查看完整版本: [-- 廟灣釣遊 之 海狗大師發威 --]

-> 海 磯 釣 訊 -> 廟灣釣遊 之 海狗大師發威 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

海狗 2009-08-23 04:48

廟灣釣遊 之 海狗大師發威

自從上一水去完老廟返黎嘔到爬街之後....我同自己講我要克服佢....我唔會就咁認輸既....下一水我一家會有成績既...

於是再跟各好友商討幾時再出過....好不用易等到今日...終於出發....

今日風和日麗...微風2級...憑著御用艇手肥仔雄出色既揸艇技術....1個鐘多D就出到黎第1個釣點---肥豬肉出水石---

眾釣友都急忙拿出重型架生...預備同巨物痛痛快快的打一場...待船長一聲令下開始作釣...話咁快就咁過左1個鐘...

完全沒有生物積像...眾釣手同船長都心急起來...怎會無魚架呢...這時船長的電話突然響起...接過電話之後臉色一沉...

好像有什麼不對路咁....船長收線後告知我們另外一艇在牙鷹州割左好多口....問我地過唔過去???

我地諗都唔洗諗異口同聲一齊叫好....經過大約20分鐘的船程我o地黎到第2個釣點牙鷹州對出的---雞頭排---

經細心觀察周圍環境之下....嘩!嘩!嘩!好多池魚在水面打水呀....好壯觀呀...我急不及待開好的假餌竿....

不停的摩打手攪動我的鐵板...其他的都是在放流....但係就有魚不開口...有時還追鐵板追到船邊...

正當想去食野之際...我的鐵板終於被突襲....久違了的中魚感覺令我大叫起來....幾下手勢就收復敵方...

正所謂一不離二...二不離三....再飛出去等鐵板沉降一點....攪了2下敵方又再突襲...今次來勢非常凶猛...我也不敢怠慢...

線杯一直在出線....打左幾下9字之後....敵方有點回氣之意...我連忙大手收回幾手...但係敵方又再逃走...

經過一輪的追捕後...敵方終於棄械投降上水...嘩!嘩!嘩!好大條呀海鯉...船長也不敢怠慢...手起撈掑落...

目測一看起碼有5~6斤了....其他釣友也急忙更換釣組...但係釣魚呢家野真係好奇怪....唔係你話換左釣組就可以釣到...

個個都張鐵板飛來飛去.....攪來攪去....就係唔食你就唔食你....又正當其他釣友轉回放流釣組之際....我又中魚了....

但係好可惜...突然其來的偷襲令我軍損失左一名戰士...之後戰況開始平靜下來...水面再沒有魚打水花....

正所謂---神仙難釣午時魚---經大家商討之後決定上牙鷹州...

上石後kelvin不久便傳來魚訊...中魚後魚往外飛....kelvin也不敢怠慢....因為還未知道係咩魚...此時條魚又遊回腳邊...

kelvin看準時機收幾手....魚終於升上水面...原來係鮫魚...旁邊沙立皇師傅巳揸起撈掑看準時機...魚應聲入網...

其後沙立皇師傅有一魚訊...中魚後魚急速入洞...此時沙立皇師傅氣定神閒食個包飲杯野...唔信你唔走返出黎...

但係好可惜...事與願違到最後都係無出黎....唯有拉斷絲收埸....此時船長慢慢的揸船過來示意我地收竿回航...

就這樣我地就結束這次愉快之旅....

魚竿:  DAWAI  4~12LB

魚輪: DAIWA 2500

魚絲: DUEL 4主   'TORAY' 5腳

魚穫: 海鯉---放血後秤5.6斤(中個秤)

初學者 2009-08-23 05:04

billy66998 2009-08-23 05:22
   好勁啊   

鬼武者 2009-08-23 05:55

dickkuok 2009-08-23 06:23
利害     

NaThAn 2009-08-23 06:32

wongchikit 2009-08-23 07:20

沙立仔 2009-08-23 07:22
狗[狗s:75]      

1魚 2009-08-23 07:34
條海鯉幾新鮮喎!!   
利害利害
(魚竿:  DAWAI  4~12LB) 呢支竹仔一定拉到飲晒水    

achong 2009-08-23 07:39

bfd 2009-08-23 07:58

小小釣手 2009-08-23 08:03

joaoao 2009-08-23 08:42
       大屎中大海鲤         

fklee 2009-08-23 09:05

vv2323 2009-08-23 09:28
   海鲤爽爆啦................   

釣行者1223 2009-08-23 09:31

黑仔華 2009-08-23 09:47
     唔使比人叫做黑狗啦.     

牛仔布 2009-08-23 09:52
海狗,下次见你点称呼你?

钓佬 2009-08-23 10:12

財叔 2009-08-23 10:27
引用第  18  樓  牛仔布  於  2009-08-23 09:52  發表的 :
海狗,下次见你点称呼你?

下次见到佢加多一个大字,叫声大海狗C父味得羅。

钓鱼LO 2009-08-23 10:39

活活 2009-08-23 10:47
利害    魚又大條, 文章又多字.    

sam2047 2009-08-23 10:52

ckip 2009-08-23 11:04
好野....大>c......今次有.d~ 運氣.wor>>~

沙立皇 2009-08-23 11:27

機車28 2009-08-23 11:32
利害,利害! [attachment=75687]    

高比 2009-08-23 12:34
至叻係你     

itit 2009-08-23 13:04
ok啦   加油加油

whero 2009-08-23 13:07
第一次看海狗大師寫這麼多字........很懷疑是不是別人代筆   

OldCat 2009-08-23 13:10

leocheong 2009-08-23 13:17

ymtchris 2009-08-23 13:17
真係好強勁呀.....     

outman 2009-08-23 13:43

gs 2009-08-23 14:08
大师果然厉害!

小魔女SOS 2009-08-23 14:37
     狗爺終於光宗耀祖     

亞神 2009-08-23 15:21
     咁又底你威既,戈日釣餌全部都唔食,只食假餌,仲要揀食有少少粉紅色戈隻鐡版隻仔,我返去劏過亞jak比我戈條甲池,發現好多麥粒同粉,無南極蝦,都諗緊掂解;
隔離艇啊ymtchris 好似有條石倉仲話斷幾口,我地戈艇你最威喇

9911 2009-08-23 15:37

edward 2009-08-23 15:49

kelvin12 2009-08-23 16:03
狗狗終於可以駁返條嗱吧線啦!!!     

chon 2009-08-23 16:04

gret 2009-08-23 16:51

大強 2009-08-23 17:32
好勁呀  果然係高手                 

arrowtsang 2009-08-23 17:48
[attachment=75733]  [attachment=75733]  [attachment=75733]            

seng3388 2009-08-23 18:24

FM 2009-08-23 18:30

南水黑毛 2009-08-23 18:35

e魚 2009-08-23 18:46
單睇文字描述都好吸引,睇埋條大海鯉仲正

尾長 2009-08-23 18:57
大師發威           

服部半藏 2009-08-23 19:37

查看完整版本: [-- 廟灣釣遊 之 海狗大師發威 --] [-- top --]