查看完整版本: [-- 鱗海杯1000釣法改進釣立 --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 鱗海杯1000釣法改進釣立 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

路亞添 2009-10-21 21:28

鱗海杯1000釣法改進釣立

1000釣法改進釣立

發現好多釣手只會把自己的大魚相放上來,但沒給初學的朋友說一說釣法問題

由於個人問題,今年好小出海............只好在此共同討論..在不海的情況下加強釣技..

當你用1.固定釣組(個人使用率10%)
當你用2.游動釣組(個人使用率30%)
當你用3.移動釣組(個人使用率50%)
當你什麼釣組都用過
都中不到魚
如果你什麼是  固定釣組  游動釣組  移動釣組都不知
下面不看也罷

試一試第四組
4 .全游動釣組(個人使用率10%)
日本30年以前的釣組,.
自己用全游動釣組中過白立,沙立.黃腳.水針.石九公.連尖.幽面.....

當然又不是叫你
欲練神功,必先自宮. 1  2  3  都不用 水 水 全,全游動釣組

先說為什麼要用浮力調整的浮子
1.由於水的密度常常改變.加上用線的大小和魚餌的大小又常常改變
如用餌習慣  1南極蝦>2蝦仁>3練餌>4有外殼蝦>5蟹仔  當盜餌時由1~2~3~4~5   當没盜餌時由5~4~3~2~1
南極蝦多年都是首選   如果 怕繁1南極蝦>3練餌>4有外殼蝦  最基本
..所以...要用浮力調整的浮子.沒有萬能的浮子.圖1的浮子只有B~-B時比較好用.
因為ZOOM出來到5B時(圖2)個浮子會好左右搖.
1000釣法只時對應大風時加強同步的釣法

先問你一個問題1.
多少米的2.5號線(直徑0.26mm)的表面積等於一個直徑2.6cm圓球體的浮子表面積?
     0.26/10*3.14*x=4*3.14*2.6*2.6
X=10米 答案:10米
問題2  
鈎到浮子5米線在水下,浮子在水面.浮子到竹頭又10米線(兩竹遠)..會有什麼問題?
由於面流比底流快.浮子在前.子線在後.
加上釣組5米在水下,浮子(當10米)竹頭又10米線   水面的力是水下的4倍,一有風一定出問題,高手會控線.(竹入水,竹舉高.反波潮.等等)
解決問題
問題3  
鈎到浮子5米線在水下(一入水計),浮子在水面.浮子到竹頭又25米線(5竹遠)..會有什麼問題?
水面的力是水下的7倍加上大風,高手解決問題都不可能永遠誘釣同步.

1000釣法的好處1是
回到問題2
鈎到浮子5米子線在水下(一入水計),0C浮子在水下(當10 米).浮子到竹頭又5米在水下(有點像外卦)
只有5米的主線在水上  水面的力是1  水下的4   剛好由1:4  改為 4:1
回到問題3
鈎到浮子5米線在水下(一入水計),浮子在水面.浮子到竹頭又25米線(5竹遠)
鈎到浮子5米子線在水下(一入水計),0C浮子在水下(當10 米).浮子到竹頭又5米在水下
只有20米的主線在水上  由1:7  改為 1:1
即是5竹內都好易控線,而且好小一釣釣五竹遠
1000釣法的好處2是
釣組簡單釣+線檔+浮子
1000釣法的好處3是
頭段目視魚信會好明顯.(圖三)黑的是主線,紅的是子線.當下沈的前一段時間,高重心的OC浮子好像會比10米的子線壓沈.前5米45度
後5米一個U字,當有魚吃餌時,由於力學的原理.會比圖4的情況沈得明顯好多.中魚的咀邊機會比較多..
1000釣法的好處4是...
後段OC浮子看不見時.直結多數會到OC浮子的小孔.如果十字線結大D會卡住浮子.如果十字線結小D會通過浮子一直出線釣深D

思維的誤區1
浮子會沈好深好容易釣石.
由於水底密度高過水面,好像天狗要出好多過型號,因為每一個型號到一定水深都不會再下沈.如果說全游動釣組釣好深可以中魚.不如說全游動釣組釣好遠才中魚.當然可以釣好深,但要看釣場情況.
思維的誤區2
全游動釣組釣立没有用,只釣水面魚.
某個情況下正確,但如果你用個大D的鈎,OR在鈎上30CM加一小鉛G2或G3,開始時鈎會沈快D,之後再慢全游動

