查看完整版本: [-- 三隻小羊理論 --]

-> 愛 心 列 車 -> 三隻小羊理論 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

1魚 2010-06-22 23:55

三隻小羊理論

最近一直思考一個問題,如果在一個乾旱的草原上,我發現了一百隻小羊,但我手上只有一百束草,只能維持一百隻小羊幾天的糧食,但所有小羊要支持一段時間,才能走到對面山坡的綠草原野,牠們的糧食一定不夠的了,除非我只挑選三隻幸運的小羊,手上的糧食足以維持牠們健康成長,去到對面長滿青草的山坡。

如果是您,究竟您該餵一百隻羊,還是三隻羊?

活活 2010-06-23 00:00
我會平均的繼續餵養一百隻小羊,拖延牠們的生命,因為個人仲系相信:希望在明天~

沙立皇 2010-06-23 00:10
引用第  1  樓  活活  於  2010-06-23 00:00   發表的  :
我會平均的繼續餵養一百隻小羊,拖延牠們的生命,因為個人仲系相信:希望在明天~

chon 2010-06-23 00:13
如果整係分比3隻食既話..個人應為會比較自私左..

1魚 2010-06-23 00:15
引用第  1  樓  活活  於  2010-06-23 00:00   發表的  :

如果由於您不能當機立斷,放棄97隻羊,留3隻羊逃出生天,結果全部的羊都滅亡了,有什麼感想?

DEO 2010-06-23 00:21
如果以條件限制,每隻羊要食33束草先到下個山頭,如果分卑100只羊食,唔單只羊會死曬,而且會拖慢去到下一個山頭既時間,結果當然係羊死人翻

常滿 2010-06-23 00:34
咦?佛計..........   

台灣仔 2010-06-23 00:36
我覺得留一線希望總比馬上犧牲97隻小羊好,
因為只要有機會,而到最終存活只有4隻小羊,總算比3隻多   

活活 2010-06-23 00:43
引用第  4  樓  1魚  於  2010-06-23 00:15   發表的  :

如果由於您不能當機立斷,放棄97隻羊,留3隻羊逃出生天,結果全部的羊都滅亡了,有什麼感想?

首先呢個問題本身系一個假設性問題,當中亦包含假設性既未知結果。更加無對與錯之分。

感想:本來呢個世界就系物競天擇識者生存,留3只羊可能系果一刻既最佳決定,不過山窮水盡疑無路,柳暗花明又一村。。?
如果我系可以接受到因為自己既決定而導致全部羊滅忙既後果,我一定會選一百只。
原因好簡單:選左一百只羊既決定只系二選一,痛苦只系一次,不過佢地依然仲有少許既機會生存。
但系選左留三只羊既決定,因為每一次都選其中一只,結果就要痛苦三次。以後面對住生存落黎果三只羊就意味着
一直都要面對可能死去既97只。
最重要既系,系我能力之下,我已經給予100只羊同等既生存機會。
凡人都總系抱住小小希望,有人講唔抱希望就一定唔會失望,呢句只系系負面意識上講對,
正面系:只有抱住一點小希望先能夠讓人有動力去達成希望。

p.s. 1魚叔, 你呢張帖又俾機會我奉指用神經病院中醫大夫哲學。。。灌水咯。

魚珠魚寶 2010-06-23 00:44
這是一個心理測驗或是邏輯思考吧!     我諗10個人之中9個第一時間都會選答案<  2 >    包括我自己      但係如果再想深一層    到最後那100隻羊可能都活?了   

zoo 2010-06-23 00:54
引用第  8  樓  活活  於  2010-06-23 00:43   發表的  :

本來呢個世界就系識者生存,留3只羊可能系果一刻既最佳決定。不過如果我系可以接受到因為自己既決定而導致全部羊滅忙既後果,我一定會選一百只。原因好簡單:選左一百只羊既決定只系二選一,痛苦只系一次,不過佢地依然仲有少許既機會生存。但系選左留三只羊既決定,就要痛苦三次。

用97條生命去換3條生命, 試問有幾多人可以咁狠心!

DEO 2010-06-23 00:58
其實就好似裝備同人同時落海甘,你攬住d裝備要係海漂一日,如果唔要裝備可以馬上爬上岸了
捨得,捨得,不捨不得
留一只公羊兩只母羊,再變100只都可能.

盡人事,聽天命...

joaoao 2010-06-23 01:18
不放棄..不拋棄     

常滿 2010-06-23 01:19
引用第 11 樓 DEO 於 2010-06-23 00:58 發表的 :
其實就好似裝備同人同時落海甘,你攬住d裝備要係海漂一日,如果唔要裝備可以馬上爬上岸了
捨得,捨得,不捨不得

那樣的話公羊都幾辛苦

掌佬 2010-06-23 01:45
不放棄100     

活活 2010-06-23 01:58
引用第  10  樓  zoo  於  2010-06-23 00:54   發表的  :

用97條生命去換3條生命, 試問有幾多人可以咁狠心!

