查看完整版本: [-- 廟灣釣行 - 諸事不順呀..... --]

-> 海 磯 釣 訊 -> 廟灣釣行 - 諸事不順呀..... [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

ymtchris 2009-08-09 15:00

廟灣釣行 - 諸事不順呀.....

颱風剛走完, 另一個就似箭在弦, 又開始殺緊埋哩, 不過海上依然微風細語, 就波平如鏡, “晴”到死呀, 一心諗著穩陣到死呀……., 於是出發去了, 誰知不愉快之事由此開發……

早上七時多巳準時到達碼頭, 同時艇家亦在此等候多時, 於時急步上前落船去罷, 開船去了, 因為無風所以隻艇好像很好飛呀, 但剛起飛卻突然收步兼停船呀, 細問之後, 原來是有邊防在此必經之路守往, 在我們之前巳有一艇出發, 看見他們突然回程, 心知不妙呀, 邊防今次有心同大家玩遊戲呀, 你不動他又不動, 你開動他們就向著你的方向追過來, 此時巳有三艇不是味兒的在等候, 大家你眼就望我眼的不知點算好, 只有在不停的在互通電話, 就在此時, 居然比我發現一魚在水中好不自在地游緊背泳喎, 細看之後原來是一條快斷氣獅頭魚仔呀, 看牠樣子巳經是活不成的, 不如……, 好就讓牠完成歷史既使命和任務, 於是把牠收了….. .正所謂行船跑馬就三分險, 周是都係龜來龜往, 都係要有d墊底飛啦
[attachment=74294]
不知不覺的又過了半小時了, 就在此時, 肥仔雄突然不知死活的比油狂飛, 我地都呆了一會, 哽係”2”仔底都死跟啦, 如是者, 又比我地過了骨. 順風順水的又過了航道, 東澳, 不一會又到了橫竹貴了, 細看之下勢色好似唔係咁對波喎, 無風起浪, 湧口之大, 浪頂之高就好像萬里長城一樣, 所有釣友只有在徨恐中渡過好不容易地才到達首過釣點猪肉排的背風位, 從前此位置都是死流無風, 今天卻竟然猪肉排全部都變哂做搏命排呀, 想搵個似人既位都沒有呀, 此時肥仔雄亦同時到達, 不停船的直飛去出面猪肉排呀, 唯有又跟啦, 不過真係驚心動魄無程都是係個浪頂上行走, 好不容易的把船停泊好, 但因湧口太大連開竿都有技術上既問題呀, 原來此時發現肥仔雄就在我們艇前, 而其顧客則為城中名人, 釣界梟楚, 一直都係響附盛名既沙立皇, 海狗大師同埋阿神師兄, 只見他們默默做嘢, 不一會巳經要亮兵器了, 能夠有幸目睹殿堂級人馬風彩, 又有機會釣作比鄰, 真係獲益良多呀, 正所謂唐詩三百首, 唔識吟詩也會偷。說時遲那時快(唔係中魚) , 只見海狗大師亮完架生便立即盤踞於船頭位置, 手中舞弄著其重火嘢, 加一隻閃閃的迷你鐵板仔, 係度拖來又拖去呀, 至於阿神和沙立皇則各自守著中間和船尾, 沙立皇當然係拿出其紅色的傢伙啦, 當海狗大師還在船頭拖來又拖去之時阿神師兄真係老實不客氣, 狂抽中魚, 真係歎為觀止呀 , 如是者, 不到一分鐘又中, 全皆甲矢, 只見阿神師兄和沙立皇不停的車輪上魚, 真是羨剎旁人呀 , 而且神師兄居然可以連中兩口石倉, 真係神乎其技呀, 睇到我地果d蛋散嘍囉目不暇給呀, 雖然我地同時都係為善不甘後人, 都有中魚 , 不過成功率卻同兩位天皇級人馬,真係你條鞭有幾長都係望塵莫及呀,
不過講開又講喎, 因咩樹唔見咗海狗大師呢, 哦原來佢巳經靜悄悄地退下咗火線, 在船上巳經係大覺不省呀, 不過根據路邊社既知情人士講, 當事人巳經係不省人士呀 , 最後當然要遠走他方啦, 不過佢地果兩個小時之釣獲就是我們整天的結果呀, 就在中午時份, 我地都開始有d頂唔莆既跡象出現, 正所謂頂唔住就別死撐呀, 又要去搵避湧位呀, 於是又遠走北尖雞頭, 又比我地收到一些比較大既甲矢喎, 還有幾口石倉線行吓先, 不過魚如其名比佢過咗石, 真係激氣到不得了, 玩到四時多, 大海出現急轉彎, 從前無風有浪, 突然之間就風有浪而且浪頭不少嘢呀, 於是叫艇家斬纜逃生, 說時遲就那快, 轉眼間整個大海巨浪滔天, 就真係契弟走得麼呀, 火速回程, 我在就選中好位在回程的兩個多小時裡面只是濕了少許衫領袖口, 但是兩位釣友就真係全程都係玩緊潑水節呀, 底褲都不能幸免於難, 好不容易又回到錂角咀, 以為平安到步, 誰知臨尾都要撻我一獲大大獲, 登時處女動房呀, 血流如注就忽必烈呀…..

