查看完整版本: [-- 南海油田 – 龜之初體驗 --]

-> 海 磯 釣 訊 -> 南海油田 – 龜之初體驗 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

ymtchris 2009-09-11 11:32

南海油田 – 龜之初體驗

正所謂行船跑馬三分險, 出海釣魚就更凶險呀…….
踏入9月, 南油釣期巳差不多進入尾聲, 巳經可以說是倒數時刻. 一於相約三五知己和四方好友作今年的最後一釣, 既然係最後一水, 當然要盡興啦, 一於玩大佢嚟過三日兩夜. 於八月前期開始籌備, 要以全新裝備去應戰.

不知不覺的, 轉眼間又到了九月六日的星期天, 下午1時返鄉下, 還未安頓好就要去再添裝備, 路邊社消息, 聽說今期黃旗大咬, 一於掃多一點鐵板, 好讓背囊可以充實些, 先回家後去買飲料雜貨, 然後回家早作休息, 事關去一次南油真的和做”咕喱”沒有實質上的分別呀, Anyway出發去了……
[attachment=77676]
[attachment=77677]
[attachment=77678]

在對上一次之經驗得之, 想釣到魚, 想有大收獲, 想要爆箱, 就一定要擔櫈仔就霸頭位先得, 於是我們一行三人便不厭其煩的早著一步在筲箕灣登船, 務必到撈番一邊好位呀, 然後11時才到官塘碼頭會合餘下的三位朋友, 一行六人, 一於要做惡勢力呀….
[attachment=77679]

去南油日水出發, 我也是第一次呀, 平日慣了夜間去漁船購買活餌(魷魚仔及矢魚仔)今天卻改作到漁排去買了, 就是因為要改道去買餌又要多費一個多小時之久呀, 我們11時在官塘出發, 沿途風口唔算特別的緊但也有三級東風仔為我們護航(是逆風而行呀), 也是不知不覺的在大家高談闊論又是放飯時間了, 吃飽飽九時左右巳到了第一站 – 牙帶井, 船長開咪 – 一句釣得, 釣友們都急不及待的作下水禮, 牙帶井真的是名副其實, 同伴不需一分鐘斤頭牙帶巳上水, 未幾就連平日只顧嘔, 訓和暈船浪的同胞也收了一條大牙帶, 只有細佬在默默等待, 等了又等, 也是要等呀, 不過等了不一會拖艇就嚟趕鬼呀, 唯有轉井去, 又不知轉了多少個井, 轉到零晨六時多, 全船人也沒有上魚, 於是又轉呀, 如是者轉呀, 轉呀又轉到我地既最後一站新井呀(即是轉了超過廿十四小時, 全船人都是得條毛呀)
[attachment=77680]
[attachment=77681]
[attachment=77682]
[attachment=77683]
[attachment=77684]
[attachment=77685]
[attachment=77686]
[attachment=77687]
[attachment=77688]

ymtchris 2009-09-11 11:33
這個新井在近期是出了名的黃旗集中營呀, 係龍係蟲就要睇這最後一站了呀, 迫於無奈我們唯有孤注一擲, 不過巳經有了心理準備, 不再心存幻想呀, 為有頂硬上啦, 說時遲就那時快, 在短時間內居然有一位釣友起了一條十斤章雄, 跟著又是他中石班和大黃旗, 好像全世界那在看他個人表演一樣, 大家相當無癮呀, 不過這樣又再一次燃點起我們心中那一股埋藏巳超過三十六小時的火呀, 不過這時在遠處又傳來了號角聲, 又要趕鬼了呀, 心中那團火登時謝哂呀…., 唯有去對面井先避一下風頭呀, 望著那個唯一有黃旗釣的井, 一點一點兒的遠去, 真是百般滋味在心頭呀, 滴淚呀,,,,,

又去到個唔知乜井, 又時全無生物跡象, 全船人都是死氣沉沉, 人就像走肉行屍, 船就像鬼船一樣, 一點生氣也沒有呀, 死寂呀……, 最後在全船人提議吓, 船長決定再走新井, 到達時巳是二時多呀, 距離回航的時間就只有不足三小時, 生死時速三個鐘就要睇吓大家能否化腐朽為神奇, 如是者 – “中呀”, 係jig中既, 於是者又掀起最後的一個jigging高潮呀, 就是這樣奇蹟真的發生了多一次呀…
[attachment=77752]
[attachment=77753]
[attachment=77754]
[attachment=77755]
[attachment=77756]
[attachment=77757]

小魔女SOS 2009-09-11 11:36
睇見D魷魚,真想開火灼咗離食      有鬼頭仔釣

achong 2009-09-11 11:42

機車28 2009-09-11 11:43
[attachment=77729]      

seng3388 2009-09-11 11:45

釣魚郎 2009-09-11 11:45
   亞總裁你真係好有台型........               

zoo 2009-09-11 11:45
鮮魷!       

leonel 2009-09-11 11:50

太子 2009-09-11 11:56
真可憐!

itit 2009-09-11 12:01

沙立皇 2009-09-11 12:03

ymtchris 2009-09-11 12:15
引用第  6  樓  釣魚郎  於  2009-09-11 11:45  發表的 :
   亞總裁你真係好有台型........               

