查看完整版本: [-- 小弟有一个关于张线和放线的问题~~请各位大师指点一下~~~ --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 小弟有一个关于张线和放线的问题~~请各位大师指点一下~~~ [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

sfong 2010-03-02 19:52

小弟有一个关于张线和放线的问题~~请各位大师指点一下~~~

當將釣組投到水中至完全打開晒開始張線  那應該要張幾耐先會超出45度角令釣組上升得太高而要放線令浮波行 請各位大師指教一下小弟

服部半藏 2010-03-02 19:55
我都吾識~下位師父  

dickkuok 2010-03-02 19:57

常滿 2010-03-02 20:18
   沙立皇.....................       

肥仔健 2010-03-02 20:33

peter_218 2010-03-02 20:43
引用第 3 樓 常滿 於 2010-03-02 20:18 發表的 :

fklee 2010-03-02 20:46

高比 2010-03-02 20:52
我覺得要睇水流情況,因為完全睇唔到~都只可以憑借經驗去感覺.當然,水流非常急的時候.用果固定的浮游釣組加上粗的主線.上升的速度一定非常快的,,所以放線也要快一點,相返如果水流不急或者線較細,阻力不大,好似活大夫做下提竿的動作就可以了.如果單從目視去看,當釣組升到不能再高的時候...你的浮波會打斜被拉著走的,那時表示已約組已經升到接近水面了....也可以用從投出釣組到釣組升到上層的時間做參考.就知道大概幾耐要放線讓釣組繼續傾斜前進了

再有更多的技巧就唔知了.真係要問問沙立皇師傅等佢老人家過你兩招了

sfong 2010-03-02 20:56
唔该晒高经理指点~~~~~~受教受教~~~~   

arrowtsang 2010-03-02 21:04
引用第  3  樓  常滿  於  2010-03-02 20:18   發表的  :

[attachment=89343]  

高比 2010-03-02 21:06
引用第  8  樓  sfong  於  2010-03-02 20:56   發表的 回 7楼(高比) 的帖子 :
唔该晒高经理指点~~~~~~受教受教~~~~     

我D係基本野...想入深學多D...一定要問問皇伯啦...佢控線出神入化呀

海狗 2010-03-02 21:15
咁就要睇底面流既流向~流速~出去實踐多D你就知道什么时候要控停和放線....有時水清

仲可以睇到浮波以下既情況......     

釣魚郎 2010-03-02 21:18

發記 2010-03-02 21:34
院長    

魚力發電 2010-03-02 21:35

joaoao 2010-03-02 21:52
声明:此人之一切言論舆本譠有關...歡迎上門追究!!      

首先小弟并唔係D咩大師.....只不過身為版主一職.....就算唔識都要用下D打龜經驗嚟充下大頭鬼嘅者.....如果以下言論因錯漏百出....還望各大師勁射之........而若令兄台有感不悅的話亦請原諒在下....

一.做張線回帶釣組時大概都要睇當時嘅面底層流速流向....風向風速...釣組輕重阻水程度[包括:浮波種類...釣組線徑...魚餌種類].....釣組釣棚深度....所要挑戰魚種泳層等......

二.當將釣組投到水中至完全打開晒開始張線??其實係釣組一到水面....甚至係釣組飛行嘅時候就已經可以做張線回拉令釣組完全打開呢個動作嘅啦...[本譠嘅皇伯就係深明此道嘅高手].咁做绝對有利於减少釣組完全打開所需要嘅時間...距離...

三.當你到拋投釣組幾次至作釣中期時....其實都已經能夠了解到釣組投到水中至完全打開嘅時間........同埋釣組標流嘅速度架啦...咁係你回拉釣组時係咪都應該有一個放線嘅頻率呢?冇理由當時流速十秒一米而你去放一秒十米線架嘛?!.......

但真係唔係好明點解C兄要張線張咁耐而令约組上升至超出45度角有乜用?...張線目的都係想釣組自然打斜起伏而令魚產生好奇心者....你想釣立時又張口釣餌張到佢上水面.....鬼嚟咬你咩!!.........總之STOP and GO要多加試驗啦..........如果唔能夠肯定自已張左幾多拉左幾多咁不如係拋投釣組後直接回拉整個約組長度然後放任不理[但要預算返回拉釣組到標點嘅行程]....随水放流好過          

海狗 2010-03-02 22:09
引用第  15  樓  joaoao  於  2010-03-02 21:52   發表的  :

首先小弟并唔係D咩大師.....只不過身為版主一職.....就算唔識都要用下D打龜經驗嚟充下大頭鬼嘅者.....如果以下言論因錯漏百出....還望各大師勁射之........而若令兄台有感不悅的話亦請原諒在下....

一.做張線回帶釣組時大概都要睇當時嘅面底層流速流向....風向風速...釣組輕重阻水程度[包括:浮波種類...釣組線徑...魚餌種類].....釣組釣棚深度....所要挑戰魚種泳層等......
.......

