查看完整版本: [-- 停車場 --]

-> 議 事 亭 -> 停車場 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

wongchikit 2009-10-22 16:22

停車場

停車場擬勁加收費

宋玉生廣場停車場可能加設電單車位

南灣栢湖停車場經營期五年

污水處理站停車場經營期亦是五年

栢力停車場為內港唯一停車場

栢樂停車場新合約為期四年

華士古停車場造價高料大幅調整收費
    六場期滿重新招標 未來養車難

停車場擬勁加收費

【本報消息】交通事務局將對本澳六個公共停車場管理及經營權重新招標,經營期由四年至六年不等,泊車收費建議由輕型車每小時三元五角至最高十五元,電單車每小時收一元至五元。建議收費幅度大幅調升,顯示本澳停車收費將會大幅增加,相信是當局限制車輛數量增長措施之一。

最高每小時收十五元

交通事務局表示,由於栢樂停車場、華士古達嘉馬花園停車場、宋玉生廣場停車場、栢力停車場、污水處理站停車場及南灣停車場原有管理及經營合同,即將於今年十二月卅一日屆滿,當局正對上述六個停車場的管理及經營重新公開招標,招標期由即日起至十一月十九日下午五時。根據政府公報刋登的招標公告,交通事務局對六個停車場提出四個不同收費建議,其中最低收費建議是輕型車普通票每小時三元五角至六元,非固定月票由一千一百元至二千元。電單車普通票每小時一至二元,電單車非固定月票二百十一元至四百元。最高收費建議輕型車普通票每小時為十二元五角至十五元,非固定月票由四千一百元至五千元。電單車普通票每小時為四至五元,電單車非固定月票由八百元至九百五十元,讓投標者按上述建議收費方案考量承投所得的回報金。

將電單車引入停車場

今次重新招標的停車場,絕大部分原本並無電單車位,標書對設置電單車停泊區的實施計劃佔百分之六的評分,顯示當局有意將電單車引入公共停車場內,從而更有助政府推動電單車停車收費的措施,相信在停車場增設電單車泊位後,路邊電單車收費咪錶亦會相應增加。此外,競投者所建議的回報金,將會佔百分之六十的評分,競投者承諾履行停車場管理及經營計劃,亦會佔百分之廿六的評分,未來的公共停車場有望在服務上作出改善以及完善泊車設施等。

將來買車容易養車難

重新招標的六個停車場中,以外港碼頭栢樂停車場及華士古達嘉馬花園停車場經營期限最短,只有四年的經營期,其餘四個停車場由五年至六年不等。有消息指,當局是希望改善本澳的泊車服務及提升公共停車場使用率。由於當局建議的停車收費有較大幅調整,未來必然提升泊車費用,假如公共停車場收費加價,將帶動周邊私人停車場收費及租金上揚,到時本澳將可能真正進入“買車容易養車難”時代。事實上,本澳停車收費一向被認為偏低,加上涉及車輛各種稅項低於不少國家或地區,當局亦無政策阻止車輛增長,是令本澳車輛數字不斷攀升的主要因素,調升停車場收費後,將對車輛增長起到一定的抑制作用。

@CyberCTM由三元加到十五元每小時

高比 2009-10-22 16:30
同一個地方.未插咪錶就係唔合法泊車.插左咪錶就合法泊車......咁咪表公司由有咩權收公共街道泊車的錢....唔知間公司係邊個的呢

ymtchris 2009-10-22 16:43
真攞命呀...

太子 2009-10-22 16:47

小魔女SOS 2009-10-22 16:54
唉~~~遲D就連我地平時去釣魚泊果D停車場都會加價     

edward 2009-10-22 17:08

機車28 2009-10-22 17:09

釣魚郎 2009-10-22 17:27
     一般公共巴士路線同車少乘客多都未搞好,而家又話停車場收費要加到咁既價格,都唔知邊叉個人頭猪腦烏龜王八蛋諗出來     

海浪 2009-10-22 17:29
     呢D就叫造官商拍擋,有錢齊齊揾;你哋可以唔泊;唔怕抄牌鎖轆的話!高官同富商都有司機,話之你!!     

海浪 2009-10-22 17:41
引用第 1 樓 高比 於 2009-10-22 16:30 發表的 :
同一個地方.未插咪錶就係唔合法泊車.插左咪錶就合法泊車......咁咪表公司由有咩權收公共街道泊車的錢....唔知間公司係邊個的呢

你泊車公司幕後老闆係边幾個家族米知囉!

itit 2009-10-22 17:43
咁果d奸商又可以屌起d車位賣     

DEO 2009-10-22 17:45
狗官有留用位,你地d市民恨唔到甘多架啦   

求.敗 2009-10-22 17:58

chaofish 2009-10-22 18:26

狗官加奸商       

chon 2009-10-22 18:35

黑仔華 2009-10-22 18:43
的官都唔使理普通市民的意見,完全沒有谘詢民意.                   黑箱作業.

路過... 2009-10-22 18:50

dickkuok 2009-10-22 18:54

釣魚痴 2009-10-22 19:00

海狗 2009-10-22 19:09
15蚊個鍾....去釣幾日魚咪....         

海浪 2009-10-22 19:13
引用第 16 樓 黑仔華 於 2009-10-22 18:43 發表的 :
的官都唔使理普通市民的意見,完全沒有谘詢民意.                   黑箱作業.

如何如何可奈河

總舵主 2009-10-22 19:14

總舵主 2009-10-22 19:16

arrowtsang 2009-10-22 19:34
            [attachment=81489]              

石釘9245 2009-10-22 20:03
好反感對於呢個消息;d狗官真係離晒譜,衣食住行已經攪完住,而家就攪行,遲d連食都無啖好食,正扑街,我就黎電單車都用吳起. 想剎人!!

FM 2009-10-22 20:16
   合法搶錢           

manchon1 2009-10-22 20:18
   正p叉來的~叫佢地自己試下找個車位泊車先啦~成日留車位比自己~我地就找位找到死~就算加左都唔會減小到d車ga啦~唔通d人真係會拿ga車去湯咩~!!咩q都貴~人工又扣~小~

ps:     我平時唔講粗口都忍唔住啦~

南水黑毛 2009-10-22 20:23

Filo 2009-10-22 21:23
班議員都係時侯看看表現啦!!!!!!!!       

CKC 2009-10-22 21:34
引用第  9  樓  海浪  於  2009-10-22 17:29   發表的  :
     呢D就叫造官商拍擋,有錢齊齊揾;你哋可以唔泊;唔怕抄牌鎖轆的話!高官同富商都有司機,話之你!!       

仲有呢D就係以民維本 比你幾仟裸番幾萬

發記 2009-10-22 22:05

台灣仔 2009-10-22 22:44

joaoao 2009-10-23 02:50
         正一大奸狗

黑仔華 2009-10-23 15:17
引用第 29 樓 Filo 於 2009-10-22 21:23 發表的 :
班議員都係時侯看看表現啦!!!!!!!!         

乜你認為的議員做到野咩,的議員佔大部分係商家佬啵.

大鯛 2009-10-30 22:35

查看完整版本: [-- 停車場 --] [-- top --]