查看完整版本: [-- 點樣釣鬼頭刀好 ??? --]

-> 假 餌 釣 魚 -> 點樣釣鬼頭刀好 ??? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

光頭死神 2005-05-29 14:46

點樣釣鬼頭刀好 ???

假餌船釣鬼頭刀 , 好多時都見到係用 大pencil 或者長身少撞水既popper 黎釣, 咁究竟要點去拉動假餌先最有效吸引鬼頭刀咬餌呢 ??? 有冇高手知道呀 ??

米高 2005-05-29 18:59
鬼頭刀都可以用沈Minnow釣gar wo

Ar保 2005-05-30 01:29
我就未釣過﹐但睇片D人都係用PANCEL/POP一掟出去快收直拖﹐利用海上既微波撞出小水花﹐所以都吾洗刻意去做動作

光頭死神 2005-05-30 10:05
咁一般須要 d 咩裝備會比較好呢 ???

Ar保 2005-05-30 10:49
呢層就你應該熟過我啦﹐我諗都係船路亞竿﹐6000絞﹐PE線﹐假餌﹐等...
其實我問返你轉頭就岩

光頭死神 2005-05-31 15:57
我都係諗住用 8000鉸, 2.5 或者 2 號 pe , 50 磅腳 ga 咋 ~~ ^^

犬齒鮪 2005-05-31 16:51
鐵板就釣過,用小型40克那種,拋出去快抽回來。

光頭死神 2005-05-31 16:56
其實重點係咪要快速收回假餌先可以等別引起鬼頭刀既注意呢

犬齒鮪 2005-05-31 17:05
不能說快速收就能引起鬼頭刀既注意,我的朋友用POPPER以很慢的手法呈現也釣得到,應該是遇到鬼頭刀群時嘗試不同的速度和呈現法,找出牠們喜歡的假餌種類和收餌速度。

Ar保 2005-06-01 10:50
沒錯﹐我覺得快收的目的都是想引起這類高速魚的注意和追捕

肥仔 2005-06-01 10:54
我淨係知 d 鬼頭刀好好好食

犬齒鮪 2005-06-01 11:00
好吃嗎??怎樣做?我只知做成魚扒不錯而已。

肥仔 2005-06-01 11:41
係食魚生 同 用鬼頭春撈飯
或用炸魚球 , 但要撈一些香料
前日食完 , 真係十分好食 , 好想快 d 去釣鬼頭刀

犬齒鮪 2005-06-06 11:45
吃歸吃,不過希望你們不會趕盡殺絕,釣到多了放生一些回去,下次又有得釣,OK?

1魚 2005-06-06 13:22
澳門街市真係好少見到有賣鬼頭刀~

犬齒鮪 2005-06-06 14:53
澳門很少鬼頭刀釣嗎︿?應該不會吧?有許多我們垂釣的魚種魚市都很少看到的。

barry 2005-06-06 17:17
鬼頭刀是米观赏鱼中的七星刀?

犬齒鮪 2005-06-06 17:19
當然..................不是啦。牠是..............下次再跟你說。

barry 2005-06-06 17:42
哦!

犬齒鮪 2005-06-07 16:37
這個才是鬼頭刀(中國稱鯕鰍)

鬼佬稱之Dorado或 Dolphin fish,是一種很爽很爽的SPORT FISHING對象魚。中鉤後和七星刀一樣會跳水!

1魚 2005-06-07 16:43
冇記錯的話,鬼頭刀會飛出水面追食在水面的鳥類

barry 2005-06-07 18:21
你发的图看无到,可惜!

犬齒鮪 2005-06-08 10:06
不好意思,現在看得到圖了。

barry 2005-06-08 12:57
原来里种就是了.我在书本上见过.不过无留意就是你所讲里种>钓到真是爽S

犬齒鮪 2005-06-08 13:49
下面是引用1fishing于2005-06-07 16:43发表的:
冇記錯的話,鬼頭刀會飛出水面追食在水面的鳥類

不會特地跳出水面追食小鳥啦,是海鷗跟牠搶吃造成意外而已。

查看完整版本: [-- 點樣釣鬼頭刀好 ??? --] [-- top --]