查看完整版本: [-- 疑问 --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 疑问 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

dampv 2009-09-16 19:15

疑问

钓30-50米左右的标点,水深又不能精确的测量到。

请教下师兄们,该怎么钓才好?钓棚要怎么设置?

achong 2009-09-16 19:18

高比 2009-09-16 19:19
磯釣要釣到50米.....我無辦法做到     

兩三竿已經好極限...邊到岸邊可以有成50米水呢

釣魚郎 2009-09-16 19:21

黑仔華 2009-09-16 19:21
   放流釣.

zoo 2009-09-16 19:27
磯釣近岸水深30-50米?     

千水 2009-09-16 19:32

可唔可以用誘餌引魚游上d
等個釣棚唔使咁深呀?

1魚 2009-09-16 19:36
樓主都冇話50咪水深,係話50咪距離呀!!
又食錯藥....   
如果真係一定要釣咁遠,可以慢慢一咪一咪的試釣棚,改變釣組   

服部半藏 2009-09-16 19:40

DEO 2009-09-16 19:42
波都睇唔到,要全浮放流,係唔係甘解啊,大師~

dampv 2009-09-16 19:52
是钓的标点在30-50米远啦,不是水深30-50米。。让各位师兄理解错啦~~~~~~~~~

dampv 2009-09-16 19:55
我睇D视频,D日本佬都钓好远啊。。

距地难道都用全游动?

FM 2009-09-16 19:57

chon 2009-09-16 19:59

zoo 2009-09-16 20:04
引用第  10  樓  dampv  於  2009-09-16 19:52  發表的 :
是钓的标点在30-50米远啦,不是水深30-50米。。让各位师兄理解错啦~~~~~~~~~

ymtchris 2009-09-16 20:12

1魚 2009-09-16 20:13
引用第  11  樓  dampv  於  2009-09-16 19:55  發表的 :
我睇D视频,D日本佬都钓好远啊。。

距地难道都用全游动?

首先為什麼一定要釣50咪遠? 如果離岸50咪遠,有迎面風或水流的話,好容易會被壓回岸邊的,誘餌也難準確固定施打.....
真的要看當時實情況吧~
或許用遠投沉底的方式,會較容易固定在一個50咪的範圍內

e魚 2009-09-16 20:23

南水黑毛 2009-09-16 20:45

財叔 2009-09-16 20:55
我就唔識釣             

CKC 2009-09-16 21:08
無限 全漂       

arrowtsang 2009-09-16 21:08
50M,我勸還是艇釣吧,不要相信影片中日本仔,牠們在做show吧了,要記住,很多代言人及甚麼名人,好大部份都是職業演員,牠們只是商品的推銷員呀!做show.                       [attachment=78231] ,幣,又多事踢爆左班日本仔悿。       其實好多人用浮波釣50M好多係人都得啦!一D都唔難,不過食白果之嘛! [attachment=78234]

小堡 2009-09-16 21:11
我未見過日本人浮磯釣50m   

高比 2009-09-16 21:17
原來係50米距離....

我覺得如果單使用遠投方法.30米的距離已經係不容易的,如果無必要最好不要釣到咁遠....
如果硬是要釣50米以外,只可以上一些順流順風的位置,靠風力和流水把釣組送出去

另外...如果釣到這個距離...主線差不多是無法控制的了,中魚後差不多是平躺在水面.過石的機會極之一,除非站在一個很高的位置,但咁又沒法上魚....我覺得完全唔適合...應該也是要打針食藥先可以解決的問題!

dickkuok 2009-09-16 21:30

1魚 2009-09-16 21:31
投誘餌超過30咪距離真係幾難打到喎...可能日本大師會可以~
不過如果水清的話,水中能見度高,有陽光時,平面30咪距離的誘餌是可以看到的,所以您只要狂打誘餌在30咪處,就可以將50咪的魚誘近進來釣牠
講就易~叫我做就難

arrowtsang 2009-09-16 21:40
???先提出一小問題,釣者知道那個約50M之處,海裡有暗礁嗎?答,估估下;再提出一小問題,海裡沒有暗礁,那個50M之處又如向有魚群聚集,生物鏈又如向形成?再再提出一小問題,誘餌真是如生產商之描述的如此有宏大威力嗎?我想,除了一個熟知釣埸海中暗礁&排口的人外,就要對流水的觀察有心得的高手可以以50M之距離有好收獲了.(在此亦多謝幾位師兄,教我一些磯上作釣心得,沙X皇&釣X痴,名X會亞的,多謝.)

