查看完整版本: [-- 名人釣立---快"樂"釣組大公開(1) --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 名人釣立---快"樂"釣組大公開(1) [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

路亞添 2010-04-24 21:25

名人釣立---快"樂"釣組大公開(1)

◎本人版權所有 未經同意嚴禁轉載◎

下文引用:"無禮貌"的一段文章.

其實釣法同釣組並無必然定義....要考究嘅係你對自己釣组嘅運用.....浪況流速....釣棚試探...釣座高低......釣组展開嘅時間.....誘餌沉降性質....魚餌軟硬鬆緊......魚種就餌泳層....等...........

我唔否認全游動钓法或1000釣法嘅效果.........全游動钓法係有佢嘅作用......釣毛...上浮形魚類確有功效.....但細想下1000釣法又啱唔啱我地東西區選用呢?先排除商業角度先(一餅腳大概用五次)............認定目標!!!你係珠三角最多有咩魚釣??鱲!!!!!或底物........泳層係邊??

珠三角釣鱲重點係探排.....既然知道目標泳層..........點解唔直達釣棚....而去用一D消極嘅方法去探釣呢??

添sir講得冇錯.......問題就係你點樣攞魚....如果你唔識直結.......有幾多個釣座可以俾你用10m腳而又順利拋投..帶魚入網呢??

釣组輕重.....線腳粗幼其實並唔係重點........要注意嘅係你點樣利用時間差同埋展開釣组嘅行程計算好........將钓组排放到誘餌同步同標點所在....................如果你認為你經常用4B波钓到魚!!orl号波得食D!!咁請你係呢個你認為啱自己掌控嘅設定不斷試練.....千其咪時而0号.....時而0.8咁轉牛角尖...........

小弟(即貌兄)在此講下呢幾年東西區5M至10M最常用嘅設定.....5B波+5B夾鉛在零圈頂(根據釣餌輕重適當微調..點微調?用子線剪..剪剪剪囉.... 唔用仕掛捧(两粒太空豆代替)...........抄白又好...诜衣機流又好.........重點係重中帶飄(子線永遠全飄)...

以上純屬個人意見....請各大蝦高抬貴手....小插小插   

路亞添 2010-04-24 21:26
  由於魚少.所以魚比較食得底..如果10米水深,立魚一般只會在下5米活動,為減少多餘的時間,和上層小魚...所以有如下釣組.如果牛屎立在腳下.有什麼輕釣組可能一下到下面5米?

路亞添 2010-04-24 21:26
1.線結
解析1.改進可用白色的線結,減少小魚咬

2.擋珠
解析2.擋珠没所謂

3.外掛5B波
解析3.外掛快落.阻力最小.外掛要輕.轉波快3B<5B<0.8<1.0

4.兩粒太空豆
解析4.兩粒太空豆快落.阻力最小.2~3號線用小號太空豆

5.   太空豆
解析5.太空豆 20~25CM外5B鉛快落阻力最小,剪刀剪小小微調浮力

20~25CM外5B鉛
20~25CM外可以減少子線和外掛5B波.主線打結的機會.有利釣組張開

6.  零圈
解析6.零圈.用小的

7.  1.5~5米長子線
解析7.子線全飄.減少中石.下半層找魚.

路亞添 2010-04-24 21:27

路亞添 2010-04-24 21:27
先與古人合,後和古人離.
没有萬能的釣組..
由於夾鉛的水阻好少.當應對大風.兩層流.超遠投時

不用剪換釣組馬上改......試五次不中魚.再改.
應對1.加小小鉛G3  G4 一粒二粒自己試.要浮波在水下小小.但要用赤紅強調的偏光鏡.
應對2.當波高和釣坐底和魚信不明顯時可改用浮針
應對3.同上在主線直接加-B外掛波.用4B鉛零浮力...用5B鉛負浮力 死放狂放放到清杯,豬一豬.之後轉位..

應對4.在主線直接加00外掛波.由於路亞別針.的圈好大.太空豆可以通過.對下落的未有太大影響..不要把00外掛波固定,  
死放狂放放到清杯,豬一豬.之後轉位..

1魚 2010-04-24 21:35
釣咁多年魚,買埋買埋成屋都係古靈精怪浮標浮波,存貨一定有500粒以上,釣來釣去,都係最舒服懶人釣組,直達魚窟   

joaoao 2010-04-24 21:44

chon 2010-04-24 21:44

魚力發電 2010-04-24 22:06

type72 2010-04-24 22:27

鱗光一閃 2010-04-24 22:30

沙立皇 2010-04-24 22:42
[attachment=93916]  [attachment=93917]  [attachment=93918]

南水黑毛 2010-04-24 22:43

路亞添 2010-04-24 22:48
引用第 11 樓 沙立皇 於 2010-04-24 22:42 發表的 :
[attachment=93916]  [attachment=93917]  [attachment=93918]

沙立皇:您的釣組一早都上曬週刊!

梁爽 2010-04-24 23:07

發記 2010-04-24 23:11

东海钓客 2010-04-24 23:28

看海 2010-04-24 23:30
引用第  5  樓  1魚  於  2010-04-24 21:35   發表的  :
釣咁多年魚,買埋買埋成屋都係古靈精怪浮標浮波,存貨一定有500粒以上,釣來釣去,都係最舒服懶人釣組,直達魚窟     

首令可否介紹一下

台灣仔 2010-04-24 23:31

zsgt 2010-04-24 23:49

1魚 2010-04-25 00:11
引用第  17  樓  看海  於  2010-04-24 23:30   發表的  :

首令可否介紹一下

同路亞添師兄所介紹的大同小異,只不過我很少用浮波,通常用目視性較良好的標,測試好釣場深度後,就貼住底層找魚踪

看海 2010-04-25 00:18
1魚懶人釣組,是否子線漂另一線到底

1魚 2010-04-25 00:26
釣底棲魚多數都唔用雙鈎,釣中層的魚會用

Sam_Sam 2010-04-25 00:43
又學倒嘢   

亞枝 2010-04-25 01:00

黑仔華 2010-04-25 01:24

常滿 2010-04-25 01:40
太空豆再用......環保!     

豬兜冲@ 2010-04-25 01:50

路過... 2010-04-25 01:51
   太空豆再用e招我都有用!

蚊仙 2010-04-25 02:13

服部半藏 2010-04-25 02:27

sang 2010-04-25 09:25

掌佬 2010-04-25 10:17

818釣魚 2010-04-25 10:41

PAN@U 2010-04-25 12:25

華仔 2010-04-25 13:30

三平 2010-04-25 14:08
好贴

peter_218 2010-04-25 16:18

釣魚痴 2010-04-25 18:25

阿B 2010-04-25 20:21

arrowtsang 2010-04-25 20:46

重炮手 2010-04-25 20:58

青木 2010-04-25 22:24

財叔 2010-04-26 08:46

tong_tong 2010-04-26 14:35

samuelkam 2010-04-27 01:16

369 2010-04-28 23:41

试水鸬鹚 2010-05-02 14:40
多谢楼主!先收藏在慢慢学习!!!           

viva 2010-06-19 19:51

查看完整版本: [-- 名人釣立---快"樂"釣組大公開(1) --] [-- top --]