查看完整版本: [-- 桂山拖紅鮋的最佳釣組 --]

-> 假 餌 釣 魚 -> 桂山拖紅鮋的最佳釣組 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

gamag4 2009-08-25 21:52

桂山拖紅鮋的最佳釣組

想請教各位c兄對付桂山紅鮋的心水釣具組合..如;竿.攪.線.假餌克數.多謝提供意見...

arrowtsang 2009-08-25 21:58

achong 2009-08-25 22:06

機車28 2009-08-25 22:07
sorry!假餌本人學習中!     

後生仔呢!快d上呀!       

服部半藏 2009-08-25 22:13

小小釣手 2009-08-25 22:19
亞街坊 光頭死神   揾你呀

joaoao 2009-08-25 22:24
聽講話要10~11尺硬竿....5~8000攪.......4号pe加130磅線腳喎....假餌就唔清楚啦   

choi輝 2009-08-25 22:30

南水黑毛 2009-08-25 22:30

deskchan 2009-08-25 22:33
130磅線腳===?

dickkuok 2009-08-25 22:34

鱼翅鱼嘴 2009-08-25 22:50

chon 2009-08-25 23:03

龙大 2009-08-25 23:11
我用的是11尺硬竿+8000搅+4号pe+80磅尼龙前导线,假饵用大一点的

光頭死神 2009-08-25 23:17
竿: SHORE JIG 竿~ 即係岸投鐵板竿~ 正常去釣紅鮋都要用到MAX 80~120 克 , 2~4 號 PE 負磅既竿 , 咁先有D機會搏下D 過 60 CM 紅鮋 , 竿長大約9~11 呎都可以, 視乎個人體力同釣場環境須要選擇

鉸: S 牌5000 ~ 8000 , D 牌3500~ 4500 , 當然有得揀又夠體力, 梗係用個8000 / 4500 高比速高釣力值 仲要必須係POWER 柄既鉸去釣啦, 5000 / 3500 唔係唔得, 但睇下你個鉸可以有幾長命啫 ~

線: 2~ 4 號PE , 視乎枝竿啦, 通常都用3 號     子線:  個人鍾意用80 磅起跳, 情況惡劣用120 磅碳腳, 一般位可以用60 ~80 磅尼龍腳~

假餌: 20 ~ 30克左右既海水用假餌係必須既~潛行深度就因應釣場環境改變, 中至底層為佳, 當然掛石機會會增加啦~ 普遍用1米潛行深度 ~~~ 顏色方面..... 藍, 綠, 金, 白, 紅頭 都可以~~~~  

Sam_Sam 2009-08-25 23:19

joaoao 2009-08-25 23:20
引用第  14  樓  光頭死神  於  2009-08-25 23:17  發表的 :
竿: SHORE JIG 竿~ 即係岸投鐵板竿~ 正常去釣紅鮋都要用到MAX 80~120 克 , 2~4 號 PE 負磅既竿 , 咁先有D機會搏下D 過 60 CM 紅鮋 , 竿長大約9~11 呎都可以, 視乎個人體力同釣場環境須要選擇

鉸: S 牌5000 ~ 8000 , D 牌3500~ 4500 , 當然有得揀又夠體力, 梗係用個8000 / 4500 高比速高釣力值 仲要必須係POWER 柄既鉸去釣啦, 5000 / 3500 唔係唔得, 但睇下你個鉸可以有幾長命啫 ~

線: 2~ 4 號PE , 視乎枝竿啦, 通常都用3 號     子線:  個人鍾意用80 磅起跳, 情況惡劣用120 磅碳腳, 一般位可以用60 ~80 磅尼龍腳~
.......

我咪就係聽辉仔講囉........無私相傳

zoo 2009-08-25 23:20
引用第  14  樓  光頭死神  於  2009-08-25 23:17  發表的 :

.......

Monster 2009-08-25 23:20

.......

黑仔華 2009-08-25 23:23

初学新丁 2009-08-25 23:24

活活 2009-08-25 23:26

wo-a-xin 2009-08-25 23:47

假師傅 2009-08-26 00:04

發記 2009-08-26 00:57

outman 2009-08-26 01:05

台灣仔 2009-08-26 01:17

傑仔 2009-08-26 04:06

.......

咁.......幾時又去呀?

FM 2009-08-26 07:27

大強 2009-08-26 08:08

機車28 2009-08-26 08:42

.......

!咪幾好,一喊就學到野!

釣魚勝手 2009-08-26 08:46

无极 2009-08-26 09:43
引用第  6  樓  joaoao  於  2009-08-25 22:24  發表的 :
聽講話要10~11尺硬竿....5~8000攪.......4号pe加130磅線腳喎....假餌就唔清楚啦   

假饵长度20CM左右的 深潜米诺(可下潜2米左右的)。

釣魚郎 2009-08-26 10:36

ymtchris 2009-08-26 10:55

itit 2009-08-26 11:45

.......

師傅師傅

itit 2009-08-26 11:47

.......

老友,請問線脚一般用几长?????????

Filo 2009-08-26 12:02

太子 2009-08-26 15:15

猛人!

fangao 2009-08-26 15:28

premium 2009-08-26 17:26

gamag4 2009-08-26 23:07
請問光頭c兄SHORE JIG 竿同ar-c咩型號推介..thank

patricklui 2009-08-26 23:36

光頭死神 2009-08-26 23:51
引用第  37  樓  itit  於  2009-08-26 11:47  發表的 :

老友,請問線脚一般用几长?????????

"一淫" 左右夠啦~~~ 我比較矮, 所以會一淫多少少~~~

光頭死神 2009-08-26 23:56
引用第  42  樓  gamag4  於  2009-08-26 23:07  發表的 :
請問光頭c兄SHORE JIG 竿同ar-c咩型號推介..thank

ARC...........無論鱸魚竿定SHORE JIG 竿既MODEL 都唔建議買...... 鱸魚竿既款竿頭太軟, SHORE JIG 款超重超多圈, 又唔好用........所以..... 慳返D 錢買其他款好過~~
如果以2000 左右既MODEL 黎計, 買MAJOR CRAFT 既 SALTIC 係不錯既選擇,  通常用H 至HH , 平D 既可以用ZALTZ , 長度只有九呎半同十呎半~
如果以3000 以上既, 就買ZENAQ 既DEFI MUTHOS  , 至於網頁就去YAHOO 搵 ZENAQ 就搵到~

gamag4 2009-08-27 11:06
多謝光頭c兄指導...

太子 2009-08-28 12:48
正!      

查看完整版本: [-- 桂山拖紅鮋的最佳釣組 --] [-- top --]