查看完整版本: [-- 法律強人請入(補充左資料) --]

-> 法 律 諮 詢 -> 法律強人請入(補充左資料) [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

kunchen12 2010-01-29 17:30

法律強人請入(補充左資料)

我有一個fd,今年犯左店鋪盜竊罪

偷左好多樣野,全部都係比女仔用的飾物(耳環啊,頸鍊啊),佢自己都話唔知幾錢,應該三千幾蚊左右掛

比人捉到,認左罪,之前無案底,但係因為有店家報警先捉左佢,但個店家算唔算有追究,佢自己都唔清唔楚

兒家已經成年(20),但佢仲係學生(大學)

佢遲D話要同家人一齊見檢察官,個檢察官話教佢點樣可以將傷害減到最低喎

咁我想問下:

我個fd大約排期見法官要等幾耐?

如果到時唔出庭會點?會比警察捉番差館?法官就咁判罪?再重新排期?定會有其他後果?如果再排期拖超過十年,係唔係會好似睇電視咁樣,超過追償的時間,可以避左個案底?

如果到時出庭,店鋪盜竊初犯洗唔洗坐監的?定係罰款?守行為?如果到出庭的時候都無再犯,又搵到工作,這個可唔可以當求情的原因?
係唔係一定會留案底?定係要睇個法官點判?

而且我查到,如果犯案後三年無再犯,搵工個陣可以係有無犯左罪哥到寫無,但這個好似係香港法律,澳門有無?咁如果搵工個陣,都未上庭,咁可唔可以寫無?

而且我想問,澳門搵工係唔係一定都要良民證?定係政府機構先要?如果佢將來想做醫院個D,有過案底係唔係一定唔請?而且係唔係一定要有良民證先得?

重有,未判案之前可唔可以羅到良民證?

求.敗 2010-01-29 17:45

dickkuok 2010-01-29 18:46

服部半藏 2010-01-29 18:48

wai123456 2010-01-29 19:46
小弟想得罪講句..讀咁多書有咩能用.. 咁大個人要為自己做錯個的事負責任,,才會得到別人原諒 想逃避法律責任吾容而..要請一名有名氣律帥價錢會係幾萬或以上

muito 師兄..         

南水黑毛 2010-01-29 20:26

發記 2010-01-29 21:38

看海 2010-01-29 22:13
為女死為女亡,點解大好青年咁做,不過在法律上未判之前都是清白,只可一條路,找個好D律師啦,希望有D比較專業的意見可供.

arrowtsang 2010-01-29 22:18

Sam_Sam 2010-01-29 22:39
凡事,點解吾想清楚後果呢,逃避解決吾到問題,搵個好律師吧

FM 2010-01-29 23:09

華仔 2010-01-29 23:18
一失足成

itit 2010-01-30 00:15
唉!首先你所偷的東西价值是多少?
受害人有無要求追究?
這兩點非常重要.......

joaoao 2010-01-30 00:49
梅度

掌佬 2010-01-30 01:54

0000 2010-01-30 02:25

豬兜冲@ 2010-01-30 02:47

PAN@U 2010-01-30 03:52

1魚 2010-01-30 15:56
以我所知,法官未宣判,良民證仍是可以發出的,做事應該暫時無問題...   
e家法律有冇修改就唔知喇,您信住一半先啦   

高比 2010-01-30 16:02
唔清楚

機車28 2010-01-30 17:01

ymtchris 2010-01-30 17:09

muito 2010-02-01 09:25
引用樓主kunchen12於2010-01-29 17:30發表的 法律強人請入(補充左資料) :
我有一個fd,今年犯左店鋪盜竊罪

偷左好多樣野,全部都係比女仔用的飾物(耳環啊,頸鍊啊),佢自己都話唔知幾錢,應該三千幾蚊左右掛

比人捉到,認左罪,之前無案底,但係因為有店家報警先捉左佢,但個店家算唔算有追究,佢自己都唔清唔楚
.......

就有關你所詢問之問題, 鑑於我亦只是從你的表述中了解有關的事情, 只可簡單回答,

1) 排期時間, 法律並沒有硬性規定, 一般來說, 只是按照負責處理你朋友個案的檢察官的工作量來安排,
    故排期幾耐, 本人並不能答到你, 但可以叫你朋友有時間打電話去檢察院那邊詢問.

2) 首先想講的是, 實務上一般並不會出現你所說的情況, 這是因為倘若屆時唔出庭, 首先法院會延期及
    出命令在各大出入境關口攔截你朋友, 務必等你朋友收到通知開庭, 有必要的時候會命令警察攜帶你
    朋友出庭應訊. 假如以上之行動亦未能尋找到你朋友, 屆時將會由律師代表, 在你朋友缺席的情況開
   庭審訊, 屆時你朋友必須對其在缺席審訊所判處的結果自行負責.

3) 要不要坐監, 很難講, 因為法律有定明, 有關的行為, 可科處監禁, 當然有出庭應訊及認罪, 這是法律有
    規定的減輕情節, 基於有關的行為為刑事罪行, 一經訂罪, 必定留有案底.

4) 現時澳門身份證明局就發出有關刑事紀錄證明書, 有關證明書上一般會載明有關你個人是否有案底及
    倘若有觸犯某一刑事案將受審的日期. 至於你所說的問題, 個人不敢強加意見.

5) 澳門並沒有所謂的良民證, 一般只是指由澳門身份證明局發出之 刑事紀錄證明書, 現時澳門政部門招聘
    均有要關出示刑事紀錄證明書, 而一般澳門公司均因應其公司之規定, 是否出示, 法律並沒有規定.

6) 任何當事人均有權申請其刑事紀錄證明書.

查看完整版本: [-- 法律強人請入(補充左資料) --] [-- top --]