查看完整版本: [-- 南極蝦快速退冰方法 --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 南極蝦快速退冰方法 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

1魚 2010-01-06 21:47

南極蝦快速退冰方法

阿各位師兄~如果突然之間約好腳話聽朝一早衝關去出蕉,即刻買幾磚蝦回家退冰,係唔係好想d蝦快快退好冰呢?
有個沿用多年退冰方法分享比大家,只要三幾個鐘左右,d蝦就退得好靚仔喇~
1~首先用一個厚身d膠袋,將南極蝦磚包好,用繩紮住袋口(記住個袋唔好穿"隆"呀)
2~放入一個冰箱內(係釣魚冰箱呀老友)
3~去浴室打開熱水器,注滿熱騰騰既熱水入冰箱內,封箱
4~訓覺先...聽朝起身就有退好冰既靚蝦蝦過關用囉!!
5~比分比分

popo 2010-01-06 21:52
將水喉水放入裝蝦袋中, 打結, 好快就會退冰! 第2早一定用到!

忍者引魚 2010-01-06 21:53

阿七 2010-01-06 21:54
每次都用微波爐..... 叮幾分鍾

whero 2010-01-06 21:55
我都用吹風機......   

1魚 2010-01-06 21:59
引用第  4  樓  whero  於  2010-01-06 21:55   發表的  :
我都用吹風機......     

吹風機是啥~廣東話是(風筒)

鬼頭刀 2010-01-06 22:01

arrowtsang 2010-01-06 22:04
引用第 1 樓 popo 於 2010-01-06 21:52 發表的 :
將水喉水放入裝蝦袋中, 打結, 好快就會退冰! 第2早一定用到!

1.5kg的南極蝦要放多少公升的"水喉水"呢?有勞大蝦指導指導啊!

南水黑毛 2010-01-06 22:13

popo 2010-01-06 22:16
注入0.132加倫(美制)

Sam_Sam 2010-01-06 22:22
引用第  9  樓  popo  於  2010-01-06 22:16   發表的  :
注入0.132加倫(美制)

choi輝 2010-01-06 22:22

e魚 2010-01-06 22:23

鯛魚殺手 2010-01-06 22:32

馬交磯佬 2010-01-06 22:35
我重堅呀,
放D鹽落去,
個D冰會溶得快好多架!
我每晚放工返家做飯都係咁幫D猪肉快速溶雪的!

機車28 2010-01-06 22:36
[attachment=86548]
我真係開始有D亂喎!     

小小釣手 2010-01-06 22:41
引用第  15  樓  機車28  於  2010-01-06 22:36   發表的  :
[attachment=86548]
我真係開始有D亂喎!     

亞公:買十磚八磚返來,每个方法試試就知堅定流啦

重炮手 2010-01-06 22:43

popo 2010-01-06 22:44
引用第  14  樓  馬交磯佬  於  2010-01-06 22:35   發表的  :
我重堅呀,
放D鹽落去,
個D冰會溶得快好多架!

陰徑!!

chan 2010-01-06 22:50

機車28 2010-01-06 22:51
引用第  16  樓  小小釣手  於  2010-01-06 22:41   發表的  :

亞公:買十磚八磚返來,每个方法試試就知堅定流啦

亞仲哥,如果係咁試,我咪分分鐘日日叫我兩個賓賓!
一係煮1魚叔白灼南極蝦,又或者微波爐既即食南極蝦,甚至鹽水浸南極蝦囉!

[attachment=86549]
[attachment=86550]

1魚 2010-01-06 22:52
引用第  14  樓  馬交磯佬  於  2010-01-06 22:35   發表的  :
我重堅呀,
放D鹽落去,
個D冰會溶得快好多架!

嘩~阿磯哥呢個方法d南極蝦會唔會變左鹹蝦嫁

小小釣手 2010-01-06 22:59
引用第  20  樓  機車28  於  2010-01-06 22:51   發表的  :

亞仲哥,如果係咁試,我咪分分鐘日日叫我兩個賓賓!
一係煮1魚叔白灼南極蝦,又或者微波爐既即食南極蝦,甚至鹽水浸南極蝦囉!

[attachment=86549]
.......

咁你有口福啦

arrowtsang 2010-01-06 23:05
如果明天出外礁發功,只要一個晚上的時間,蝦磚不放入電冰櫃,我認為已很足夠時間散凍了吧!只要將蝦磚分開幾cm放在地上,已散得不錯喇,去到釣點,將蝦磚用腳踏散,再倒入餌桶,用蝦鏟將蝦與餌粉調淆,ok啦!再者,如在商店取蝦後即刻出發,我通常上礁安頓一切後,首先會打水注滿餌桶,再將包裝蝦磚的膠裝拉長後打結,然後一磚磚蝦放落滿水的餌桶中散凍,就算是冬令期,半個小時,蝦磚就可以溶到被腳重踏也可以踏散了,在散凍蝦磚的半個小時內期間,當然亦無乜空閒時間,要開抄網啦,綁釣組啦,試水深啦,又或者用帶來了的其它釣餌釣住先都得,其間試釣順便探一探實際流速、方向、底流等,方便一陣開好餌粉,打粉時估計餌粉打入海後餌粉走勢路向推段得更準確等等;所以,我本人從來都好少思想南極蝦快速退冰既方法。(亂筆完.)

wongchikit 2010-01-06 23:06
好好

假師傅 2010-01-06 23:10

arrowtsang 2010-01-06 23:10
引用第 1 樓 popo 於 2010-01-06 21:52 發表的 :

[attachment=86553][attachment=86553][attachment=86553][attachment=86553][attachment=86553]

活活 2010-01-06 23:13
好主意.    
又不如擺落浴缸用熱水浸自己兼d南極蝦都好wor.

