查看完整版本: [-- 貧窮+環保!DIY. --]

-> DIY激改 -> 貧窮+環保!DIY. [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

arrowtsang 2009-12-19 21:38

貧窮+環保!DIY.

話說有日同師兄哥冇禮貌 and冠軍康 飲架啡,天南地北,無所不吹,大家吹下舊屎釣咩釣咩,咩五六斤白立,七八斤驢魚,八九噸地球呀咁,跟住..........大家又講黎緊既冬磯今年誓要上條幾多幾多公斤上水post番張勁惦,之後........幾條磯佬又開始仇喇,仇咩?咪仇要捱杯面囉!唉.....每年北風南下,巨型白格埋磯際之時,亦可算是一眾磯釣人既"杯面期"       ;拿.......冇禮貌and冠軍康上大立魚多,我梗知,但亞貌哥魚多到爆冰箱,係名符其實既爆箱我都係當時先知,佢話:唉........ 亞院長,我個"S"牌半軟硬冰箱個蓋扣位甩左釘,其它又好新架!掉左佢又浪費,早兩年買,過千蚊架!再買真係唔捨得,呢期出礁密,窮窮地,間間釣具店賣野又貴,簡直係謀取暴利呀 (拿,以上戈幾句係貌哥講架,各位釣具店大大,唔姦我事架,我照直寫咋. )我個"S"牌半軟硬冰箱有冇得修理呀?我咪答貌哥話應該得掛,過左幾day,收左個冰箱上手,嘩 !邊鼠淨係個蓋扣位甩左釘呀,根本成個冰箱蓋就係又裂又爆,病情列入---由嚴重轉為危殆,要深切治療先掂,於是打比老友Popo,問佢是日sunday有冇輪船用品店開,得左!           當日買左既"配料"有:纖維布一張45蚊,纖維專用膠水一支20蚊,催乾劑一支10蚊,不銹鋼螺絲介子絲母8蚊等等.以下相片拍於整容前....... [attachment=85412]好,工序開始------------(1)先用刀片將纖維布切好,注意,要每邊預大2至3公分[attachment=85414] (2)將原本的柳釘拆除[attachment=85415](3)再同用膠紙封上有裂痕的地方[attachment=85416] (4)再將纖維專用膠水同埋催乾劑混合,比例是100:1,注意,千祈唔好以為催乾劑愈多愈快干,因為化學作用,多催乾劑可能仲慢乾,我以前領過野,好奇怪[attachment=85417][attachment=85418]

arrowtsang 2009-12-19 21:39
(5)再用油掃將己調好的纖維膠水 塗上[attachment=85419]  (6)跟住放上纖維布[attachment=85420]  (7)由於"亞貌哥個蓋"都爆得好犀利,所以我重覆上左三次布,圍邊仲貼多三層添! [attachment=85421] (8)再在"亞貌哥個蓋"外面受力位加多兩層纖維,[attachment=85422][attachment=85423]

(9)在膠水乾左約八成左右,用介刀將多餘既布cut走,膠水全平乾後,就可以用水及水磨砂紙打磨喲! [attachment=85424]  (10)在蓋的內籠位裁切出不銹鋼以當作介子之用,因比舉可以承受更大カ度, [attachment=85425][attachment=85426]  (11)就係咁, [attachment=85427][attachment=85428][attachment=85429]  (12)起貨,亞貌哥可以出院勒!呀....sorry,講錯,係亞貌哥個冰箱可以出院勒![attachment=85430]

貌哥 有本事,再釣爆埋佢oY!

joaoao 2009-12-19 21:40

arrowtsang 2009-12-19 21:40
    各位杯面派手足注意,以上惦子內,所採用的膠水是極之易灼傷皮膚,所以施工時,必須穿上保護衣物及眼罩,亦由於膠水混合後,會繹出有害氣體,所以要保持通風,兄弟們留意呀.........

周星星 2009-12-19 21:41

求.敗 2009-12-19 21:47

南水黑毛 2009-12-19 21:51

itit 2009-12-19 22:17

chon 2009-12-19 22:20

fklee 2009-12-19 22:20

OldCat 2009-12-19 22:27

年青人 2009-12-19 22:28

gret 2009-12-19 22:30

joaoao 2009-12-19 22:33
         感激流涕..............助貧義工!!!!!!!!!多謝院長!!!!!!!!!!         [attachment=85431]

whero 2009-12-19 22:33
杯面食多的人......總是比較能突發奇想....   

dd 2009-12-19 22:35
哈哈。楼主米搞到周身痕呀。。。嘻嘻。。。

機車28 2009-12-19 22:36

知慳識儉!

亞枝 2009-12-19 22:56
     造得好

奇一 2009-12-19 23:03
院長.好功夫..我有幾個什物箱等緊爾呀...   

Sam_Sam 2009-12-19 23:04
可以開檔喎

原來唔止精神病院咁簡單,仲係扶貧康復中心....          

dickkuok 2009-12-19 23:09
鬼斧神工呀     

南水黑毛 2009-12-19 23:11

田中 2009-12-19 23:18

ef1887 2009-12-19 23:19
勁....掂呀....     

沙立皇 2009-12-19 23:26
咁做未仲重多3k。

chaofish 2009-12-19 23:26
師兄你咁搞法仲有人買新野.D店長會吾會買空咬你架

PAN@U 2009-12-19 23:28

海狗 2009-12-19 23:31

亞神 2009-12-19 23:38
院長你真犀利

那貓 2009-12-19 23:52
院長:我隻豪華遊艇穿左好多濃.有無得搞.
[attachment=85434]

achong 2009-12-20 00:07

jackey0816 2009-12-20 00:10

arrowtsang 2009-12-20 00:11
引用第 32 樓 那貓- 於 2009-12-19 23:52 發表的 :
院長:我隻豪華遊艇穿左好多濃.有無得搞.
[attachment=85434]

呢排整緊我師父架潛艇 ,貓哥您等等啦!

財叔 2009-12-20 00:16
引用第  35  樓  arrowtsang  於  2009-12-20 00:11   發表的  :

呢排整緊我師父架潛艇 ,貓哥您等等啦!

院長斤住同我宝番只炮艇,唔該

發記 2009-12-20 00:19

arrowtsang 2009-12-20 00:25
引用第 36 樓 財叔 於 2009-12-20 00:16 發表的 :

院長斤住同我宝番只炮艇,唔該

鳥屎太郎 2009-12-20 00:27

梁爽 2009-12-20 00:43

梁爽 2009-12-20 00:43

小魚兒 2009-12-20 00:44

釣魚痴 2009-12-20 00:57

台灣仔 2009-12-20 00:59

leocheong 2009-12-20 01:05

勁呀, 院長, 封你做偶像

FM 2009-12-20 01:08

尾長 2009-12-20 02:00
引用第  22  樓  藍玫瑰  於  2009-12-19 23:05   發表的  :
原來唔止精神病院咁簡單,仲係扶貧康復中心....            

原來唔止精神病院長咁簡單,仲係扶貧康復中心個總工程師

掌佬 2009-12-20 02:10

路過... 2009-12-20 02:38
     西利~

查看完整版本: [-- 貧窮+環保!DIY. --] [-- top --]