查看完整版本: [-- 有關釣大尾魷餌木顏色的選擇 --]

-> 假 餌 釣 魚 -> 有關釣大尾魷餌木顏色的選擇 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

日奈森亞夢 2009-08-30 11:47

有關釣大尾魷餌木顏色的選擇

粉紅色和橙色基本上是夜間的全能顏色

鍾意釣魚嘅釣友,有時釣魚釣到悶,都會想轉吓花款。釣大尾魷的確係首選,而用餌木釣大尾魷,相信有很多釣友都試過。當釣穫大尾魷後,攞番屋企煮食,食味更是一流,生鮮嘅可以做刺身,又可以用水拖一拖嚟食,爽口又美味!

但係攜帶方嘅釣大尾魷釣具,也有它要注意嘅地方,那就是本文主要嘅話題,餌木顏色嘅選擇,的確是一門學問,因為喺不同天氣環境狀況下,要用不同顏色的餌木,先至可以有更好的收穫。

而餌木嘅顏色同埋釣場環境,就係關鍵所在,就等我哋嚟探討吓呢個問題!首先講吓釣場環境。通常喺日間釣大尾魷,尤其係在春天時,大尾魷都會集結在海草多的地方處產卵。喺呢個時候,如把握到時機,靠控竿技巧都可以有不錯嘅收穫,如果運氣好又夾啱流,收穫就會更加之好。當然,餌木顏色嘅選擇上都好重要,如果喺日間釣大尾魷,釣友應選用藍色系嘅餌木,因為餌木顏色唔夠鮮艷,就好難吸引啲大尾魷注意。

從黃昏到晚上,好多釣友在顏色選擇上都唔同,一般人多數會認為有月光嘅夜晚要用藍色,天晴同冇月亮時就用綠色,陰天同落雨時就用粉紅色。的而且確,咁樣分顏色會好好多,但係一般釣友都唔一次過帶咁多餌木作釣,除非佢係為專釣大尾魷的發燒友,一般釣友最統一嘅顏色係帶粉紅及橙色嘅餌木,咁樣作釣嘅效果同之前所講嘅天氣劃分方法不相伯仲。

如果釣友以呢種簡單劃分方法嚟選擇作釣嘅餌木,就可以好簡單咁帶備兩、三種顏色嘅餌木就可以出發,再唔需要顧及變化多端嘅天氣,只需要按照晚上及日間的兩種時段即可。

釣魚郎 2009-08-30 11:56

dickkuok 2009-08-30 11:56

高比 2009-08-30 12:04
引用樓主  日奈森亞夢  於  2009-08-30 11:47  發表的  有關釣大尾魷餌木顏色的選擇 :
粉紅色和橙色基本上是夜間的全能顏色

鍾意釣魚嘅釣友,有時釣魚釣到悶,都會想轉吓花款。釣大尾魷的確係首選,而用餌木釣大尾魷,相信有很多釣友都試過。當釣穫大尾魷後,攞番屋企煮食,食味更是一流,生鮮嘅可以做刺身,又可以用水拖一拖嚟食,爽口又美味!
.......

如果係轉載的,記得寫明轉載同文章出處呀

機車28 2009-08-30 12:05

活活 2009-08-30 12:23
引用第  3  樓  高比  於  2009-08-30 12:04  發表的 :

如果係轉載的,記得寫明轉載同文章出處呀

帶位高放飛老師真系好人. 處處都提點. 俾個聞正腫處處長你做就very good啦.

FM 2009-08-30 12:27

sioip 2009-08-30 12:59

海狗 2009-08-30 13:19

大強 2009-08-30 14:39

馬交磯佬 2009-08-30 16:43
好呀,好呀,
又學到野啦!

arrowtsang 2009-08-30 17:45

joaoao 2009-08-30 18:01

小小釣手 2009-08-30 18:51

服部半藏 2009-08-30 19:00

南水黑毛 2009-08-30 19:29

achong 2009-08-30 19:32

choi輝 2009-08-30 19:53

e魚 2009-08-30 20:38

chon 2009-08-30 20:43

XCM 2009-08-30 23:03

查看完整版本: [-- 有關釣大尾魷餌木顏色的選擇 --] [-- top --]