ymtchris 2009-08-09 15:00
  [attachment=74295]
[attachment=74296]
[attachment=74297]
[attachment=74298]
  [attachment=74299]
[attachment=74301]

小小釣手 2009-08-09 15:07

achong 2009-08-09 15:29

亞枝 2009-08-09 15:30
<就在此時, 居然比我發現一魚在水中好不自在地游緊背泳喎>
俾你嚇我一跳 還以為你見一魚叔在水中好不自在地游緊背泳     
C兄報告好詳盡     

Filo 2009-08-09 15:42

高桥蕉 2009-08-09 15:46

gret 2009-08-09 16:06

釣魚痴 2009-08-09 16:06

高比 2009-08-09 16:10
你係唔係想笑死我呀......想當初你做左吹水版版主真係無錯!壓根兒係天生的水王之王

寫野點題.首尾又呼應
引用第  2 樓  基斯總裁 於  20XX年8月X日  發表的 :

就在此時, 居然比我發現一魚在水中好不自在地游緊背泳喎, 細看之後原來是一條快斷氣獅頭魚仔呀, 看牠樣子巳經是活不成的, 不如……, 好就讓牠完成歷史既使命和任務, 於是把牠收了….. .正所謂行船跑馬就三分險, 周是都係龜來龜往, 都係要有d墊底飛啦

千萬不要忘記那獅頭魚....

ymtchris 2009-08-09 16:14
引用第  9  樓  高比  於  2009-08-09 16:10  發表的 :
你係唔係想笑死我呀......想當初你做左吹水版版主真係無錯!

唔知有乜好笑, 果條魚佢還未死就比我撈到, 食得唔好浪費呀....(係阿媽教落既)...

鬼頭刀 2009-08-09 16:14

高比 2009-08-09 16:17
引用第  10  樓  ymtchris  於  2009-08-09 16:14  發表的 :

唔知有乜好笑, 果條魚佢還未死就比我撈到, 食得唔好浪費呀....(係阿媽教落既)...

咁你都唔使同老廟D魚放埋一齊....重要攞支紅筆圈起佢...

但係...我對你講的有得食唔好浪費的道理係相當的認同呀!任何野都唔應該浪費

whero 2009-08-09 16:21
兩個女仔好似很無奈被老豆逼在魚面前影相     

活活 2009-08-09 16:23
阿總裁兩位靚靚千金都出場, 連人連陣都贏曬啦.        
有青磯做刺身都ok 啦.         
條針就....留翻偉大既忽必烈總裁你自己打.....可以止血啊.      

金金 2009-08-09 16:23

高比 2009-08-09 16:25
引用第  14  樓  活活  於  2009-08-09 16:23  發表的 :
條針就....留翻偉大既忽必烈總裁你自己打.....可以止血啊.      

ymtchris 2009-08-09 16:26
引用第  13  樓  whero  於  2009-08-09 16:21  發表的 :
兩個女仔好似很無奈被老豆逼在魚面前影相     

絕無此事呀, 佢地每次要同我影吓相, 雖然好多時都係比個"吉"箱佢地睇....

