查看完整版本: [-- 促進本地釣魚活動之建議 --]

-> 議 事 亭 -> 促進本地釣魚活動之建議 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

阿新 2009-11-09 17:52

促進本地釣魚活動之建議

岩岩睇到有網友釣魚被罰, 正如1魚叔話: "澳門青少年都沒有正常康樂活動, 好應該及早開放大細湖為釣魚區, 納入管理,政府一味話以民為本, 滿街網吧不管制, 反而趕絕這些活動, 黃賭毒可以, 但釣魚就是不可以."

針對這個問題, 小弟有感, 建議我們可以以團體名義, 舉辦一場以"探討開放本地休閒釣魚"之研討會, 利用團體及傳媒的力量, 共同促進政府探討有關主題的可行性, 例如話開放西環湖、黑沙水庫等公共地方, 以團體為名向政府申請每年可批給小量資金用作推廣釣魚活動, 每年每月放魚以供任何市民作釣.

小弟認為, 要政府做事, 必需透過本地團體的力量反映聲音, 甚至借助議員在立法會的力量, 其實政府吾係吾肯做, 而是沒有人叫它去做, 如何做? 何時做? 怎去做?

為有效推進, 以下行動計劃供參考:

第一步: 集合現有團體 (如澳門漁樂網、澳門康體活動會...甚至其他有關團體)
第二步: 組織研討會 (定出什麼團體主辦, 什麼團體協辦)
第三步: 定出研討會之議題、方案、時間 (建議政府開放釣魚區, 每年投入資金放魚, 鼓勵青少年參與, 帶出釣魚對青少年身心發展的好處)
第四步: 邀請所有團體會員、各屆傳媒及有關政府部門出席 (透過傳媒代表全民心聲, 促進及監督政府)
第五步: 選寫有關新聞稿或文章, 刊登於各媒體 (引導政府如何做?何時做?怎去做?)
第六步: 正式以團體名義申請 (正式向政府申請開放擬定閒釣區域, 申請批給主辦團體所擬定的資金進行推廣、放魚)

小弟認為推廣及放魚所需的資金並不用很多就可以很容易吸引市民參加, 政府可樂而不為? 但前題下, 必需是要有一個主動做召集的團體, 呼籲各團體負責人, 齊心進行, 齊心合辦, 希望小弟之建議, 可以將有一日之所用, 小弟建議之目的全因小弟也是於本地釣魚的愛好者.

太子 2009-11-09 17:58
全力支持!

gs 2009-11-09 17:59
     我吾系澳门人都支持!

釣魚郎 2009-11-09 18:10
     全力支持!     

e魚 2009-11-09 18:11
頂力支持     

高比 2009-11-09 18:15
我地個政府有時踢都唔郁...踢佢啦       

小小強 2009-11-09 18:23
相信是接近回歸日,所以有關部門出黎做野, "整頓市容".......我個人應為佢地咁做,係將釣魚人視同 "流鶯" 一樣,政府一有咩節日慶典就出黎 "洗太平地" , 我地根本同流鶯無分別,想釣魚....等回歸日過咗先算啦

應攪戈個團體就咩都唔做,淨係識得收體發局資助又唔做野..... "你" 睇自己覺唔覺得樣哀

總之漁網兄弟有咩好提意大家提出商量再計劃行動,旨意戈個咩總會,我諗到死戈日都唔會見到佢地會為我們魚友做一點好事

gret 2009-11-09 18:38

月巴豕者 2009-11-09 18:39
讲得好岩,,建议极好,,如若开动, 定必支持!~!!!!!!!           

joaoao 2009-11-09 18:41
         好建議....值得研究!!!       

沙立皇 2009-11-09 18:47

DEO 2009-11-09 18:49
       頂力支持,一定參加

鳥屎太郎 2009-11-09 18:50

sang 2009-11-09 18:57
政府         

活活 2009-11-09 19:09
   可以研究.

FM 2009-11-09 19:14
支持支持支持           

PoU 2009-11-09 19:26
叫佢整個大魚塘比我地釣魚!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!     

