查看完整版本: [-- 5.1青年遊行 --]

-> 議 事 亭 -> 5.1青年遊行 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

小龍 2010-05-01 01:21

5.1青年遊行

三名澳門居民擬於“五一”當日於下午一時於永寧廣場集合,下午二時出發,途經三角花園、紅街市、塔石至政府總部。警方修訂為上午十時正在黑沙環三角花園集合及於十一時正出發,同樣途經美副將大馬路、水坑尾街前往政府總部,並已知會遊行發起人,但發起人堅持按其設定的路線進行。

警方已知會上述遊行發起人士有關警方修改路線的事宜,但均遭發起人代表拒絕。警方呼籲上述活動的遊行發起人及參與者,舉辦活動時必須在合法及安全的情況下進行。其集會地點的使用,必須遵從有權限機關的有關規定及安排,而參與遊行之人士應遵循以上修訂後之路線行進,倘不依修訂後之集會地點及路線遊行,將被視為不合法。

警方要我地改為三角花園,

民署要我地改為白鴿巢公園,

而且,佢地亦要求我地將集合時間由原先既一點改為十點,

十一點鐘出發,

仲要求我地遊行期間唔好接受訪問,

請大家評理,

究竟而家係邊一方唔合理?

我地己在事前按照法律程序,

向民署申報,跟警方協商,

但結果佢地俾d咁唔合理既建議,

如果俾着係你,

你會點睇?!!!!!!!!!!!

聽日定必抗爭到底,幾辛苦,被壓迫也要堅持

青木 2010-05-01 01:35

chon 2010-05-01 01:44
玩到咁大!  我係屋企支持你

亞神 2010-05-01 01:44
剛才同2個仔頃過,想同佢地一齊去你地個遊行,支持你地有理想的年青人,可惜;一個話要去行街,一個話要去溜冰。其實我都諗左標語抗河蟹,向利益社團說不

choi輝 2010-05-01 01:49
儍仔   

亞神 2010-05-01 01:52
引用第  4  樓  choi輝  於  2010-05-01 01:49   發表的  :
儍仔     

苦果將會系你下一代受,咁你仲笑唔笑得出
馬丁‧路德金說得好:「一個真正和諧的社會,不是爭議的消失,而是公義的彰顯」。

小龍 2010-05-01 01:54
我自己都係90後,都明白時下年青人GE玩樂生活,
只係希望,今次遊行可以比一個警惕澳門人,唔好再沉默啦,,,,,

政府一而再,再而三出招打壓今次遊行,
各個保皇工會及青聯會,學聯會,請左十多個大小明星來澳,
各個活動GE開始時間都係2點至4點///

小龍 2010-05-01 02:09
冇錯,
好多人都話我地去遊行會劃花自己個底,係傻仔先去

但係如果每一個澳門人都係咁諗GE,澳門就唔會有將來....

劃花自己個底就預左....我就唔信一定要做政府工先有好日子過,

更何況而家做政府工都唔見得供樓容易

服部半藏 2010-05-01 02:30

小小強 2010-05-01 02:42
小龍只要不作出過激行為,我個人絕對支持,現時社會怪現像,

冷有空房無人住,活人蝸居在洞中

衣食住行樣樣難,社會已屯積大堆怨氣,居不見將來我們的下一代的生活不知會變成如何的難過,一個無家可歸之人是多麼可悲的一件事。

既得利益者當然富甲一方,冷笑澳門草根是白痴,但蒼天總會有眼,等侍報應之日來臨

小龍支持你

海狗 2010-05-01 02:56

豬兜冲@ 2010-05-01 03:16

發記 2010-05-01 05:38
要求佢比我地係人工湖開竿    

春魚 2010-05-01 06:05
引用第 9 樓 小小強 於 2010-05-01 02:42 發表的 :
小龍只要不作出過激行為,我個人絕對支持,現時社會怪現像,

冷有空房無人住,活人蝸居在洞中

衣食住行樣樣難,社會已屯積大堆怨氣,居不見將來我們的下一代的生活不知會變成如何的難過,一個無家可歸之人是多麼可悲的一件事。
.......

FM 2010-05-01 06:17

小龍 2010-05-01 06:48
多謝各位支持

鱗光一閃 2010-05-01 07:37
今日社会问题多多,係班自私自利的官員做成的,年青人應該走出來,
為自己,為下一代吶喊!     

zoo 2010-05-01 08:35
100%支持!

非洲鯽 2010-05-01 09:27

1魚 2010-05-01 09:34
對當前政府施政不滿,青少年走上街頭宣示,表達民意,這是目前政府應該可以容許的態度,請做對自己的我,理性表達,不要接受一些居心不良的外力所干擾。
理性表達!
理性表達!

joaoao 2010-05-01 09:43
支持理性表達....和平宣示.....但不一定你的路線就特別能表達出訴來吧...各方互協啦...無謂挑起事情了....               

掌佬 2010-05-01 10:01

peter_218 2010-05-01 10:15
支持    支持    支持,,,,,,,,,,

智達 2010-05-01 10:23
我都支持是次行動,對現今社會遊行宣示不滿,是市民應有的權利,但要有理性冷靜進行,過激的行為,只會挑起事端,反給警方中斷遊行的借口,又得不到社會的支持,導致反效果

華仔 2010-05-01 10:53

zenomak 2010-05-01 11:39
遊行ge主題係乜...?想表達乜...?吳可以就咁話政府錯...d官員衰...這樣只會係一個集體起哄...嘉年華式ge集會...
主題可以再細緻d...如住房問題...可以要求政府監管最高售價1000元/尺....
如果係80.90後可以發起類似"停一停...諗一諗"ge行動.....
如某年某月某日某時...全澳居民(有心人)全體放下手上工作...集體思考5分鐘...等等...
收效會比遊行叫口號大好多...

