查看完整版本: [-- 扶貧廣告計劃終止 --]

-> 愛 心 列 車 -> 扶貧廣告計劃終止 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

1魚 2010-06-12 13:32

扶貧廣告計劃終止

6月6號那天發出的商業扶貧廣告計劃,多謝眾多商家口頭支持,由於我個人工作量太多,無法應付每位老闆們不同的需求,因此取消廣告,在此註明一下,這個計劃原本就是用來做善事的,不是一宗買賣,沒有條件符合某些商家的對價關係要求,甚至於要本人簽署合約!

有些事情自願和非自願是截然不同,原來一年六百元對某些商家的價值觀是如此重要,投資六百元要相對獲得肯定的收獲!

我這幾天的辛勞是白費了!

既然今天已經是第六天了,在還沒有真正收到任何一家商號實際支付金錢之餘,決定取消這次愚笨的構想!

建立網站多年來,從來都沒有想過獲得什麼收益,每年的網站租用費都是自掏腰包的,能夠組織釣友互相在這裡交流認識,不是以金錢數字來斤斤計較的,網站一向採取柔性處理所有關於商業廣告問題,也只是出於一種助人的宗旨。

六月四號那天,我買了一批原子筆,每一支都經過我挑選過書寫暢順的,才打包好寄到雲南的山區學校,今天學生都收到了,如果事前要學校出示什麼什麼有力證明,相信十年後學生都無法收到!(小小的原子筆,能夠一週之內送到目的地,這就是自願做事的結果!)

有位本網網友,五年前和他在網聚時見過一面,打了一個招呼,至目前為止,都是一位非常普通的會員,談不上有任何私下交情,日前問我要來台灣旅行,訂房的錢要如何經澳門寄到台灣的酒店,我即刻表示自願和他先匯到那間酒店,隔天酒店就收到訂金了,他應該明天會到台灣,我叫他旅行要緊,錢方便才還給我,如果要幫人又要斤斤計較,這樣就會阻礙很多事情的進展,也許在商人角度來講,是一項風險,沒有安全收益的投資!

援助大陸小朋友的事,我會慢慢繼續做,因為本人沒有長期居住澳門,對於金錢調動方面有時候真的有無力感!

致各方商號:如有任何得罪的地方請見諒!

活活 2010-06-12 13:54
引用樓主1魚於2010-06-12 13:32發表的 扶貧廣告計劃終止 :
6月6號那天發出的商業扶貧廣告計劃,多謝眾多商家口頭支持,由於我個人工作量太多,無法應付每位老闆們不同的需求,因此取消廣告,在此註明一下,這個計劃原本就是用來做善事的,不是一宗買賣,沒有條件符合某些商家的對價關係要求,甚至於要本人簽署合約!
有些事情自願和非自願是截然不同,原來一年六百元對某些商家的價值觀是如此重要,投資六百元要相對獲得肯定的收獲

.......

商業社會 .....真系吹咩脹, 我夠想付出6舊水出去釣魚獲得肯定既漁獲啦.

whero 2010-06-12 14:29
一魚叔,別氣了
林子大了,什麼人都有的,我想到前一陣子台灣有位阿嬸,省吃節用二十多年捐了一座圖書館,從就沒要求過什麼回報
而另外有位藝人賣愛心T衫,多出來的利益居然說要留住公司運作用,580的T衫只捐了100還好意思說

arrowtsang 2010-06-12 14:40

釣魚郎 2010-06-12 14:42

活活 2010-06-12 14:56
引用第  4  樓  釣魚郎  於  2010-06-12 14:42   發表的  :

望望望, 仲望乜鬼呀, 計劃取消左咯.
不如你捐6舊水扶貧請我地去釣魚啦. 最多我教你寫簡體字, ok?

鱼鷹 2010-06-12 14:58
一鱼叔,别劳气!身体紧要啊…

1魚 2010-06-12 15:00
引用第  5  楼  活活  于  2010-06-12 14:56   发表的  :

望望望, 仲望乜鬼呀, 计划取消左咯.
不如你捐6旧水扶贫请我地去钓鱼啦. 最多我教你写简体字, ok?

渔乐网有着一群可爱的钓友,一定可以写出简体字的

釣魚郎 2010-06-12 15:01
引用第  5  樓  活活  於  2010-06-12 14:56   發表的  :

望望望, 仲望乜鬼呀, 計劃取消左咯.
不如你捐6舊水扶貧請我地去釣魚啦. 最多我教你寫簡體字, ok?

簡體字我細細個已經識使鬼你教,(捐6舊水扶貧請我地去釣魚啦)未開斎,俾單生意來

忍者引魚 2010-06-12 15:02
重整計,我支持       

活活 2010-06-12 15:06
引用第  7  樓  1魚  於  2010-06-12 15:00   發表的  :

渔乐网有着一群可爱的钓友,一定可以写出简体字的

系咯, 笑下心情米好d咯.

premium 2010-06-12 15:19
首領唔好為了d簡體字大朋友勞氣了!!!唔值得
諗返d小朋友開開心心收到原子筆才有意思     

joaoao 2010-06-12 15:52
引用樓主1魚於2010-06-12 13:32發表的 扶貧廣告計劃終止 :

有些事情自願和非自願是截然不同,原來一年六百元對某些商家的價值觀是如此重要,投資六百元要相對獲得肯定的收獲!

