查看完整版本: [-- 新手一問...請教.... --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 新手一問...請教.... [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

jack_don 2009-07-07 19:37

新手一問...請教....

我想問下船磯同磯釣有咩唔同....我本人平時就玩開船磯的...但成日睇到人地中到大野都係用磯釣的比較多....唔通真係要學磯釣先可以釣到大野?ps:(磯釣要打饵.成本貴左又多學問所以少玩)

活活 2009-07-07 19:44
先請問師兄你平時玩開既船磯系點玩法ga?  

jack_don 2009-07-07 19:46
直枕釣...方便..簡單

活活 2009-07-07 19:49
引用第  2  樓  jack_don  於  2009-07-07 19:46  發表的 :
直枕釣...方便..簡單

建議你可以去以下呢位大師傅所貼出來既帖參考下. 最近出到第94章咯.
http://www.fishingmacau.com/bbs/search.php?authorid=6492

南水黑毛 2009-07-07 20:58

arrowtsang 2009-07-07 21:01
多咀搭下口,我自己覺得,無論咩釣法,各有奧妙,各有趣味,學多幾種釣法都幾好架.            我本人認為,船上收魚,絕對比礁石容易(尤其粗野),有小小唔明你點解話:{成日睇到人地中到大野都係用磯釣的比較多}     

求.敗 2009-07-07 21:06

發記 2009-07-07 21:20

jack_don 2009-07-07 21:23
可能係成日睇到d c兄d相都好似係磯釣ga........

chon 2009-07-07 21:31

joaoao 2009-07-07 21:39

活活 2009-07-07 21:56
引用第  5  樓  arrowtsang  於  2009-07-07 21:01  發表的 :
多咀搭下口,我自己覺得,無論咩釣法,各有奧妙,各有趣味,學多幾種釣法都幾好架.            我本人認為,船上收魚,絕對比礁石容易(尤其粗野),有小小唔明你點解話:{成日睇到人地中到大野都係用磯釣的比較多}     

院長既意思就系各施各法, 每種藥有唔同食法~

洗馬路 2009-07-07 22:02

achong 2009-07-07 22:02

1魚 2009-07-07 22:18
正常情況之下,船磯漁獲會比磯邊的大,因為水會比較深,但也要看艇家是否熟識海底情況,所以有沒有魚,有經驗艇家掌握到大部分,再下來的就靠自己運氣,沒有很大的技巧可言
磯釣就深奧很多了....

黑仔華 2009-07-07 22:45

海狗 2009-07-07 23:49

小小釣手 2009-07-08 00:00

釣魚勝手 2009-07-08 00:27

choi輝 2009-07-08 00:50

領犬員 2009-07-08 03:15
我都是新手,我都想知?

FM 2009-07-08 03:46

路過... 2009-07-08 04:02
你指ga直枕釣法,係未大粒鉛壓底呀?

釣魚郎 2009-07-08 10:55

太子 2009-07-08 11:02
樓主你話:磯釣要打饵.莫非你船磯冇打餌呀!
咁應該叫船釣,可能係你誤會了,
一般船磯是要打餌的.

魚拓 2009-07-08 13:52

CKC 2009-07-09 00:44
引用第  14  樓  1魚  於  2009-07-07 22:18  發表的 :
正常情況之下,船磯漁獲會比磯邊的大,因為水會比較深,但也要看艇家是否熟識海底情況,所以有沒有魚,有經驗艇家掌握到大部分,再下來的就靠自己運氣,沒有很大的技巧可言
磯釣就深奧很多了....

查看完整版本: [-- 新手一問...請教.... --] [-- top --]