查看完整版本: [-- 海里怎麼會有魚呢?? --]

-> 議 事 亭 -> 海里怎麼會有魚呢?? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

whero 2009-09-29 08:23

海里怎麼會有魚呢??

這是某漁港漁民剛補撈回來的............

manchon1 2009-09-29 08:25

啊谭 2009-09-29 08:32

zoo 2009-09-29 08:32

wongchikit 2009-09-29 08:37
一綱打盡   

seng3388 2009-09-29 08:59

海浪 2009-09-29 09:07
咁多人口,食都食窿地球啦!

休渔琪 2009-09-29 09:13
10个渔民都不够威罗大师一个的杀伤力!!!     

Tom 2009-09-29 09:43

傑仔 2009-09-29 09:47
如果是立魚會更傷心
食物鏈可能就快會冇晒古惑仔!

bobbylaw 2009-09-29 09:56

這種事, 我在香港十幾廿年前已留意到了...

現在已沒有發生...............因為海裡已無生物

高比 2009-09-29 10:00
引用第  11  樓  bobbylaw  於  2009-09-29 09:56  發表的 :

這種事, 我在香港十幾廿年前已留意到了...................

現在已沒有發生..............................................................................................................................因為海裡已無生物

.......

有巿場先有買賣.除了漁民.其實消費這些魚貨的人也有責任!

bobbylaw 2009-09-29 10:05
引用第  12  樓  高比  於  2009-09-29 10:00  發表的 :

唉...............

想釣魚 2009-09-29 10:13

小魔女SOS 2009-09-29 10:15
三指已經捕晒仲點會有大魚釣.......     

dd 2009-09-29 10:22
绝................

生仔 2009-09-29 10:24
大小都,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,唉   

vv2323 2009-09-29 11:05

機車28 2009-09-29 11:23
你地如果有时间,试下去水上街市,睇下果度d手指尾!     

chaofish 2009-09-29 11:28
冇理講

ymtchris 2009-09-29 11:32
其實真係好難下判斷的, 作為釣魚佬釣魚大部份只是為興趣的, 對漁民之所作所為極其量也是 -  漁民把魚捕獲太多, 把他們要釣的魚都捉得無魚可釣, 又或是大小通吃, 之如此類......     
而作為漁民 - 生活迫人, 為養家, 為糊口, 為孩子...., 唯有搏盡, 豁出去, 又要風吹雨打, 又要倒屎咁早起身去攞魚, 大家或家人先至可以在街市買到大魚去清蒸, 買到魚仔去煲湯給小朋友....   
還有的是一般的消費者也是相當精明的人, 一向是追求超值, 漁民在某程度上要迎合各方老闆之訴求而要作出此行為....   
大膽假設, 如果沒有了漁民之魚獲, 唔通真係要寄望大家釣魚佬去為屋企人加餸, 或是有收獲先有魚食都唔係可以好經常做得到呀....   
當然漁民都要注意保育意識.....     
不喜勿插呀.....   

釣魚郎 2009-09-29 11:42

大強 2009-09-29 11:50

NaThAn 2009-09-29 11:55

亞旦 2009-09-29 11:55
就是嘛!這樣怎麼會有魚呢!   

太子 2009-09-29 12:00

四海红虫A 2009-09-29 12:15
漁民佬都要搵食啊~~~~~~~~~D釣魚佬~~~~~釣D大肚婆立魚呢 ——可以生幾多立魚仔啊 ——有冇捻住放生啊     

鱼翅鱼嘴 2009-09-29 12:24
引用第  12  樓  高比  於  2009-09-29 10:00  發表的 :

我支持师傅的观点!从我们做起吧!!!这种是灭绝行动,渔民没文化,他们不懂这些道理,要靠我们来引导。希望大家不要把以后的鱼都给吃了!!!

Filo 2009-09-29 12:39

罗耀文 2009-09-29 12:42
国家应该规定下鱼网的规格,对于密网的真的要严管。要连鱼扣五年。

海狗 2009-09-29 13:11

dickkuok 2009-09-29 13:40

peng 2009-09-29 13:56
都是大型拖网船的"杰作",     

發記 2009-09-29 14:28
小魚兒~~~

f107 2009-09-29 14:29

whero 2009-09-29 14:30
引用第  8  樓  railmen  於  2009-09-29 09:13  發表的 :
10个渔民都不够威罗大师一个的杀伤力!!!     

高比 2009-09-29 14:34
引用第  25  樓  亞旦  於  2009-09-29 11:55  發表的 :
就是嘛!這樣怎麼會有魚呢!   

咁依d係佢地養圍過喎~~明明係人地養的魚....唔通唔俾佢地撈來去賣?

高比 2009-09-29 14:35
引用第  21  樓  ymtchris  於  2009-09-29 11:32  發表的 :
其實真係好難下判斷的, 作為釣魚佬釣魚大部份只是為興趣的, 對漁民之所作所為極其量也是 -  漁民把魚捕獲太多, 把他們要釣的魚都捉得無魚可釣, 又或是大小通吃, 之如此類......     
而作為漁民 - 生活迫人, 為養家, 為糊口, 為孩子...., 唯有搏盡, 豁出去, 又要風吹雨打, 又要倒屎咁早起身去攞魚, 大家或家人先至可以在街市買到大魚去清蒸, 買到魚仔去煲湯給小朋友....   
還有的是一般的消費者也是相當精明的人, 一向是追求超值, 漁民在某程度上要迎合各方老闆之訴求而要作出此行為....   
大膽假設, 如果沒有了漁民之魚獲, 唔通真係要寄望大家釣魚佬去為屋企人加餸, 或是有收獲先有魚食都唔係可以好經常做得到呀....   
當然漁民都要注意保育意識.....     
.......

台灣仔 2009-09-29 14:42

itit 2009-09-29 15:33
   趕盡殺絕

deskchan 2009-09-29 15:41

fangao 2009-09-29 16:35

活活 2009-09-29 16:41
威羅大師好利害wor. 一個人中錦多魚.        

鳥屎太郎 2009-09-29 16:46

FM 2009-09-29 16:49

Sam_Sam 2009-09-29 17:51
慘不忍倒

路過... 2009-09-29 17:57

outman 2009-09-29 18:11

choi輝 2009-09-29 18:17

查看完整版本: [-- 海里怎麼會有魚呢?? --] [-- top --]