查看完整版本: [-- 對講機公眾頻道(中國,澳門和香港) --]

-> 裝 備 討 論 -> 對講機公眾頻道(中國,澳門和香港) [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

太子 2010-02-09 14:53

對講機公眾頻道(中國,澳門和香港)

中國

根據中國無線電管理委員會規定,對講機頻率一般做如下劃分: 專業對講機:V段136-174MHZ;U段400-470MHZ; 武警公安用:350MHZ; 海岸用:220MHZ; 業餘用:433MHZ; 集群用:800MHZ; 手機:900MHZ/180MHZ; 公眾對講機(民用對講機):409-410MHZ.

2001年12月6日,國家批准和開放了409-410MHz作為公眾對講機頻段,規定在此頻段使用功率不大於0.5瓦的民用對講機無須申請執照。

為滿足民用短距離無線電對講機通信業務的需求,專門劃分的的一個小小的頻段,這個法規有很多特點。首先,它規定了20個固定頻點,功率0.5瓦。不能隨便更改。。因為這20個頻點,都在409左右,不妨簡稱409段。
國內開放民用免許頻段CB(Citiz Band) 頻道頻率對應表
CH01-409.7500 CH02-409.7625 CH03-409.7750 CH04-409.7875 CH05-409.8000 CH06-409.8125 CH07-409.8250 CH08-409.8375 CH09-409.8500 CH10-409.8625 CH11-409.8750CH12-409.8875C H13-409.9000 CH14-409.9125 CH15-409.9250 CH16-409.9375CH17-409.9500 CH18-409.9625 CH19-409.9750 CH20-409.9875
只要你設置到相應的頻率,就可以和民用對講機相應的頻道通話。

澳門

根據第111/2005號行政長官批示,操作於409.7500 – 409.9875 MHz頻段,並符合相關操作特性的公眾頻道手提對講機,得豁免三月十二日第18/83/M號法令第六條所述的政府許可。

除符合上述批示所訂特性的對講機,在本澳使用其他類型的對講機,必須事先向電信管理局辦妥相關申請手續,以免抵觸法例及對其他無線電通訊服務造成干擾。

此外,市民如欲攜帶上述公眾頻道對講機至外地使用,請先行了解當地對使用該等設備的規範,以免造成不便或抵觸當地的法例。

香港

香港政府於2003年開放了409.74至410兆赫之頻段作為免牌照對講機使用之頻率. 所謂免牌照即是市民使用此類對講機可不必向香港政府申請牌照亦無須繳交任何月費或年費即可合法使用, 因此十分方便, 市民只須購買對講機後即可即時使用, 可謂即買即用.

如有任何錯漏!請各位多多發表意見!
總結以上各點,各位釣友可放心使用對講機啦!但必須是409~410MHz!
至於438.300應該是.................................

各位老細!加下分啦!搵到我暈暈地!

華仔 2010-02-09 15:22
     多謝資料

joaoao 2010-02-09 15:28
         ..............多謝哂!!又學到野!!

438.300有時真係好煩.......例如唔知点解經常會收到呢兩句.................   嘩!!剛剛割了一条五斤多大白立!!..........哦!!我這裡有九米多深!!...........太多人用....             

但反之係石上你有乜東瓜豆腐叫機求救都會多D人收到............生存機會都高D     

太子 2010-02-09 15:34
引用第  2  樓  joaoao  於  2010-02-09 15:28   發表的  :
         ..............多謝哂!!又學到野!!

438.300有時真係好煩.......例如唔知点解經常會收到呢兩句.................   嘩!!剛剛割了一条五斤多大白立!!..........哦!!我這裡有九米多深!!...........太多人用....             

.......

咁應該叫板主公告所有釣魚人,出海時一起共用438.300此頻道!

FM 2010-02-09 16:10

發記 2010-02-09 16:17

台灣仔 2010-02-09 16:50

ymtchris 2010-02-09 17:33
     太子哥, 你好叻呀....   

太子 2010-02-09 17:40
引用第  7  樓  ymtchris  於  2010-02-09 17:33   發表的  :
     太子哥, 你好叻呀....     

好衰架!...............   

popo 2010-02-09 17:54
樓主!   你又知否438.300是有許可的頻道!

popo 2010-02-09 18:20
另外如果你要講違法,

吾系你張部對講機自行調去業餘頻道就合法!

還有希望大家要知道有D野系吾可以去改變,

每日澳門有幾多釣魚老出艇? 你有事只有小部份人聽到咁又點!

D釣友只系愛莫能助! 佢地跳海救你? 你有事叫任何一位船老應該都會救到你! 亦應該最快!

東區船老已經系吾休做, 你叫佢轉來轉去佢會嗎? 你想吓好!

電話有好多地方打吾到!

系大6釣比較煩, 但你可以開細聲D,

438.300系有大6釣友開通頻道, 有許可!