改良的方法自己先看2009年鱗海杯的吧!
明日再說,,,,,,,晚安

多次的G杯和釣研杯
2009年
http://www.tsuriken.co.jp/pc/corp/event/2009/wfg/09_shikakezu.pdf
2008年
http://www.tsuriken.co.jp/pc/corp/event/2008/wfg/shikakezu.pdf
2007年
http://www.tsuriken.co.jp/pc/corp/event/2007/wfg/shikake.pdf
2008年第2
http://fishing.shimano.co.jp/event/2008/rinkai/result_rinkai_tech.html
2009年第1優勝 :藤原 実浩 選手

http://fishing.shimano.co.jp/event/2009/rinkai/result_rinkai_tech.html

achong 2009-10-21 21:30

1魚 2009-10-21 21:34
珠海一般水域只能使用100釣法   

梁爽 2009-10-21 21:35

南水黑毛 2009-10-21 21:38

發記 2009-10-21 21:49

沙立皇 2009-10-21 21:59
上曬腦,又多個路霸。     

財叔 2009-10-21 22:08

CKC 2009-10-21 22:10

機車28 2009-10-21 22:10

鱼翅鱼嘴 2009-10-21 22:28
唔识咩钓法?所以龟系常事。。。。     

海狗 2009-10-21 22:45

釣魚痴 2009-10-21 23:04

FM 2009-10-21 23:18

黑仔華 2009-10-21 23:24

Sam_Sam 2009-10-21 23:25

arrowtsang 2009-10-22 00:23

dickkuok 2009-10-22 00:25

服部半藏 2009-10-22 00:47

itit 2009-10-22 01:04
so long

joaoao 2009-10-22 02:12
其實釣法同釣組並無必然定義....要考究嘅係你對自己釣组嘅運用.....浪況流速....釣棚試探...釣座高低......釣组展開嘅時間.....誘餌沉降性質....魚餌軟硬鬆緊......魚種就餌泳層....等...........

我唔否認全游動钓法或1000釣法嘅效果.........全游動钓法係有佢嘅作用......釣毛...上浮形魚類確有功效.....但細想下1000釣法又啱唔啱我地東西區選用呢?先排除商業角度先(一餅腳大概用五次)............認定目標!!!你係珠三角最多有咩魚釣??鱲!!!!!或底物........泳層係邊??

珠三角釣鱲重點係探排.....既然知道目標泳層..........點解唔直達釣棚....而去用一D消極嘅方法去探釣呢??

添sir講得冇錯.......問題就係你點樣攞魚....如果你唔識直結.......有幾多個釣座可以俾你用10m腳而又順利拋投..帶魚入網呢??

釣组輕重.....線腳粗幼其實並唔係重點........要注意嘅係你點樣利用時間差同埋展開釣组嘅行程計算好........將钓组排放到誘餌同步同標點所在....................如果你認為你經常用4B波钓到魚!!orl号波得食D!!咁請你係呢個你認為啱自己掌控嘅設定不斷試練.....千其咪時而0号.....時而0.8咁轉牛角尖...........

小弟在此講下呢幾年東西區5M至10M最常用嘅設定.....5B波+5B夾鉛在零圈頂(根據釣餌輕重適當微調..點微調?用子線剪..剪剪剪囉.... 唔用仕掛捧(两粒太空豆代替)...........抄白又好...诜衣機流又好.........重點係重中帶飄(子線永遠全飄)...

以上純屬個人意見....請各大蝦高抬貴手....小插小插   
[attachment=81445]

路亞添 2009-10-22 02:25
但是有时,你的釣組當然用過,當到最後.....最後有时都會出於好奇用全遊動

活活 2009-10-22 02:26
只讀萬卷書不如行萬里路. 只行萬里路不可缺萬本書, 理論必需加上實踐, 從實踐再去引證理論. 經過個人消化後融會貫通, 雖不中亦不遠已. 各施各法, 萬變亦不離其中.      
等我打打擦邊球先.

joaoao 2009-10-22 02:33
引用第  22  樓  路亞添  於  2009-10-22 02:25   發表的  :
但是有时,你的釣組當然用過,當到最後.....最後有时都會出於好奇用全遊動   

