查看完整版本: [-- 條魚咩名呀.. (月魚) --]

-> 魚 類 圖 鑑 -> 條魚咩名呀.. (月魚) [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

磯民 2005-10-01 01:58

條魚咩名呀.. (月魚)

條魚咩名呀..

月魚
學名: Lampris guttatus

1魚 2005-10-03 12:23
中文名 月魚

俗名 花點三角仔  斑點月魚

台灣分布 東部、西部、南部、北部、東北部、澎湖、小琉球

型態特徵 體側扁而呈卵圓形。頭中大。口小,前位。鼻孔接近且細小。眼較大。幼魚上下頜具細齒,成魚則缺如。第一鰓弓鰓耙數2 + 14。體被小圓鱗;側線前部呈弓形。背鰭延長,達尾柄處,具48-55軟條,前部鰭條高出,呈鐮刀狀;臀鰭與背鰭相對,具33-42軟條,鰭條短而低平;胸鰭長,是游泳的重要器官;腹鰭略長,亞胸位;尾鰭新月形。體色粉紅,體側具白色斑點散佈全身。各鰭橘紅

棲所生態 為大洋性中表層活動魚類,會成群,游泳方式主要靠其上下揮動其大型胸鰭,有如划漿,較為特殊。嗜食魷魚、章魚等頭足類軟體動物。目前本魚種之生態資料尚多不被了解。

地理分布 分布於三大洋熱帶及溫帶海域。台灣各海域有產。

漁業利用 主要漁法為拖網及圍網或釣獲,無明顯漁期,台灣西南部海域較盛產,東港及東部偶可見。中大型之食用魚,富含油脂部份之肉質較佳,宜作魚排,或蒸煮食用,而背脊部及尾柄部肉色暗淡,口味較差。整體而言,肉質尚佳。

資料來源: 臺灣魚類資料庫 http://fishdb.sinica.edu.tw

磯民 2005-10-04 21:14
哦......謝謝各位大佬..

狼來了 2005-11-13 18:36
好靚呀條魚~~~~好野又識多種魚la~~~~~~~~~thx~

ii358488 2006-03-30 10:49
引用第2樓1魚2005-10-03 12:23發表的“”:
中文名 月魚

俗名 花點三角仔  斑點月魚

台灣分布 東部、西部、南部、北部、東北部、澎湖、小琉球
.......

謝謝

dacky 2006-04-12 15:41
我仲以為叫煙仔倉tim ^^ , 煙仔咁ge鰭 , 倉魚咁ge身型 he he

kapo 2006-04-12 16:55
下我仲以為係道具tim haha

小銘 2006-04-12 20:39
條魚咁核凸o既...............

sang 2006-04-12 21:22
好靚

Danny 2006-07-19 00:07
喱條真系未見過,自問都無勿魚唔識

陆虎 2006-08-25 11:16
好靚

=阿春 2006-09-13 20:24
好多粒星星係佢個身

查看完整版本: [-- 條魚咩名呀.. (月魚) --] [-- top --]