如果你要正確使用請你換部VHF機用!

因為<海上搜救協調中心>使用:

VTS求救 : (VHF) 無線電頻道 16 (156.8MHz)、10 (156.5MHz) 及 100 (158.025MHz)

當聯絡上後轉用CC(海上搜救協調中心) : (VHF) 無 線 電 頻 道 10 (156.5MHz)

<海上搜救協調中心>會通知<南海搜救中心>救你!

師兄你想有D自己野系好但你提出前想一想清楚!

大吉利事講句: 吾系每名釣友落海後可以震定處理意外!

大家好好想吓! 我系多事! 但希望不要麻木去改一D吾會影響魚獲, 安全, 方便的事情!

海狗 2010-02-09 18:24

活活 2010-02-09 18:28

海浪 2010-02-09 18:29
引用第 10 樓 popo 於 2010-02-09 18:20 發表的 :
另外如果你要講違法,

.......

咁即是點?有?結果?究境用?

popo 2010-02-09 19:09
引用第  13  樓  海浪  於  2010-02-09 18:29   發表的  :

咁即是點?有?結果?究境用?   

帥兄自己想!

沙立皇 2010-02-09 19:43
引用第  10  樓  popo  於  2010-02-09 18:20   發表的  :
另外如果你要講違法,

.......

呢D末叫做有腦囉。

peter_218 2010-02-09 19:55
多謝資料

路過... 2010-02-09 20:02

太子 2010-02-09 20:14
還有希望大家要知道有D野系吾可以去改變,其實真的無諗過改變任何事,如果438.300是可用的話,就一起用這個頻道吧!

每日澳門有幾多釣魚老出艇? 你有事只有小部份人聽到咁又點!小部份人聽到,總好過無人聽到!  

釣友只系愛莫能助! 佢地跳海救你? 你有事叫任何一位船老應該都會救到你! 亦應該最快!絕對正確!

東區船老已經系吾休做, 你叫佢轉來轉去佢會嗎? 你想吓好! 任何人在海上出了意外,只要附近的任何船隻知道,都應該施以援手,雖然不能說一定會,但亦不應否定這個可能性!

438.300系有大6釣友開通頻道, 有許可!

師兄你想有D自己野系好但你提出前想一想清楚!可能我地雙方有D誤會,我由頭到尾都只想大家共用同一頻道,就438.300啦!

大吉利事講句: 吾系每名釣友落海後可以震定處理意外! 贊成!

大家好好想吓! 我系多事! 但希望不要麻木去改一D吾會影響魚獲, 安全, 方便的事情!

多謝意見!

亞神 2010-02-09 20:31
引用第  9  樓  popo  於  2010-02-09 17:54   發表的  :
樓主!   你又知否438.300是有許可的頻道!

我知...這個頻道叫-中山頻-收到好多風架,連某人邊到有粒默都知架

海狗 2010-02-09 20:50
引用第  19  樓  亞神  於  2010-02-09 20:31   發表的  :

我知...這個頻道叫-中山頻-收到好多風架,連某人邊到有粒默都知架

popo 2010-02-09 20:52
引用第  19  樓  亞神  於  2010-02-09 20:31   發表的  :

神兄!

438.300是國內<行游天下>, <行游天下>是一個介紹國內自駕遊的網站.

設立該頻道是方便自駕者有召應!

而該頻道是珠海釣魚網釣友借來使用, 而珠海釣魚網釣友均有向國內有關部門申請呼號(我地叫: 攞牌),

點解我地聽吾到有關自駕遊人士的聲音呢?  

恭請樓主解釋!

南水黑毛 2010-02-09 21:17

popo 2010-02-09 21:24

神兄!

你識我C父佢都會講比你聽珠海邊條邊度有粒默喇!

dickkuok 2010-02-09 21:30

海浪 2010-02-09 21:50
     咁即結果?

財叔 2010-02-09 22:03
知你好辛苦           

多謝太子哥..                 

釣魚痴 2010-02-10 00:29

魚力發電 2010-02-10 07:00

太子 2010-02-10 10:34
引用第  21  樓  popo  於  2010-02-09 20:52   發表的  :

神兄!

438.300是國內<行游天下>, <行游天下>是一個介紹國內自駕遊的網站.
.......

