查看完整版本: [-- 為漁民服務之沙堤洽談試釣 --]

-> 海 磯 釣 訊 -> 為漁民服務之沙堤洽談試釣 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

joaoao 2010-03-22 23:10

為漁民服務之沙堤洽談試釣

為妥善今屆漁樂磯釣盃之行程安排...讓各位選手可以順利進行比賽....奇一便帶領小弟作為先頭部隊...先行到上川沙堤商討有關事而....順道一探釣場環境

[attachment=90656]
[attachment=90657]
[attachment=90658]
[attachment=90659]    
到步後小吃一餐....休息左一陣.....到三點零鐘便出海試釣....雖然上川就不時去釣...但小弟都係第一次踏足沙堤港....有勞奇一大師一路指導

[attachment=90669]
[attachment=90670]  
[attachment=90671]  
[attachment=90673]
[attachment=90672]  

一路上奇一向小弟介紹沙堤嘅釣點...打鐵灣...公灣...斬頸灣...等等...因為今日微風水太清....所以最後選定左斬頸灣一處平日绝無機會登礁嘅釣點試釣...水深七至八米...流水亦唔錯....但可惜釣座上中下水層滿佈水母...咁環境下邊有魚埋頭丫....加上奇一講過呢帶釣場以沙泥底居多...小弟係一竿至九萬幾竿探左成粒鐘....連粒春石都刮唔到...只好釣返腳邊......最後大家在收礁前各中一大白立仔同巨牛屎仔....堅到呢!!!夠餐餸...免殺生...善哉~善哉~

[attachment=90674]
[attachment=90675]
[attachment=90676]
[attachment=90677]

晚飯討論完比賽細安排後便四處游蕩....并唔係四處淫蕩....冇諗錯隔離呀!!!我地係黨員嚟架!!!!.....無聊之下行左去船家高佬嘅鋪位吹水...就係呢個時候我地驚訝咁拜見到今日嘅吉祥物...............海龜.....而門口亦養有一隻神鵰.....小弟此行有幸與鵰兄交談亦實感暢快....但鵰兄似有睡意....自行上樓了...

第二朝我地七點出船...今次就坐老佗地明叔隻大木船出墨斗洲至龍蝦灣一帶試釣...一路上明叔對每個釣位釣况釣法都如數家珍....明叔:「拿!!呢舊石前面沙嚟嘅...六七米深啦...無魚嘅!!.......果個大平板雖然缩左入去...但西南水好好牛屎架...而家水咁青又無魚嘅!!」

最後明叔就推介左我上墨斗洲對埋嘅獨石....明叔:「尋晚有幾位澳門釣魚就係度上左好幾条大牛屎架啦!!.....粉打果度...而家行大流就釣呢度...」真係熟位到你唔信!!

但今日雖然起左D東風....叫做有D涌口...不過水色依然太清...又有泥孟出没...努力一輪亦只能釣上一条巨形牙點仔同两条起曬角嘅巨白立仔.....呢個時候已經差唔多漲到上浪...只好轉位再釣........

第二個釣位亦因太靜水而放棄.......遠望出對開嘅排位唔錯...但當時外面火箭流...下次再上!!

回程經過龍蝦灣途中都有好多看似唔錯嘅钓點...有機會大家可以一試...

今次比赛協辦及食飯地點...大卫美食店....提供俾釣友一条龍服務...專人開蝦粉..送上船...代訂房船..極之方便!!而店主大卫待人友善健談..商討期間更希望贊助今屆漁樂磯釣盃一圍枱嘅消費以表支持.....

亞神 2010-03-22 23:16

鬼頭刀 2010-03-22 23:20

發記 2010-03-22 23:21

清風飄樂 2010-03-22 23:25

jasonchou 2010-03-22 23:27

Sam_Sam 2010-03-22 23:28
有勞   

假師傅 2010-03-22 23:43

天花佬 2010-03-22 23:48

0000 2010-03-22 23:48

gret 2010-03-22 23:49

忍者引魚 2010-03-22 23:52
gOOd      有經驗C:\Documents and Settings\user\Local Settings\Temporary Internet Files\Content.IE5\GWQQGE9B\B19[1].gif

隻鵰兄同海龜都係神物喎.... 姣計Q

沙立皇 2010-03-23 00:18

忍者引魚 2010-03-23 00:21

海狗 2010-03-23 00:22
好有白瀝FEEL............         

求.敗 2010-03-23 00:27

PAN@U 2010-03-23 00:35

1魚 2010-03-23 00:41
地方好靚,渡假一流     

服部半藏 2010-03-23 00:44

achong 2010-03-23 00:52

leocheong 2010-03-23 01:12

dickkuok 2010-03-23 01:29

柑香茶 2010-03-23 01:29

ARTLETA 2010-03-23 01:36

機車28 2010-03-23 02:46
係唔係轉過頭,宵夜就係老鷹炖嫩龜[/siz]

FM 2010-03-23 03:06

whero 2010-03-23 03:58
奇一大師一定把好位都先藏起來了.......沙提那可能龜....

twg 2010-03-23 04:11

阿B 2010-03-23 04:58
         冇魚釣的好地方..............   

釣魚痴 2010-03-23 08:03

seng3388 2010-03-23 08:04

东海钓客 2010-03-23 08:08

掌佬 2010-03-23 09:33

小魔女SOS 2010-03-23 09:45
     環境好似好正喎

梁爽 2010-03-23 10:34

青木 2010-03-23 10:37

chansimon 2010-03-23 12:51

活樂由 2010-03-23 13:33
咁~棧鬼嘅。。。有得玩都OK喎。。。!

peter_218 2010-03-23 13:49

騙人布 2010-03-23 15:21

窮鬼 2010-03-23 15:32

三元发郎 2010-03-23 17:50

iaoiao 2010-03-23 18:37

chaofish 2010-03-23 18:57
辛苦哂!!再做好D漁欒綱可以上市啦 仲有隻鵰好鬼過癮

魚力發電 2010-03-23 20:08
精華之作呀!!!!       

vic 2010-03-23 20:57

南水黑毛 2010-03-23 21:15

tatyanchoy 2010-03-23 21:48

joe 2010-03-23 22:21

查看完整版本: [-- 為漁民服務之沙堤洽談試釣 --] [-- top --]