seng3388 2009-09-16 21:52

年青人 2009-09-16 21:55

求.敗 2009-09-16 21:55

dampv 2009-09-16 22:06
可能我眼花      。。

不过我睇D日本佬真系钓好远。。

就系搞唔清楚用咩钓组比较适合。。   

arrowtsang 2009-09-16 22:09
引用第  30  樓  dampv  於  2009-09-16 22:06  發表的 :
可能我眼花      。。

不过我睇D日本佬真系钓好远。。

就系搞唔清楚用咩钓组比较适合。。   

[attachment=78235] [attachment=78235] [attachment=78235]    [attachment=78236] [attachment=78236] [attachment=78236]  

發記 2009-09-16 22:11

Sam_Sam 2009-09-16 22:17
釣到咁遠,中魚都好難上啦,都係放棄吧啦   

小堡 2009-09-16 22:32
我唔明點解一個在防波堤邊都可以釣到大隆頭的國家會有人去釣10竿遠的地方

高比 2009-09-16 22:35
引用第  34  樓  小堡  於  2009-09-16 22:32  發表的 :
我唔明點解一個在防波堤邊都可以釣到大隆頭的國家會有人去釣10竿遠的地方

等我話你知....因為未打針!

唔釣遠D~~佢地點推出新野呀....

小堡 2009-09-16 22:44
引用第  35  樓  高比  於  2009-09-16 22:35  發表的 :

等我話你知....因為未打針!

唔釣遠D~~佢地點推出新野呀....

釣50米要用4000鉸粗竿!又可以開發新魚絲新鈎新浮波

高比 2009-09-16 22:51
引用第  36  樓  小堡  於  2009-09-16 22:44  發表的 :

仲要一粒相當貴的浮波

1魚 2009-09-16 22:54
引用第  36  樓  小堡  於  2009-09-16 22:44  發表的 :

台灣好流行釣50咪外....釣牙帶魚

鱼翅鱼嘴 2009-09-17 00:34
引用樓主  dampv  於  2009-09-16 19:15  發表的  疑问 :
钓30-50米左右的标点,水深又不能精确的测量到。

请教下师兄们,该怎么钓才好?钓棚要怎么设置?

用海竿加重铅、抛出去,钓沉底。。。。。我地以前去汶洲就系咁钓葛拉!!!

青木 2009-09-17 01:31
引用第  21  樓  arrowtsang  於  2009-09-16 21:08  發表的 :
50M,我勸還是艇釣吧,不要相信影片中日本仔,牠們在做show吧了,要記住,很多代言人及甚麼名人,好大部份都是職業演員,牠們只是商品的推銷員呀!做show.                       [attachment=78231] ,幣,又多事踢爆左班日本仔悿。       其實好多人用浮波釣50M好多係人都得啦!一D都唔難,不過食白果之嘛! [attachment=78234]

joaoao 2009-09-17 03:42
用半游負浮試下囉 [attachment=78292]

whero 2009-09-17 07:42
這就是所謂的本流釣法,日本高橋在三宅島常用的方法,不過所針對的魚種都不是底棲性魚類,大都是青物,黑毛之類,所以也不需要探底,而是要找魚的泳層.......所以發展了天狗釣法

arrowtsang 2009-09-17 07:47
引用第  42  樓  whero  於  2009-09-17 07:42  發表的 :
這就是所謂的本流釣法,日本高橋在三宅島常用的方法,不過所針對的魚種都不是底棲性魚類,大都是青物,黑毛之類,所以也不需要探底,而是要找魚的泳層.......所以發展了天狗釣法

whero ,您可知道海狗釣法的威力嗎?天狗?行開吧!

whero 2009-09-17 07:58
引用第  43  樓  arrowtsang  於  2009-09-17 07:47  發表的 :

whero ,您可知道海狗釣法的威力嗎?天狗?行開吧!

據我多年的觀察,現今的海狗釣法已臻爐火純青,萬人莫及的地步,俗說...........海狗一出...誰與爭峰

zoo 2009-09-17 08:07
兩位大師咁早起身打針,食藥?   

whero 2009-09-17 08:17
引用第  45  樓  zoo  於  2009-09-17 08:07  發表的 :
兩位大師咁早起身打針,食藥?   

你這一說.........才想到...又忘了吃藥了

zoo 2009-09-17 08:19
引用第  46  樓  whero  於  2009-09-17 08:17  發表的 :

你這一說.........才想到...又忘了吃藥了

台灣有魚釣應該冇咁悶啦!

引用第  20  樓  CKC  於  2009-09-16 21:08  發表的 :
無限 全漂       

飛50米popper 唔難,不過50米磯就要無限 全漂

米兰兰 2009-09-17 10:05
   这个有时也要讲运气的!!

查看完整版本: [-- 疑问 --] [-- top --]