係答之前,我真係好想深深的嘆一口氣!............................唉!
呢一個係討論區,我只是提出一個題目,大家可以互相商量和討論!
popo板主的專業知識一定比我好,不然,亦不會當板主!
但在討論當中,我本人覺得閣下用詞有點勞氣!而家唔係華山論劍!
如果我所發的貼令閣下有任何不安和生氣,在此,先說聲"對不起!"
亦請1魚叔張此貼封鎖,因為已經沒有討論的空間!
本人猜答案是,此頻是成都方面中繼台所用的頻道,去到成都就可以收到啦!
珠海另有一個,上行頻434.725,下行頻439.725,亞音82.5
有關中繼台的使用手則,請查詢中國有關部門.
(我估下啫!如不對,懇請板主手下留情)

..............................................唉!

joaoao 2010-02-10 12:06
引用第  30  樓  太子  於  2010-02-10 10:34   發表的  :

係答之前,我真係好想深深的嘆一口氣!............................唉!
呢一個係討論區,我只是提出一個題目,大家可以互相商量和討論!
popo板主的專業知識一定比我好,不然,亦不會當板主!
但在討論當中,我本人覺得閣下用詞有點勞氣!而家唔係華山論劍!
.......

太子哥!唔使咁快泄氣喎.....講真我地上嚟係為左求開心嘅啫....我個人就覺得你呢個帖己經為我增加左知識水平架啦....亂用頻道犯唔犯法就理得佢啦.....我地又冇走私運毒.....要講犯法的話從我地大部份人踏入關口出大陸釣魚第一步就己經開始左啦......?例如:偷運海鲜[南極蝦]....有D人又會偷運具攻擊性武器[放血刀]....或助人違例犯法[乘搭白牌車...違例船艇].....等等諸如此類嘅法例條例.....如果乜都驚的話咁你話點算?!

popo板主亦唔使咁勞氣啦....雖然唔知popo兄你出海釣魚嘅時候受左D咩委屈....但都唔使咁愤世嫉俗 .....利用你嘅專業知識嚟糾正大家對頻道上嘅認知係好事嚟嘅....但.........寬容D啦釣魚人!!!

其實以popo兄身為裝備討論版主嘅專業才智同埋对對講機嘅熟識程度.....呢個議題應該早早由你親自開帖向廣大釣友講解下啦........咁咪唔會有咁多誤會啦

況且太子又真係冇叫大家去改用其他頻道或改變D咩喎...佢都係想揾D資訊俾大家討論下啫......俾條路行下...今日留一線....日後好相見丫麻.

而你又叫亞神解釋點解我地聽吾到有關自駕遊人士的聲音....解釋嚟做乜啫??考試咩而家?!.....我又唔覺佢有誤導大家喎....吹下水咪算囉....!!!以後和諧D!!!

以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!以後和諧D!!!

太子 2010-02-10 12:42
誠你貴言

海浪 2010-02-10 16:11
     咁有無結果??頻?     

太子 2010-02-10 16:23
唔知!唔明!唔曉!唔講!唔識!唔會!唔敢!唔問!唔答!唔諗!

popo 2010-02-10 19:58
引用第  31  樓  joaoao  於  2010-02-10 12:06   發表的  :

太子哥!唔使咁快泄氣喎.....講真我地上嚟係為左求開心嘅啫....我個人就覺得你呢個帖己經為我增加左知識水平架啦....亂用頻道犯唔犯法就理得佢啦.....我地又冇走私運毒.....要講犯法的話從我地大部份人踏入關口出大陸釣魚第一步就己經開始左啦......?例如:偷運海鲜[南極蝦]....有D人又會偷運具攻擊性武器[放血刀]....或助人違例犯法[乘搭白牌車...違例船艇].....等等諸如此類嘅法例條例.....如果乜都驚的話咁你話點算?!

popo板主亦唔使咁勞氣啦....雖然唔知popo兄你出海釣魚嘅時候受左D咩委屈....但都唔使咁愤世嫉俗 .....利用你嘅專業知識嚟糾正大家對頻道上嘅認知係好事嚟嘅....但.........寬容D啦釣魚人!!!

.......

大c, 我一向都釣吾到魚, 我支系善良之竿!

主要系我直落三十幾鋪開吾到豹! 系我吾好把情緒帶到工作! sorry!

但有時比較新的釣友吾明, 我用比較激進講出問題! sorry!

我系全世界都會比人拉! 因為我身藏姦具!

我要買豹開豹! 有殺無輸!有殺無輸!有殺無輸!有殺無輸!

還有QT / CT

joaoao 2010-02-10 20:13
引用第  35  樓  popo  於  2010-02-10 19:58   發表的  :

主要系我直落三十幾鋪開吾到豹! 系我吾好把情緒帶到工作! sorry!
.......

popo兄有胸襟!!做事夠豪氣!!身上藏有之姦具嘅攻擊性你敢認第一我敢認第二!!!

!!其實我都好大情绪....sorry~sorry~sorry~sorry~sorry~!!!

以後和谐吹水...开心繼續!!

我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹!!!我都要开豹

太子 2010-02-10 20:17
引用第  35  樓  popo  於  2010-02-10 19:58   發表的  :

.......

原來如此!
小的學識少,有怪莫怪!

Sam_Sam 2010-02-10 20:38

查看完整版本: [-- 對講機公眾頻道(中國,澳門和香港) --] [-- top --]