爽風 2010-01-06 23:16

機車28 2010-01-06 23:19
引用第  23  樓  arrowtsang  於  2010-01-06 23:05   發表的  :
如果明天出外礁發功,只要一個晚上的時間,蝦磚不放入電冰櫃,我認為已很足夠時間散凍了吧!只要將蝦磚分開幾cm放在地上,已散得不錯喇,去到釣點,將蝦用腳踏散,再倒入餌桶,用蝦鏟將蝦與餌粉調淆,ok啦!再者,如在商店取蝦後即刻出發,我通常上礁後,安頓一切後,首先會打水注滿餌桶,再將包裝蝦磚的膠裝拉長後打結,然後一磚磚蝦放落滿水的餌桶中散凍,就算是冬令期,半個小時,蝦磚就可以溶到被腳重踏也可以踏散了,在散凍蝦磚的半個小時內期間,當然亦無乜空閒時間,要開抄網啦,綁釣組啦,試水深啦,又或者用帶來了的其它釣餌釣住先都得,其間試釣順便探一探實際流速、方向、底流等,方便一陣開好餌粉,打粉時估計餌粉打入海後餌粉走勢路向推段得更準確等等;所以,我本人從來都好少思想南極蝦快速退冰既方法。(亂筆完.)  

只要將蝦磚分開幾cm放在地上,已散得不錯喇
我都係差唔多咁做,不過我會將D蝦磚分開平放係一些不?鋼鐵碟上,因鐵碟傳導快!比起自然排放,會快幾倍時間!
各位釣有不防試試,包唔會衰GA!

tbv 2010-01-06 23:19

itit 2010-01-06 23:24
我重堅呀,
放D鹽落去,
個D冰會溶得快好多架!

蚊仙 2010-01-06 23:25
放d熱水袋入去米得

沙立皇 2010-01-06 23:39
引用第  23  樓  arrowtsang  於  2010-01-06 23:05   發表的  :
如果明天出外礁發功,只要一個晚上的時間,蝦磚不放入電冰櫃,我認為已很足夠時間散凍了吧!只要將蝦磚分開幾cm放在地上,已散得不錯喇,去到釣點,將蝦磚用腳踏散,再倒入餌桶,用蝦鏟將蝦與餌粉調淆,ok啦!再者,如在商店取蝦後即刻出發,我通常上礁安頓一切後,首先會打水注滿餌桶,再將包裝蝦磚的膠裝拉長後打結,然後一磚磚蝦放落滿水的餌桶中散凍,就算是冬令期,半個小時,蝦磚就可以溶到被腳重踏也可以踏散了,在散凍蝦磚的半個小時內期間,當然亦無乜空閒時間,要開抄網啦,綁釣組啦,試水深啦,又或者用帶來了的其它釣餌釣住先都得,其間試釣順便探一探實際流速、方向、底流等,方便一陣開好餌粉,打粉時估計餌粉打入海後餌粉走勢路向推段得更準確等等;所以,我本人從來都好少思想南極蝦快速退冰既方法。(亂筆完.)  

千水 2010-01-06 23:47
不要浪費食水, 晚上抱住蝦磚睡一晚
(最好有肌膚之親)
第日一定ok!!!     

FM 2010-01-06 23:48

華仔 2010-01-07 00:05
又吹水...................

阿B 2010-01-07 00:11
       好計...

路過... 2010-01-07 01:06
傻曬腦~

台灣仔 2010-01-07 01:35
確係好方法   

海狗 2010-01-07 01:40
唔洗熱水都得啦.....     

生仔 2010-01-07 01:55
     Re:南極蝦快速退冰方法

joaoao 2010-01-07 02:24
     我一直都係用緊武林絕技....天殘腳...幾硬都照踩!!  我踩!!我踩!!我踩!!我踩踩踩!!       [attachment=86566]

魚力發電 2010-01-07 04:56

豬兜冲@ 2010-01-07 04:58
[quote]引用第 34 樓 千水 於 2010-01-06 23:47 發表的 :
不要浪費食水, 晚上抱住蝦磚睡一晚
(最好有肌膚之親)
第日一定ok!!!      
[attachment=86570] 

manchon1 2010-01-07 07:04

求.敗 2010-01-07 07:48

用電磁爐將水加熱再放蝦磚應該節能d......
大家明朝齊齊飲南極蝦濃湯

ymtchris 2010-01-07 09:09
水, 好似有d浪費喎,      

ARTLETA 2010-01-07 09:49

查看完整版本: [-- 南極蝦快速退冰方法 --] [-- top --]