查看完整版本: [-- DIY線結幫手棍 --]

-> DIY激改 -> DIY線結幫手棍 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

1魚 2010-02-19 21:57

DIY線結幫手棍

釣魚五花八門,尤其是磯釣,經常會遇到唔一樣o既場,有d適合浮波,有d適合長標,甚至有d要直感比較好,乾淨利落,魚絲一直去到尾,只用粒輕輕o既咬鉛,更或者連咬鉛都唔落,玩全飄(以前係澳門海邊都係用呢個方法,食立仔無數),但主絲同子絲之間線結,就要有一個又快又靚又正o既線結,至可以以小搏大

係咁多花喱花碌線結當中,經過多年測試之下,電車結係我幾鐘意用o既線結,雖然不至於無懈可擊,但拉力值都算非常OK,不過,正值魚群大咬之際,子線斷左或花左,要換新線而打結時,用細號魚絲,打一個電車結就顯得唔容易同埋慢吞吞喇!

來來來~有樣小東西係多年沿用,來幫助打電車結,輕鬆好多又唔駛用錢買

1~首先要做好一支萬能線結幫手棍~哈哈@@

2~其實呢支係用萬字夾改裝嫁!
[attachment=88930]

3~綁直結時,先如下圖中顯示,一子一母線重疊
[attachment=88931]

4~先用左手姆指壓住萬能線結幫手棍的圓圈位置,連同兩條魚絲一齊夾緊,之後用右手的手指,拿住短的一頭魚絲,反手圈過來(最好當時假想您隻右手帶左手錶,要反手過來睇吓幾點鐘~咁講應該明白掛?),移入左手姆指內壓住,然後將絲頭由下往上咁包住條萬能線結幫手棍穿入個圈裡面,如是者重複三次就掂晒~~
[attachment=88932]

5~用右手將魚絲拉緊少少....少少就得喇!
[attachment=88933]

6~然後反過來做,左手握住另一邊,重複睇手錶拉絲o既過程,又係三圈就掂晒喇!
[attachment=88934]

7~到最後,先將兩條短的魚絲,平均咁拉緊少少,之後就將萬能線結幫手棍拉出來,離開魚絲後,就用力咁拉緊魚絲,長o既短o既都要拉緊,拉到個結睇落去幾靚就OK喇!!~
[attachment=88935]

攪掂,個線結係唔係好容易打,又唔會拉力好差呢!!

如果睇唔明可以參考下圖的電車結

南水黑毛 2010-02-19 22:01

路亞添 2010-02-19 22:01

鱼翅鱼嘴 2010-02-19 22:06

ef1887 2010-02-19 22:09
    .............正

發記 2010-02-19 22:11
唔係好明tim~

台灣仔 2010-02-19 22:12

arrowtsang 2010-02-19 22:13
人蠢,唔太明!   [attachment=88936] [attachment=88936] [attachment=88936] [attachment=88936]   [attachment=88937] [attachment=88937] [attachment=88937] [attachment=88937]      

choi輝 2010-02-19 22:56

北京! 2010-02-19 23:10

巨千又 2010-02-19 23:12

dickkuok 2010-02-19 23:39

機車28 2010-02-20 00:16

1魚 2010-02-20 00:22
引用第  7  樓  arrowtsang  於  2010-02-19 22:13   發表的  :
人蠢,唔太明!   [attachment=88936] [attachment=88936] [attachment=88936] [attachment=88936]   [attachment=88937] [attachment=88937] [attachment=88937] [attachment=88937]      

睇紅色線上下層次

掌佬 2010-02-20 01:12

財叔 2010-02-20 01:24

文偉 2010-02-20 03:24
     原箖係咁   

PAN@U 2010-02-20 03:33

高比 2010-02-20 04:07
我唔使佢幫我....用唔著,就咁挷就ok   

路過... 2010-02-20 04:08

釣魚痴 2010-02-20 05:09

求.敗 2010-02-20 06:20
萬能線結幫手棍       

FM 2010-02-20 07:16

魚力發電 2010-02-20 07:48

華仔 2010-02-20 09:29

fangao 2010-02-20 09:35

Sam_Sam 2010-02-20 10:09
引用第  13  樓  1魚  於  2010-02-20 00:22   發表的  :

睇紅色線上下層次

咁樣就睇清楚好多,明白晒,多謝1魚冇私嘅分享

东海钓客 2010-02-20 10:51

鬼頭刀 2010-02-20 11:41

輔助工具,有用..          

休闲的我 2010-02-20 14:40
1鱼叔又要带多件架生了     

高比 2010-02-20 15:36
引用第  7  樓  arrowtsang  於  2010-02-19 22:13   發表的  :

你習慣用腳打結係好難用得著這個東西啊

chan 2010-02-20 16:52

peter_218 2010-02-20 17:14
引用第 7 樓 arrowtsang 於 2010-02-19 22:13 發表的 :

年青人 2010-02-20 18:22

premium 2010-02-21 13:05

笑小草 2010-03-01 12:17

gary1984 2010-05-19 13:19

glico0401 2010-06-02 11:36

鮑仔 2011-06-02 20:15

活活 2011-06-02 21:58
Re:DIY線結幫手棍

果然介紹既系神棍~     

3901 2011-06-02 22:37

仲以為個火機系幫手棍

查看完整版本: [-- DIY線結幫手棍 --] [-- top --]