全遊動我都玩過...唔太啱釣鱲用....而且......累!!.半游負浮對應超深场又玩過.....太小釣场啱用.....轉完一輪後又返返以前............唉!!釣魚太深奧啦

路亞添 2009-10-22 02:37
都是一句中到魚的就是好釣組

吳理黑貓定白貓中到魚的就是好貓

醉過方知酒濃愛過方知情重

最怕

未嘗酒醉已清醒 未曾深愛已無情

joaoao 2009-10-22 02:41
引用第  25  樓  路亞添  於  2009-10-22 02:37   發表的  :
都是一句

添sir要多D發呢類帖....等多D釣友共同研究表態呀

活活 2009-10-22 02:42
引用第  24  樓  joaoao  於  2009-10-22 02:33   發表的  :

全遊動我都玩過...唔太啱釣鱲用....而且......累!!.半游負浮對應超深场又玩過.....太小釣场啱用.....轉完一輪後又返返以前............唉!!釣魚太深奧啦

講真, 我出去就睇風口流水, 睇釣場, 最後睇當日心情選擇用咩. 手痕又唔偷懶就轉下釣法. 其實最緊要自己開心就得咯.
有時龜都好開心笑得一餐ga. 釣魚都系為減壓ja.

joaoao 2009-10-22 02:47
引用第  27  樓  活活  於  2009-10-22 02:42   發表的 Re:1000釣法改進釣立 :

講真, 我出去就睇風口流水, 睇釣場, 最後睇當日心情選擇用咩. 手痕又唔偷懶就轉下釣法. 其實最緊要自己開心就得咯.
有時龜都好開心笑得一餐ga. 釣魚都系為減壓ja.

活院士..........睇水仔唔易做哦..........仲要做埋睇相佬...睇心情 [attachment=81456]

豬兜冲@ 2009-10-22 05:30

edward 2009-10-22 06:48

釣武者 2009-10-22 06:53
引用第  24  樓  joaoao  於  2009-10-22 02:33   發表的  :

全遊動是水清‧冇魚釣時或兩之流相遇‧超遠投時用‧我經常釣塘試過

seng3388 2009-10-22 07:13

南方黑鯛 2009-10-22 07:21

choi輝 2009-10-22 08:42

ymtchris 2009-10-22 08:54

大強 2009-10-22 09:08

想釣魚 2009-10-22 09:51

台灣仔 2009-10-22 10:14

太子 2009-10-22 11:10
果然係大師!

釣魚郎 2009-10-22 11:53

arrowtsang 2009-10-22 12:00
引用樓主路亞添於2009-10-21 21:28發表的 鱗海杯1000釣法改進釣立 :
1000釣法改進釣立

發現好多釣手只會把自己的大魚相放上來,但沒給初學的朋友說一說釣法問題

由於個人問題,今年好小出海............只好在此共同討論..在不海的情況下加強釣技..
.......

[attachment=81463] [attachment=81463]   [attachment=81464] [attachment=81463] [attachment=81463]  

joaoao 2009-10-22 13:19
引用第  31  樓  釣武者  於  2009-10-22 06:53   發表的  :

全遊動是水清‧冇魚釣時或兩之流相遇‧超遠投時用‧我經常釣塘試過

蝦!!!係要呢類鳩嗡帖先引到你個死仔發下言個bor..........

幾時教下我果個咩S形釣法呀...........................

魚力發電 2009-10-22 13:33

釣武者 2009-10-23 00:38
引用第  42  樓  joaoao  於  2009-10-22 13:19   發表的  :

蝦!!!係要呢類鳩嗡帖先引到你個死仔發下言個bor..........

幾時教下我果個咩S形釣法呀...........................

教左你‧我就連最後一招都沒埋‧我現在学近吊轉個浮波釣魚.........................哈‧
我點教你D師父釣魚‧唔好玩我‧底掉D好‧

財叔 2009-10-23 01:26

f107 2009-10-29 17:14

gesg36 2009-11-01 17:57

總舵主 2009-11-01 18:33
你d數據好勁,不過唔係好明     

查看完整版本: [-- 鱗海杯1000釣法改進釣立 --] [-- top --]