.......

唉.....算啦首領...愛心列車可以換個方式繼續開出啫....唔好為左果D咁斤斤計較嘅简体字大朋友破壞左D简体字小朋友嘅禮物!!
不過真係俾呢D咁嘅商家佬吹夸漲!!  
[attachment=97077]

高比 2010-06-12 16:54
好多時不是您心裡想得這麼理想的!或者在您心目中一切應該都是美好的!曾幾任時我都有相同的想法呢

高比 2010-06-12 17:02
引用第  12  樓  joaoao  於  2010-06-12 15:52   發表的  :

唉.....算啦首領...愛心列車可以換個方式繼續開出啫....唔好為左果D咁斤斤計較嘅简体字大朋友破壞左D简体字小朋友嘅禮物!!
不過真係俾呢D咁嘅商家佬吹夸漲!!  
[attachment=97077]  

或者今年秋磯比賽網內賽的結餘可以運用,按百分比捐出也可以.前兩年到現在活動基金仍是正結餘的.....仲有大把係手!搞大型比賽無問題

機車28 2010-06-12 17:06

活活 2010-06-12 17:08
引用第  14  樓  高比  於  2010-06-12 17:02   發表的  :

或者今年秋磯比賽網內賽的結餘可以運用,按百分比捐出也可以.前兩年到現在活動基金仍是正結餘的.....仲有大把係手!搞大型比賽無問題

都系用返呢個計劃比較容易d處理.

高比 2010-06-12 17:08
對於金錢調動方面有時候真的有無力感!
.......

我係漁村在澳門地區的財務大臣......老細你想點用,要幾多,我隨時可以過數

黑立全 2010-06-12 17:19

高比 2010-06-12 17:24

.......

真係想爆粗呀!一年先戈六百蚊咁大把!仲要係捐左出去的錢!誅多事實!
黃頁一年留個電話都針幾野啦!!!幾百蚊就話要簽埋合同.....人多d一晚宵夜都無左啦~係唔係個腦袋生蟲!!!

byron 2010-06-12 17:51
請不要為一棵樹,而放棄整個森林      

小小強 2010-06-12 18:21
魚叔的做法我相當認同,至於魚網的愛心列車,我敢肯定一定會繼續開出的

常青藤爱心 2010-06-12 18:29
林先生:您辛苦了!非常感謝您為了我們做了那麼多,我們從未謀面,您卻如此信任我們。我們非常感動!

1魚 2010-06-12 18:45
引用第  22  樓  常青藤爱心  於  2010-06-12 18:29   發表的  :
林先生:您辛苦了!非常感謝您為了我們做了那麼多,我們從未謀面,您卻如此信任我們。我們非常感動!

老師您們也辛苦了,不要放棄孩子們的將來,有機會我會上山拜訪的,其實以後我也可以當個老師,教教小孩子做陶瓷作品,利用網路推廣作品,協助山上兒童改善生活環境的...

.......

首領,不要為那些氣了,沒了那些廣告支持,漁網內仍有很多師父;師兄 & 師姐願意打少一;兩磚蝦來支持愛心列車的計劃...

機車28 2010-06-12 19:23
引用第  24  樓  藍玫瑰  於  2010-06-12 19:18   發表的  :

首領,不要為那些氣了,沒了那些廣告支持,漁網內仍有很多師父;師兄 & 師姐願意打少一;兩磚蝦來支持愛心列車的計劃...

發記 2010-06-12 19:30
搞比賽      

華仔 2010-06-12 19:33
引用第  24  樓  藍玫瑰  於  2010-06-12 19:18   發表的  :

沙立皇 2010-06-12 19:52

放心,愛心列車會好快開出既。

Johnnych 2010-06-12 20:15
引用第  19  樓  高比  於  2010-06-12 17:24   發表的  :

真係想爆粗呀!一年先戈六百蚊咁大把!仲要係捐左出去的錢!誅多事實!
黃頁一年留個電話都針幾野啦!!!幾百蚊就話要簽埋合同.....人多d一晚宵夜都無左啦~係唔係個腦袋生蟲!!!

X2
d西佬

1魚 2010-06-12 20:22
引用第  28  樓  沙立皇  於  2010-06-12 19:52   發表的  :

放心,愛心列車會好快開出既。

阿皇伯司機開車會唔會超速嫁?

南水黑毛 2010-06-12 20:40

白羊座 2010-06-12 20:46

Sam.Jig 2010-06-12 20:58
首領,不如唔好比D商家佬係度賣廣告!