歷史話我地知,獨裁主權領導者用上千萬人既生命去換取個人既私慾。。。比比皆是。

活活 2010-06-23 02:26
引用第  13  樓  joaoao  於  2010-06-23 01:18   發表的  :
不放棄..不拋棄       

系未講緊釣魚呀?

FM 2010-06-23 02:27

鱗光一閃 2010-06-23 02:30
類似這種理智與感情的决擇,經常會出現,令人很矛盾。
我的想法是:每一個生命都是上天的安排,每個生命的存在或滅亡,最好由個天去决定。我們只要盡力而為,救得一個得一個。

財叔 2010-06-23 04:05
引用第  11  樓  DEO  於  2010-06-23 00:58   發表的  :
捨得,捨得,不捨不得

發記 2010-06-23 05:27
其實我想每日殺死一隻   自己又有得食   佢地又夠食    

亞神 2010-06-23 06:06
我會選擇救三隻小羊
說白一點;國內山區真是會餓死人嗎?
知識改變命運
就寄托這三隻尖子小羊,將來學有所長
改變制度,將荒地變樂土

忍者引魚 2010-06-23 06:17
願每一個可以生存,你願意付出嗎,     

type72 2010-06-23 07:05

服部半藏 2010-06-23 07:59
不放棄   

小魔女SOS 2010-06-23 09:48
引用第  13  樓  joaoao  於  2010-06-23 01:18   發表的  :
不放棄..不拋棄       

引用第  17  樓  活活  於  2010-06-23 02:26   發表的  :

系未講緊釣魚呀?

阿大夫你講得貌錯貌院監話大魚不放棄小魚更加不拋棄

青木 2010-06-23 09:49
放棄97隻小羊   

小魔女SOS 2010-06-23 09:53
至於1魚首領你哩個問題我會選擇放棄....................................唔答 中國人有句說話:手板係肉手背又係肉難以取舍

ymtchris 2010-06-23 10:23
引用第  8  樓  活活  於  2010-06-23 00:43   發表的  :

首先呢個問題本身系一個假設性問題,當中亦包含假設性既未知結果。更加無對與錯之分。

感想:本來呢個世界就系物競天擇識者生存,留3只羊可能系果一刻既最佳決定,不過山窮水盡疑無路,柳暗花明又一村。。?
如果我系可以接受到因為自己既決定而導致全部羊滅忙既後果,我一定會選一百只。
.......

阿活, 就係你抱住咁樣既希望同理念, 同時間係有機會令到整個羊仔族群走進死胡同, 提高了滅族既可能性...
當然, 有可能發生既機率係50/50, 但係都唔能夠排除另外果50%係唔會發生喎, 正如上帝當年洗太平地, 都係授權阿諾亞挑選純潔和健康既物種存活(包括人啦), 使物種的文化歷史得以延續, 如果係選擇公平, 平等既生存權給所有羊, 那就有機會剝奪有機會留下果三隻羊既生存權, 還有的是 - 山窮水盡疑無路,柳暗花明又一村, 如果其機會唔發生, 那就要整個羊群一起共同進退, 仲有希望即係個人性出發點啦, 是有機會不發生的.....

p.s. 阿活, 我都係選擇option 2 呀.......
我都係......

itit 2010-06-23 10:49

support
之後,我會儘快跑去對面山坡拔草喂羊,用剩余的時間找好心人幫手,希望用大家的力量令到那群小羊能渡过難關,開心成長,日後能造福社会,回饋社会,把支持牠們的愛心發揚光大,造福万世...................亞門

釣魚郎 2010-06-23 10:50
引用第  29  樓  ymtchris  於  2010-06-23 10:23   發表的  :

阿活, 就係你抱住咁樣既希望同理念, 同時間係有機會令到整個羊仔族群走進死胡同, 提高了滅族既可能性...
當然, 有可能發生既機率係50/50, 但係都唔能夠排除另外果50%係唔會發生喎, 正如上帝當年洗太平地, 都係授權阿諾亞挑選純潔和健康既物種存活(包括人啦), 使物種的文化歷史得以延續, 如果係選擇公平, 平等既生存權給所有羊, 那就有機會剝奪有機會留下果三隻羊既生存權, 還有的是 - 山窮水盡疑無路,柳暗花明又一村, 如果其機會唔發生, 那就要整個羊群一起共同進退, 仲有希望即係個人性出發點啦, 是有機會不發生的.....

.......

我都係選擇2.............根據羊群心理個3隻羊都係跟隨個97隻.........

