查看完整版本: [-- (巳改相)"海狗"與"鳳77"的第一次 --]

-> 海 磯 釣 訊 -> (巳改相)"海狗"與"鳳77"的第一次 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

海狗 2010-02-01 01:13

(巳改相)"海狗"與"鳳77"的第一次

今日有幸與女網友"鳳77"同遊東區....一同作釣...為免令佢失望....前一晚巳經無訓過覺....腦裡不停係咁諗夠境邊度有魚釣....

因為近排東區既漁獲唔係咁理想....識釣魚既巳經好難釣到魚....更何況係唔識釣魚既女釣手....好不容易等到出發之日....

目的地 : 東澳  點解???因為近排爆釣熱門???有大野出沒???定係自己主埸....有信心呢???通通都錯....係因為近排無人去...

以我既經驗分析越係無乜人去既地方越會有驚喜(我估架咋)....一路上風平浪靜....唔洗一個鍾就到左近東澳口的獨石...

當所有釣手派晒礁後....對講機巳傳来一把熟識既聲音在尖叫....原來係澳仕瑪亞軍阿B....阿B話 : 唔好意思!2斤沙立先....咁快中魚...

有無攪錯呀....但諗深一層自己既判斷應該係正確既....再過左唔洗10分鐘....阿B又中魚....3斤多沙立....如是者對講機響過不停...

又話割左幾多口....上左幾多條3斤....又彈鈎等等....都係得佢一個中....個個都係度食緊蕉....經過一輪的努力....5個人依然食蕉...

只得阿B有4條黑沙....黃腳絲立不繼其数....咁樣落去都唔係辦法....俾你一個威晒仲得了既....平時我蕉唔緊要...我都蕉慣....

但係今次唔同....有個女伴係身邊點可以咁失威架....所以決定1點鍾轉位白瀝....轉眼間又到左白瀝"打浪排"...點解會揀"打浪排"...

因為我曾經係度跌低過....所以我就想係呢度爬返起身....經過2個多小時的戰鬥....總隊員1口線都無....唔係掛....咩地方黎架....

竟然會個個一口線都無.....就連"鳳77"妹妹都笑我 : 你識唔識釣魚架???我唔甘心....我今日一定要起條魚俾你睇.....

4點鍾再轉位大碌島....到達釣點巳經4點30分了....離收竿時間6:30仲有2個鍾頭....點算好呢.....揀邊個位好呢....

無時間喇....腦裡面想左好多野...好大壓力....唔可以無魚....突然記憶起師傅沙立皇曾經講個俾我聽大碌島有個秘位....

係要釣水漲既....咁岩依家就係漲潮....掂!!!就上哥度....如果釣唔到魚返黎罵Q佢....經過不斷的嘗試....流水由右至左....

5點15分傳來今日第一口魚訊...為了好好把握呢口魚訊....我俾佢食耐少少...."沉"左少少...等佢拉竿先....都未講完....

佢就搶絲...."揪"    一股從未試過的拉力從竿傳到我的手上...."頂"   嘩...好重....魚向外飛出....心裡又驚又喜....

驚既係如果釣唔到就會好失威....喜既係魚往外飛....易弓魚....頂了一輪感覺條魚是不理你的....慢游....一時沖...

一時停....打了2個9字條魚突然發難....沖向我腳下既暗排....弊!!!唔可以俾條魚沖過去架....無辦法....死弓....

頂~頂~頂你個肺....我唔衰得架..."鳳77"也在身邊焦急起來....不停為我加油打氣....此時一條閃亮既白立浮在水面....

撈掑一落...."上"      安全上水.....原成左"沉揪頂上"四步曲....上水一看....好大條白立呀....我都未釣過咁大條架....

趕快補粉....在這提提大家切記中魚後投放大量誘餌(自己估).....適量少少幾杓就可以了....抛出釣組....

眼望身邊餌袋裡的餌粉好像唔夠濕....用餌杓攪攪佢之際....竟然搶手袋....CUP柸竿頭巳随即飲水....