Filo 2010-05-01 11:41
引用第  20  樓  1魚  於  2010-05-01 09:34   發表的  :
對當前政府施政不滿,青少年走上街頭宣示,表達民意,這是目前政府應該可以容許的態度,請做對自己的我,理性表達,不要接受一些居心不良的外力所干擾。
理性表達!
理性表達!

猫头鹰 2010-05-01 11:51
回归---同化 伤心

再生強尼 2010-05-01 15:38
小龍我支持你!如果澳門有百分之10的人可以唔好做河蟹!我們先有將來!唔好為6千元而沉默!
一萬分支持!

大舊飯 2010-05-01 15:39
引用第  4  樓  choi輝  於  2010-05-01 01:49   發表的  :
儍仔     

你的衣食住行一定

小小強 2010-05-01 16:22
澳門遊行衝鐵馬 警施水炮

(明報)2010年5月1日 星期六 15:45
澳門    多個團體發起五一遊行,遊行人士拒依警方所定路線遊行,衝過路障,警方出動水炮和胡椒噴霧。

近千名來自基層、工會及青年團體的遊行人士,分別由三角花園及北區祐漢公園集合出發,遊行到政府總部遞信,要求保就業、建居屋,反對官商勾結和物價上漲以及打擊黑工。

遊行人士偏離警方修訂的路線遊行,堅持遊行路線經過市中心新馬路,衝過路障,又向警方擲石。

警方廣播呼籲遊行隊伍按原定路線遊行,出動水炮和胡椒噴霧。警方早前向遊行人士表示,假如遊行人士不按既定路線,便會被列作不合法。

(即時新聞)

achong 2010-05-01 16:45

小小強 2010-05-01 16:58
澳門警方準備發射催淚彈
(明報)2010年5月1日 星期六 16:25
澳門    五一遊行爆發警民衝突,當地傳媒報道,示威人士不理警方勸籲,警方準備發射催淚彈,驅散示威者。

近千名來自基層、工會及青年團體的遊行人士,分別由三角花園及北區祐漢公園集合出發,遊行到政府總部遞信,要求保就業、建居屋,反對官商勾結和物價上漲以及打擊黑工。

遊行人士偏離警方修訂的路線遊行,堅持遊行路線經過市中心新馬路,他們衝擊路障,又向警方擲石。

立法議員吳國昌到達水上街市警民衝突地點附近,準備調停今次事件。澳廣視引述現場消息指,有示威人士仍然無理會警方勸籲,與警員僵持,消息指警方準備施放催淚彈驅散示威者。

小龍 2010-05-01 17:12
我遊完啦!
首先我要係度講講,今次我地ge青年團體,并冇同工人團體同行,
我地ge團體一直係警方ge指示下進行遊行,并無途經爆發衝突的地點
我地ge遊行全程十分順利   多謝大家支持

海浪 2010-05-01 17:22
引用第 34 樓 小龍 於 2010-05-01 17:12 發表的 :
我遊完啦!
首先我要係度講講,今次我地ge青年團體,并冇同工人團體同行,
我地ge團體一直係警方ge指示下進行遊行,并無途經爆發衝突的地點

你既路線係咪入青州走一圈呀!

活活 2010-05-01 17:22
引用第  34  樓  小龍  於  2010-05-01 17:12   發表的  :
我遊完啦!

ymtchris 2010-05-01 17:29
和平遊行, 理性行為, 本人接受加支持     
當然, 我地現在生活都叫做可以, 而且壓力亦唔算大, 我唔明白80, 90後既心態的確又係事實, 所以我對此遊行沒有意見, 亦為他們願意站出來, 向政府反映其不過亦表支持   
而澳門政府亦是唔係好抵幫, 民生問題遲遲未能解決, 甚至乎視作不理, 亦是官僚作風到不得了, 官商勾結問題嚴重, 試問有無可能全澳門咁大一個黑工都無呀, 有無可能每一次去抓黑工, 事前又會有內鬼通風報信.....     

ymtchris 2010-05-01 17:29
引用第  34  樓  小龍  於  2010-05-01 17:12   發表的  :
我遊完啦!

小龍 2010-05-01 17:32
路線係由永寧廣場~美副將~塔石~水坑尾~澳督府

詳情可看atv 及澳亞~

Filo 2010-05-01 17:38

outman 2010-05-01 17:46

outman 2010-05-01 17:51

路過... 2010-05-01 17:54
   安全回來就好了~

求.敗 2010-05-01 18:02

dickkuok 2010-05-01 19:35

南水黑毛 2010-05-01 19:40

亞神 2010-05-01 19:40
素未謀面,互不相識,我對眼睛給了我答案

dacky 2010-05-02 01:34
澳門政府實在太過強權 , 阻止示威者進入商業及市中心區怕應響經濟同旅遊形象 , 如果政府一方係有充足以及合理ge理句去支持自己ge說話 , 為什麼要怕被人批評 ? , 如果一個社會係和諧的話 , 就唔會年年各階層都有咁多怨氣沖天

查看完整版本: [-- 5.1青年遊行 --] [-- top --]