺就係卑人昆左,雖然唔長去東區,但呢個價似乎過份左,廟灣碼頭去軍事碼頭有幾遠?去過既師兄心里有數.

況且,點解當時唔肯講價錢,,問極都唔講,似乎係一早預謀作你一筆.
釣魚,是花錢買開心,遇上甘既事真係令到行程一肚氣.

奉勸所以各位釣友,聽到:"得架啦,到時先計" 呢句野,最好就小心d,如果堅持唔講,都係唔好去,免得打死狗講價.頂氣收場.

沙立皇 2010-08-08 21:17
張新 [attachment=102925] 未聽過止人喎  [attachment=102926]     

joaoao 2010-08-08 21:19
又放飛機         但如果係廟灣日半團收2600蚊就真係咁嘅價喎.... 記得早兩年己經係2500蚊呢個價位...不过阿張新X唔肯讲點計法又係幾乞人憎嘅...冇下次啦

但碼頭錢收两趟就過份左D....咁果D廟灣土著有冇收你地每人30蚊廟灣清洁痕症費呀         

魚珠魚寶 2010-08-08 21:21
唔........真係要小心.......唔係好易破產

DEO 2010-08-08 21:24
引用第 2 樓 joaoao 於 2010-08-08 21:19 發表的 :
又放飛機         但如果係廟灣日半團收2600蚊就真係咁嘅價喎.... 記得早兩年己經係2500蚊呢個價位...不过阿張新X唔肯讲點計法又係幾乞人憎嘅...冇下次啦

但碼頭錢收两趟就過份左D....咁果D廟灣土著有冇收你地每人30蚊廟灣清洁痕症費呀         

收左,廟灣居民唔錯啊,如果上島收30可以維持廟灣風光抵卑啊~

ps: 因為一早已經講好左往返船費2200,同返黎時間,到時候出磯另計.
激氣唔係為左個幾百蚊,而係個種操守真係......有乜咪講清楚,4466唸掂嚕,鬼鬼鼠鼠唸縮數真係......

arrowtsang 2010-08-08 21:36
得架啦,到時先計;原來係............黎架! [attachment=102927]              

joaoao 2010-08-08 21:38
引用第 4 樓 DEO 於 2010-08-08 21:24 發表的 :

收左,廟灣居民唔錯啊,如果上島收30可以維持廟灣風光抵卑啊~

最弊有時假期你唔上島佢都會車艇出嚟收嘅呢....

仲有..講起上島住認真冇引...飯店.D大烏蠅成千上萬咁...認真係一度亮丽嘅风光.

入到房仲坚....两条傻兮又拖鞋又毛巾打烏蠅打足個幾鐘先打得曬佢地.....善哉善哉!!

好啦...臨瞓前仲要聽講呀唔知邊個話后面唔知边間房就係廟灣停屍間tim.....死未

arrowtsang 2010-08-08 21:53
引用第  6  樓  joaoao  於  2010-08-08 21:38   發表的  :

最弊有時假期你唔上島佢都會車艇出嚟收嘅呢....

仲有..講起上島住認真冇引...飯店.D大烏蠅成千上萬咁...認真係一度亮丽嘅风光.
.......

去年我們經歷的悽慘事件,貌哥您的描述一點不假,艾至今仍猶有餘悸, 看見您回覆DEO師兄後,慘劇仍然瀝瀝在目,唉.......!慘啊! 奉勸各位,若要上廟灣本島投宿過夜,三思!   

何相均 2010-08-08 21:58
   停尸间。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

海浪 2010-08-08 22:02
嘩!咁得人驚!     

DEO 2010-08-08 22:36
= . = 停~~~~~屍間~~~~~

算啦,都係唔好話我知邊間啦....

不過個島真係勁多大頭蒼蠅~~~~    
夾送慢少少都卑佢食先

chon 2010-08-08 23:11
唔係人住嫁!奶過一次野..就夠       

青木 2010-08-08 23:28
聽到都驚     

發記 2010-08-08 23:35
問清楚好     唔係一真踩灑屎  

路過... 2010-08-08 23:50
邊位離架!

假師傅 2010-08-09 00:31
咁得人驚!   

爆箱ok 2010-08-09 02:35
又幾得人驚     

FM 2010-08-09 08:13
停屍間     

好在上次過夜係船瞓,如果唔係瞓左人地既地方.....

ymtchris 2010-08-09 09:12
多數即日來回呀, 同有相熟船佬.....

機車28 2010-08-09 09:39
咁咪要帶電蚊拍囉!       

釣魚郎 2010-08-09 10:47
邊位離架!   

財叔 2010-08-09 11:36
引用第  20  樓  機車28  於  2010-08-09 09:39   發表的  :
咁咪要帶電蚊拍囉!         

公公你要帶巨形加大碼富蚊拍先得

老gar 2010-08-09 12:39
價錢都算岩數,但係一講高佬....就...         

仲記得果一次第(很久之前)因為我小氣,自從果次冇搵過佢  去到碼頭見到個佬友兩個人去釣魚,咁好自然咁問佢約左邊個?
佢話高佬我問佢幾時約,佢話昨晚上!跟住我就接到高佬電話..........叫我坐立追船,咁我即時明晒以後唔駛搵佢啦

premium 2010-08-09 15:19
奶左野     

tong_tong 2010-08-09 16:01
記得下次問清楚啦!!!..  
唔講最多咪係碼頭fit吓由魚囉....  
由魚刺身好好味   

type72 2010-08-09 17:59
钓鱼人越来越慘   

dickkuok 2010-08-09 19:09
廟灣停c間   

peter_218 2010-08-09 20:24
咁得人驚     

查看完整版本: [-- "得架啦,到時先計" --] [-- top --]