1魚 2009-11-09 20:11
有想過這個問題,但禁止釣魚,已經是行之有年的事,澳門政府很奇怪,隨時發佈某某區禁止釣魚的是港務局,但罰錢的又好像是市政廳,但市政廳是不可以行駛警察權的,即使是看到有人釣魚,如果對象不配合,是不可以強行捉拿的....只有警察可以~~~

漁樂網在澳門沒有登記法人團體,要打一場勝仗,最起碼要出師有名,先由團體召集傳媒界,議員等提交申請文件,然後就耐心的等,只能期望~因為釣友是弱勢社群

機車28 2009-11-09 20:38

如果近日冇聽錯的話,有一立法會議員曾輕輕的提過,要建垂釣區!   

南水黑毛 2009-11-09 20:44

亞神 2009-11-09 20:44
引用第  17  樓  1魚  於  2009-11-09 20:11   發表的  :
有想過這個問題,但禁止釣魚,已經是行之有年的事,澳門政府很奇怪,隨時發佈某某區禁止釣魚的是港務局,但罰錢的又好像是市政廳,但市政廳是不可以行駛警察權的,即使是看到有人釣魚,如果對象不配合,是不可以強行捉拿的....只有警察可以~~~

漁樂網在澳門沒有登記法人團體,要打一場勝仗,最起碼要出師有名,先由團體召集傳媒界,議員等提交申請文件,然後就耐心的等,只能期望~因為釣友是弱勢社群

澳 門 特 別 行 政 區
第28/2004號行政法規
公共地方總規章
第七條
活動
四、禁止:
(一)於公共地方或設施紮營或度宿,但於許可地點,且按主管實體訂定的條件進行者除外。
(二)於水庫、水塘、水池或湖捕釣或進行任何水上活動,但於許可地點,且按主管實體訂定的條件進行者除外。
(三)狩獵。
第三十六條
職權
一、監察《公共地方總規章》的遵守情況及科處本法規所定處罰,屬民政總署的職權,但按有關組織法的規定屬其他公共部門職權的特定情況者除外。
二、如行政當局或警察當局人員目睹本法規規定可處罰的事實,應按情況撰寫有關的實況筆錄或第五十二條所指的文件,並將之送交科處處罰的主管實體,但對目睹的事實適用刑法規定的情況除外。
三、根據經第17/2001號法律核准的《民政總署章程》第二十五條及第二十六條的規定,該署行使稽查職能的人員,享有公共當局的權力
四、民政總署管理委員會主席有科處處罰及倘有之附加處罰的職權,其可按關於授權的規定將該職權轉授予管理委員會其他成員

fklee 2009-11-09 20:49
頂力支持,一定參加                  

路過... 2009-11-09 20:50
引用第 18 樓 機車28 於 2009-11-09 20:38 發表的 :

如果近日冇聽錯的話,有一立法會議員曾輕輕的提過,要建垂釣區!   

康體未有兩個議員入左會囉! 兩個都胜陳~一個陳x武體育xx議員,直選架!一個就陳x金!e兩位出手,我諗都9成9成~

chon 2009-11-09 20:52

1魚 2009-11-09 20:52
向民政總署申請一個在大細湖舉辦的釣魚比賽,不知核准的機會有多少~~試試都好喎,只要行出第一步,就有第二步

路過... 2009-11-09 20:54
引用第 24 樓 1魚 於 2009-11-09 20:52 發表的 :
向民政總署申請一個在大細湖舉辦的釣魚比賽,不知核准的機會有多少~~試試都好喎,只要行出第一步,就有第二步

好呀,好呀!

機車28 2009-11-09 20:57
引用第  22  樓  路過...  於  2009-11-09 20:50   發表的  :

康體未有兩個議員入左會囉! 兩個都胜陳~一個陳x武體育xx議員,直選架!一個就陳x金!e兩位出手,我諗都9成9成~  

我真的於前幾天於收音機聽到,但係邊位神人我就冇心聽了!

wongchikit 2009-11-09 20:59

機車28 2009-11-09 21:00
引用第  24  樓  1魚  於  2009-11-09 20:52   發表的  :

1魚叔,其實大細湖,真的很多水上活,如果要作垂釣之用!
我本人認為真的要劃分得很清晰!同各方都要好自律!