有你咁有型都無係咁靚仔呀, 老板...
真係唔好意思呀, 今次收獲, 強差人意, 所以不能兌換承諾, 真是無面目見呀老板呀,.,...

sam2047 2009-09-11 12:29
     下年我都要試試先...

有四年未遇過黃鰭啦........     

deskchan 2009-09-11 12:47

發記 2009-09-11 12:50

釣魚郎 2009-09-11 13:08
引用第  12  樓  ymtchris  於  2009-09-11 12:15  發表的 :

有你咁有型都無係咁靚仔呀, 老板...
真係唔好意思呀, 今次收獲, 強差人意, 所以不能兌換承諾, 真是無面目見呀老板呀,.,...

都係意料之內,啦,我都係去游船河啫

海狗 2009-09-11 13:08

dickkuok 2009-09-11 13:19

大強 2009-09-11 13:27

ymtchris 2009-09-11 13:52
引用第  17  樓  釣魚郎  於  2009-09-11 13:08  發表的 :

都係意料之內,啦,我都係去游船河啫

你又去廟灣遊船河呀....

阿B 2009-09-11 14:26

zhjohnny 2009-09-11 14:30
厉害,都是大物~~~

chon 2009-09-11 14:43

fangao 2009-09-11 15:01

加個cool 2009-09-11 15:16

dacky 2009-09-11 15:18
     好多"索當" ^^

忍者引魚 2009-09-11 15:26

gret 2009-09-11 15:43

小小釣手 2009-09-11 15:45
    有D收獲

choi輝 2009-09-11 15:47

万山阿海 2009-09-11 15:54

高比 2009-09-11 16:01
都算有交代嗱!       

sioip 2009-09-11 16:11
好正呀

钓佬 2009-09-11 16:23

小小釣手 2009-09-11 16:29
引用第  33  樓  高比  於  2009-09-11 16:01  發表的 :
都算有交代嗱!       

但無比魚頭你喎

ymtchris 2009-09-11 17:21
引用第  36  樓  小小釣手  於  2009-09-11 16:29  發表的 :

但無比魚頭你喎

阿仲師傅, 我自己都無呀...., 試問咁咩頭都無鬼得比人啦...

高比 2009-09-11 17:26
引用第  36  樓  小小釣手  於  2009-09-11 16:29  發表的 :

但無比魚頭你喎

引用第  37  樓  ymtchris  於  2009-09-11 17:21  發表的 :

阿仲師傅, 我自己都無呀...., 試問咁咩頭都無鬼得比人啦...

魚仔頭我唔要...起碼都要三幾十斤的魚頭先好俾我

活活 2009-09-11 17:35
   阿總裁確系有型啊, 一邊托住條牙帶就一邊扎行馬.....排洪啊......     

sang 2009-09-11 17:50

premium 2009-09-11 17:53
好正呀~~     

ymtchris 2009-09-11 17:55
引用第  39  樓  活活  於  2009-09-11 17:35  發表的 :
   阿總裁確系有型啊, 一邊托住條牙帶就一邊扎行馬.....排洪啊......     

排你個死人頭咩, 好鬼大浪呀, 唔紮行靚馬巳經仆了街呀, 大夫...

小小釣手 2009-09-11 18:06
引用第  39  樓  活活  於  2009-09-11 17:35  發表的 :

失傳左嘅二字鉗陽碼你都唔認得

釣行者1223 2009-09-11 18:10

ymtchris 2009-09-11 18:40
引用第  44  樓  釣行者1223  於  2009-09-11 18:10  發表的 :

你又做咩咸呀, 龜來龜往本平常喎, 下一年再努力過囉.....

想釣魚 2009-09-11 18:41

ymtchris 2009-09-11 18:42
引用第  43  樓  小小釣手  於  2009-09-11 18:06  發表的 :

失傳左嘅二字鉗陽碼你都唔認得

係大夫口中既排洪馬呀, 紮得要穩d呀...

鬼頭刀 2009-09-11 19:29

XCM 2009-09-11 19:58

查看完整版本: [-- 南海油田 – 龜之初體驗 --] [-- top --]