一揪魚又是往外飛....弓了一會.....O....釣组輕晒....收返黎睇睇...原來係斷左....可能係之前那條白立損耗了絲腳所至...

歡樂時光過得突別快....係時候同大家講BEY BEY....今次總算無失威...."鳳77"也對我令眼雙看....

由於女釣手唔願出鏡....所以無同佢影相....

魚獲 : 白立  6斤4兩(大陸秤)

竿:  S牌 LARISSA  08  48-53

攪:  S牌 BBX TECHNIUM  MG  C 3000

丝:  GOSEN 4號(主)    DUEL牌RUSH 2.25(子)

鈎:  GAMA 真鯛王 8 號

浮波 :  KIZAKURA  R-SHOT  5B

釣餌 : 蝦仁

joaoao 2010-02-01 01:18
鳳77"與"海狗在外礁第一次....................................             

小馬仔 2010-02-01 01:19

gret 2010-02-01 01:20

大麻康 2010-02-01 01:23
~~~!

豬兜冲@ 2010-02-01 01:29

求.敗 2010-02-01 01:36

鮑哥 2010-02-01 01:47

掌佬 2010-02-01 01:54

不是日本人 2010-02-01 01:57
恭喜進入3kg俱楽部     

總舵主 2010-02-01 02:07

whero 2010-02-01 02:12
一看知道是水魚稱............     

服部半藏 2010-02-01 02:19

FM 2010-02-01 02:23

尾長 2010-02-01 02:27

seng3388 2010-02-01 03:35

魚力發電 2010-02-01 04:40

海狗 2010-02-01 04:43
引用第  1  樓  joaoao  於  2010-02-01 01:18   發表的  :
鳳77"與"海狗在外礁第一次....................................               

爽到不得了....係佢....

鬼武者 2010-02-01 05:25

青木 2010-02-01 05:47

南方黑鯛 2010-02-01 06:42

vv2323 2010-02-01 06:54

outman 2010-02-01 07:26

勁勁勁,over 3kg
今次總算無失威.........令眼雙看......
[attachment=88009]

ef1887 2010-02-01 08:29
正呀....     

sam2047 2010-02-01 09:26
大c咁遲先同鳳77去a....同佢去下川n年lor... 佢應該幾中2影相戈wo....

achong 2010-02-01 09:50

^星辰剑^ 2010-02-01 09:57
....前一晚巳經無訓過覺
   甘兴奋边够精神钓鱼啊

周星星 2010-02-01 10:06

leocheong 2010-02-01 10:22

人地既第一次比左你..

小魔女SOS 2010-02-01 10:23
狗爺好也以後多D培育更多女磯釣手~~~     

海盗 2010-02-01 10:30

dickkuok 2010-02-01 10:47

太子 2010-02-01 11:01

东海钓客 2010-02-01 11:03

itit 2010-02-01 11:06
你溝女定釣魚???   
講笑

亞神 2010-02-01 11:14
我睇過無問題喎,你要將細相開左佢,續張大相複製就無問題,你攪掂我就全部刪除

機車28 2010-02-01 11:15

生仔 2010-02-01 11:37

車人 2010-02-01 11:46

f107 2010-02-01 11:49

凤77 2010-02-01 11:55
      无辜啊 被当鱼饵了 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

釣魚郎 2010-02-01 12:07
     掂啊       

太子 2010-02-01 12:10
什麼魚餌?

ymtchris 2010-02-01 12:15
強勁呀......   

gs 2010-02-01 12:33
有女有动力!   

阿B 2010-02-01 13:22
       大師勁.............

活活 2010-02-01 13:34
利害啊, 勁過古龍名著陸小鳳之鳳舞九天.
依家真系""舞""堅~

zoo 2010-02-01 13:52
有女伴確係唔同的!             

钓鱼LO 2010-02-01 14:04

查看完整版本: [-- (巳改相)"海狗"與"鳳77"的第一次 --] [-- top --]