豬兜冲@ 2010-06-23 10:52

看海 2010-06-23 10:55
   這個社會是很殘酷的,有云:留得青山在,那怕無柴燒,好像政治一樣,放棄所有逃走,只望留一線生機,保留國家原整無缺(三隻小羊)留下東山再起.否則絕種前一刻才後晦,已為時已晚了,我都唔想叻,不過   

看海 2010-06-23 11:24
小平同志喻:給部份人先富起來,是同樣道理,可能過程中有很多很多不想見的事情發生,但我們是人,我們不是神,不能做得到想做所有事,如將資源分得太薄,只像給每個病人一顆感冒藥後,要等下個月才再有一粒,這樣子是想見到的嗎??????       

釣魚痴 2010-06-23 11:32
量力而為     

千水 2010-06-23 11:35
選擇1: 現實
選擇2: 理想

我是選擇1的,因為希望在明天,就算只選3只,剩下97隻也可能有蹟出現呢,
但係起碼最差也不致於杏色加橙色呀     

活活 2010-06-23 11:57
引用第  29  樓  ymtchris  於  2010-06-23 10:23   發表的  :

.......

早話左其實本身呢個理性問題就系無正確既選擇同答案, 只系比機會人去多d思考從而更加了解自己既思維方向. 如果唔系亦唔會加上選擇一百只羊之後仲有一線希望生存呢句. 如果問題系講留一百只羊就一定餓鬼死曬既話, 我相信選擇留三只羊既人會多好多.

p.s. 另外上帝當年系因為不滿當時人既所作所為, 所以系想洗太平地而去洗, 系主動性既選擇性行動, 當然會選擇性留低好既避難. 而依家呢個問題系被動性情況下既選擇行動.

再灌下水先.

ymtchris 2010-06-23 12:08
引用第  37  樓  活活  於  2010-06-23 11:57   發表的  :

早話左其實本身呢個理性問題就系無正確既選擇同答案, 只系比機會人去多d思考從而更加了解自己既思維方向. 如果唔系亦唔會加上選擇一百只羊之後仲有一線希望生存呢句. 如果問題系講留一百只羊就一定餓鬼死曬既話, 我相信選擇留三只羊既人會多好多.
再灌下水先.

但係我都係選咗一百隻喎.....

釣魚郎 2010-06-23 12:12
引用第  38  樓  ymtchris  於  2010-06-23 12:08   發表的  :

其實...........真係到時幾多人可以咁冷靜啊

小魔女SOS 2010-06-23 12:17
引用第  39  樓  釣魚郎  於  2010-06-23 12:12   發表的  :

就係因為我唔夠冷靜所以選擇放棄晒...............唔答

ymtchris 2010-06-23 12:18
引用第  39  樓  釣魚郎  於  2010-06-23 12:12   發表的  :

老板, 你真係好理性呀.....

活活 2010-06-23 12:19
引用第  38  樓  ymtchris  於  2010-06-23 12:08   發表的  :

好似你釣魚一樣呀, 明知龜既成數好高, 你都照出.............不過最後都系炭蕉龜呀~

活活 2010-06-23 12:21
引用第  40  樓  小魔女SOS  於  2010-06-23 12:17   發表的  :

就係因為我唔夠冷靜所以選擇放棄晒...............唔答

至醒系你就真啦, 放棄選擇坐系度等食羊腩煲.

活活 2010-06-23 12:23

要冷靜? 換過部又冷又夠靜既冷氣機就得啦.

釣魚郎 2010-06-23 12:24
引用第  41  樓  ymtchris  於  2010-06-23 12:18   發表的  :

老板, 你真係好理性呀.....

你睇錯我啦,我得個講字啫

小魔女SOS 2010-06-23 12:27
引用第  43  樓  活活  於  2010-06-23 12:21   發表的  :

至醒系你就真啦, 放棄選擇坐系度等食羊腩煲.

你真知我心意我一定放棄選擇坐係到等食羊腩煲,我會等整好先坐埋枱食

活活 2010-06-23 12:29
引用第  46  樓  小魔女SOS  於  2010-06-23 12:27   發表的  :

超~~~你唔想

如果又有得選擇既話, 我會揀肥羊片打邊爐.

釣魚郎 2010-06-23 12:32
引用第  46  樓  小魔女SOS  於  2010-06-23 12:27   發表的  :

超~~~你唔想

佢唔係叫亞超,佢叫賓佬

機車28 2010-06-23 12:33
如果在這乾固的草原上,真的只有我一個放羊人,我會選擇餵養三只較好的羊!
但如果在這乾固的草原上還有我自已的真朋友,我則會選擇餵養全部羊群

查看完整版本: [-- 三隻小羊理論 --] [-- top --]