大強 2009-08-09 16:28

ymtchris 2009-08-09 16:29
引用第  14  樓  活活  於  2009-08-09 16:23  發表的 :

巳經止了血, 有心....

亞神 2009-08-09 16:51
不愧為吹水王,講到我好似超人咁,奇實出咁多次廟灣今次好似生日咁,一到就食我舊餌,壓根兒只是去前同沙立皇飲咖啡,聽佢講緊流要掂....慢流又要掂....轉流又要點,仲有因為我太好記性,你都講過---一個拎炸---就由得佢出去,兩個人都咁講,我未試吓囉,一個負3b扲圈蝦仁全漂,一到位就中,如果唔係頂唔順,釣多2個鐘就爽死

premium 2009-08-09 16:53

seng3388 2009-08-09 16:54

活活 2009-08-09 17:10
引用第  19  樓  ymtchris  於  2009-08-09 16:29  發表的 :

巳經止了血, 有心....

再唔止就買2支冰凍大青灌落去.....包得.

deskchan 2009-08-09 17:32

阿B 2009-08-09 17:47

亞神 2009-08-09 17:50
引用-----但剛起飛卻突然收步兼停船呀, 細問之後, 原來是有邊防在此必經之路守往, 在我們之前巳有一艇出發, 看見他們突然回程, 心知不妙呀, 邊防今次有心同大家玩遊戲呀, 你不動他又不動, 你開動他們就向著你的方向追過來

當日我地架車遲左,去到菱角嘴見到都知事態不妙,我地都無停車,電話不停查詢,直飛牌坊落船,原來最近邊防換了個隊長,無幾會拜土地瓜,再一輪電話話出得,沙立佬都耍手叫你地出喇,最後硏究得出結果,都是隻死野黑....出親都有得d事既。人就真是很好但黒

活活 2009-08-09 17:58
引用第  26  樓  亞神  於  2009-08-09 17:50  發表的 :
引用-----但剛起飛卻突然收步兼停船呀, 細問之後, 原來是有邊防在此必經之路守往, 在我們之前巳有一艇出發, 看見他們突然回程, 心知不妙呀, 邊防今次有心同大家玩遊戲呀, 你不動他又不動, 你開動他們就向著你的方向追過來

當日我地架車遲左,去到菱角嘴見到都知事態不妙,我地都無停車,電話不停查詢,直飛牌坊落船,原來最近邊防換了個隊長,無幾會拜土地瓜,再一輪電話話出得,沙立佬都耍手叫你地出喇,最後硏究得出結果,都是隻死野黑....出親都有得d事既。人就真是很好但黒

原來最後結果原因都系.....

choi輝 2009-08-09 18:35

沙立皇 2009-08-09 18:43

海狗 2009-08-09 19:22

黑仔華 2009-08-09 19:46

求.敗 2009-08-09 19:46

想釣魚 2009-08-09 20:41
     有蕉 下次上碼頭要小心   

南水黑毛 2009-08-09 20:51

年青人 2009-08-09 20:52

dickkuok 2009-08-09 21:02

arrowtsang 2009-08-09 21:35
城中名人, 釣界梟楚, 一直都係響附盛名既沙立皇, 海狗大師同埋阿神師兄? [attachment=74315]                    

chaofish 2009-08-09 21:43
一條C頭頂十個石倉

chon 2009-08-09 22:10

bobbylaw 2009-08-09 22:57

那貓 2009-08-09 23:01
引用第  37  樓  arrowtsang  於  2009-08-09 21:35  發表的 :
城中名人, 釣界梟楚, 一直都係響附盛名既沙立皇, 海狗大師同埋阿神師兄? [attachment=74315]                    

名人出海,狗爺當災.

wongchikit 2009-08-09 23:03

發記 2009-08-09 23:19

chicken 2009-08-09 23:40
 做咩吾比我魚生丫?

daiwa.gama 2009-08-09 23:54
两条美人鱼

FM 2009-08-10 00:48

gesg36 2009-08-10 01:07

outman 2009-08-10 01:18

領犬員 2009-08-10 01:24

查看完整版本: [-- 廟灣釣行 - 諸事不順呀..... --] [-- top --]