南水黑毛 2010-03-02 22:09

常滿 2010-03-02 22:22
引用第 15 樓 joaoao 於 2010-03-02 21:52 發表的 :

.......

有文化,,,,,,

achong 2010-03-02 22:24

leocheong 2010-03-02 22:32
引用第  11  樓  海狗  於  2010-03-02 21:15   發表的  :
咁就要睇底面流既流向~流速~出去實踐多D你就知道什么时候要控停和放線....有時水清

仲可以睇到浮波以下既情況......       

海狗大師, 下次出海可否比我係你側邊學吓野

黑仔華 2010-03-02 22:45

常滿 2010-03-02 23:01
引用第 20 樓 leocheong 於 2010-03-02 22:32 發表的 :

大師咁易比你埋到佢身.......... ..............................

Sam_Sam 2010-03-02 23:05
引用第  20  樓  leocheong  於  2010-03-02 22:32   發表的  :

你交咗學費未

釣武者 2010-03-02 23:50
引用第  15  樓  joaoao  於  2010-03-02 21:52   發表的  :

.......

我都想問一問貌大師點解浮波沈原再沈就必定中魚

seng3388 2010-03-03 00:06

求.敗 2010-03-03 01:03

FM 2010-03-03 03:53

sfong 2010-03-03 09:42
首先多谢礼貌大C指教~~毕生受用~~~      礼貌大C可能误会左小弟GA意思~~我唔系想钓组上升超过45度~~而系唔想佢上升到超过45度~~~因面层流一定快过底层流呢个知识小弟知道~~所以就生成了这个问题~~~我要将个浮波拖紧几耐~~钓饵先会比浮波先行同快超出45度呢~?  我就系想知呢段时间要几耐 等我可以放线令浮波再行而令钓饵不会超出45度这个完美度~~~^^

華仔 2010-03-03 10:40

东海钓客 2010-03-03 10:52

sfong 2010-03-03 21:38
咁几时可以跟海狗大师出去实浅实浅下~~~~呵呵呵

leocheong 2010-03-04 13:30
引用第  31  樓  sfong  於  2010-03-03 21:38   發表的 回 11楼(海狗) 的帖子 :
咁几时可以跟海狗大师出去实浅实浅下~~~~呵呵呵   

企大師隔離小心冇魚釣, 都比佢釣曬了, 你仲邊有魚釣

sfong 2010-03-04 19:04
引用第  32  樓  leocheong  於  2010-03-04 13:30   發表的 Re:回 11楼(海狗) 的帖子 :

企大師隔離小心冇魚釣, 都比佢釣曬了, 你仲邊有魚釣

釣晒都唔緊要啦~~~再緊要學到野ja

lado 2010-03-09 22:45

朱記.hk 2010-03-10 01:21

.......

院監所講解既已經很清楚.
至於sfong所講既將釣組打開,除左
院監所講及皇伯既拿手好戲外,基本上可以試下下面影片內釣手所用的"持鉤拋投"方法(即是一手拿著釣鉤或對上位置,然後以釣竿之彈力將釣組飛行).此方法99%時間當釣組拋出後,子線部份都是以打開狀態降下水面.另一方法就是釣組拋出後而在浮波降落水面前,以手輕按捲線杯一下,子線部份亦會以打開狀態降下水面。
全層釣法

海狗 2010-03-10 02:08
引用第  35  樓  朱記.hk  於  2010-03-10 01:21   發表的  :

至於sfong所講既將釣組打開,除左院監所講及皇伯既拿手好戲外,基本上可以試下下面影片內釣手所用的"持鉤拋投"方法(即是一手拿著釣鉤或對上位置,然後以釣竿之彈力將釣組飛行).此方法99%時間當釣組拋出後,子線部份都是以打開狀態降下水面.另一方法就是釣組拋出後而在浮波降落水面前,以手輕按捲線杯一下,子線部份亦會以打開狀態降下水面。
全層釣法

.......

joaoao 2010-03-10 19:08
引用第  35  樓  朱記.hk  於  2010-03-10 01:21   發表的  :

至於sfong所講既將釣組打開,除左院監所講及皇伯既拿手好戲外,基本上可以試下下面影片內釣手所用的"持鉤拋投"方法(即是一手拿著釣鉤或對上位置,然後以釣竿之彈力將釣組飛行).此方法99%時間當釣組拋出後,子線部份都是以打開狀態降下水面.另一方法就是釣組拋出後而在浮波降落水面前,以手輕按捲線杯一下,子線部份亦會以打開狀態降下水面。
全層釣法

.......

多謝朱sir分享!!

Sam_Sam 2010-03-10 23:58

生仔 2010-03-11 04:05

sfong 2010-03-23 18:35

全層釣法

.......

多謝朱sir教路~~~~~~~~

查看完整版本: [-- 小弟有一个关于张线和放线的问题~~请各位大师指点一下~~~ --] [-- top --]