發記 2009-11-09 21:01

亞神 2009-11-09 21:02
引用第  24  樓  1魚  於  2009-11-09 20:52   發表的  :

最好由社團入信民政總署--文康部,得唔得佢地一定會書面回覆

1魚 2009-11-09 21:02
明年暑假一於攪一個兩岸四地親子釣魚友誼賽,要父親帶一位子女參加的...這樣好的提議,政府真的沒有藉口禁止

亞神 2009-11-09 21:11
引用第  26  樓  機車28  於  2009-11-09 20:57   發表的  :

我真的於前幾天於收音機聽到,但係邊位神人我就冇心聽了!

我都有聽,我覺得這位釣友都有d問題,行政當局唔通無端端屈你咩,老頂唔叫做唔通d散仔會去做,仲好講到好似....

高比 2009-11-09 21:14
引用第 32 樓 亞神 於 2009-11-09 21:11 發表的 :

我都有聽,我覺得這位釣友都有d問題,行政當局唔通無端端屈你咩,老頂唔叫做唔通d散仔會去做,仲好講到好似....

戈個神人係唔係你呀

亞神 2009-11-09 21:15
引用第  33  樓  高比  於  2009-11-09 21:14   發表的  :

戈個神人係唔係你呀  

唔係...但我知

梁爽 2009-11-09 21:18

石頭 2009-11-09 21:29
支持,支持     

高比 2009-11-09 21:31
引用第 34 樓 亞神 於 2009-11-09 21:15 發表的 :

唔係...但我知

知....明早咖啡吹水......九點

華仔 2009-11-09 21:42

[attachment=82843]           

dickkuok 2009-11-09 22:08

生仔 2009-11-09 22:11

manchon1 2009-11-09 22:13
全力支持!     

阿新 2009-11-09 22:14
引用第  31  樓  1魚  於  2009-11-09 21:02   發表的  :
明年暑假一於攪一個兩岸四地親子釣魚友誼賽,要父親帶一位子女參加的...這樣好的提議,政府真的沒有藉口禁止

呢個主義好阿, 只要係指定範圍垂釣, 同水上活動劃分吾同區域, 相信有得攪架~始終要行第一步先, 即使明知失敗, 再試, 起碼等政府關注到呢個問題先, 更何況未必失敗呢, 未試過真係吾知~

阿新 2009-11-09 22:15
引用第  18  樓  機車28  於  2009-11-09 20:38   發表的  :

其實只要有聲音, 有d 議員為左討好民心, 都會幫我地出力, 所以我地要制造更多聲音出來~

阿新 2009-11-09 22:17

有得唸架, 如果要辦的話, 起碼吾洗怕冇人參加先, 只要政府批, 包保參加既人盛放空前!

亞神 2009-11-09 22:24
引用第  37  樓  高比  於  2009-11-09 21:31   發表的  :

知....明早咖啡吹水......九點

mms://202.175.81.132/radio/audio/a0815w5.wma
01:14:23

chaofish 2009-11-09 22:24
一定做野

popo 2009-11-09 22:27
提醒大家一件事南湖西湖D水是十分吾店,

因為從前澳門中區一帶污水由南西灣排出海面,

幾百年來污水排出有機及有毒沉積物在南西灣海底一帶,

直至建築南湖西湖,當時建築公司是使用土工膠布覆蓋,

沒有把原本有毒於泥清走,

而土工膠布亦在工程其間損毀,

所以南湖西湖水質你可想宜知!

還有放魚!不要瘋! 你同我都系得支魚竹,

你快還是張網快? 有人24小時看住?

第2日下環街黑環一帶都有得賣!

理性D!

海浪 2009-11-09 22:29
我本來一百一拾分      但係澳門、、      我都係個句                 

查看完整版本: [-- 促進本地釣魚活動之建議 --] [-- top --]