鱗光一閃 2010-06-12 21:02
拿些釣具出来義賣籌欵啦,唔驶求D滿身銅臭的商家佬!

1魚 2010-06-12 21:03
引用第  33  樓  king2  於  2010-06-12 20:58   發表的  :
首領,不如唔好比D商家佬係度賣廣告!

重有其他方法可以幫幫小朋友的,只是能夠利用網站資源比較有意義,一切自然發展就好了,不要強求,其他方法已在籌備中了

chaofish 2010-06-12 21:03
一魚叔吾好同D市儈人怒氣.再度其他可行方案

高比 2010-06-12 21:06

無搞錯

1魚 2010-06-12 21:16
引用第  34  樓  boulderpun  於  2010-06-12 21:02   發表的  :
拿些釣具出来義賣籌欵啦,唔驶求D滿身銅臭的商家佬!

想講的都比您搶先一步
呢個義賣舊釣具的活動會一年做一次,每年趁我回來澳門探望眾大師名人時,看看大家有無一些沒用又可以益益新手的東西,我們的目標額度不要求多,只希望定期每年透過所有活動,集資到三千元額度左右,就可以幫到很多小朋友,太多錢反而令本站造成壓力.....這個額度一定無問題,相信大把大帥隨時都可以個人一手攪掂,但大家都有份出力,反而比較有意義

1魚 2010-06-12 21:22
下一站好可能會開車到呢個山區   

小魔女SOS 2010-06-12 21:23
引用第  1  樓  活活  於  2010-06-12 13:54   發表的  :

商業社會 .....真系吹咩脹, 我夠想付出6舊水出去釣魚獲得肯定既漁獲啦.

大夫我諗佢地想付出3舊水得到6舊水既回報多D囉......

joaoao 2010-06-12 21:29
引用第  38  樓  1魚  於  2010-06-12 21:16   發表的  :

想講的都比您搶先一步
呢個義賣舊釣具的活動會一年做一次,每年趁我回來澳門探望眾大師名人時,看看大家有無一些沒用又可以益益新手的東西,我們的目標額度不要求多,只希望定期每年透過所有活動,集資到三千元額度左右,就可以幫到很多小朋友,太多錢反而令本站造成壓力.....這個額度一定無問題,相信大把大帥隨時都可以個人一手攪掂,但大家都有份出力,反而比較有意義

绝好的方法...支持....

^星辰剑^ 2010-06-12 21:50
引用第  39  樓  1魚  於  2010-06-12 21:22   發表的  :
下一站好可能會開車到呢個山區     

渔叔,好久无上渔网,见到你个感慨.无言............假如开车到呢站请通知我一声.小弟愿意赞助600人仔同你一起做地有意义个事情..

CKC 2010-06-12 21:55
引用第  38  樓  1魚  於  2010-06-12 21:16   發表的  :

想講的都比您搶先一步

支持一魚叔 到時通知一腥

1魚 2010-06-12 22:00
引用第  42  樓  ^星辰剑^  於  2010-06-12 21:50   發表的  :

渔叔,好久无上渔网,见到你个感慨.无言............假如开车到呢站请通知我一声.小弟愿意赞助600人仔同你一起做地有意义个事情..

星兄的確是一位值得敬佩的釣友,上次的捐款幫助香港釣友,我還清楚記得

小小釣手 2010-06-12 22:27
首領,可否做一愛心号捐款專欄,每日收多少,當然係自願嘅啦,由幾位資深版主收款,每日或一星期在魚网內跟進可以這樣做嗎?     

活活 2010-06-12 22:32
引用第  45  樓  小小釣手  於  2010-06-12 22:27   發表的  :
首領,可否做一愛心号捐款專欄,每日收多少,當然係自願嘅啦,由幾位資深版主收款,每日或一星期在魚网內跟進可以這樣做嗎?       

第時我地食宵夜夾多左果D錢都可以用黎捐, 搞比賽剩落果D又可以跟比例捐。大把途徑。

小魔女SOS 2010-06-12 22:36
引用第  46  樓  活活  於  2010-06-12 22:32   發表的  :

第時我地食宵夜夾多左果D錢都可以用黎捐, 搞比賽剩落果D又可以跟比例捐。大把途徑。

大夫你釣少一次魚,食少餐飯,飲少兩支啤哥D都可以捐........

1魚 2010-06-12 22:42
引用第  45  樓  小小釣手  於  2010-06-12 22:27   發表的  :

唔駛喇,日日講捐錢會嚇怕人,不如仲哥每年拍賣會脆脆地拿支冇用既舊G-3G4比新手玩吓

活活 2010-06-12 22:46
引用第  48  樓  1魚  於  2010-06-12 22:42   發表的  :

唔駛喇,日日講捐錢會嚇怕人,不如仲哥每年拍賣會脆脆地拿支冇用既舊G-3G4比新手玩吓

唔可以系G3 G4夾鉛。

查看完整版本: [-- 扶貧廣告計劃終止 --] [-- top --]