查看完整版本: [-- 俾邊個重要d --]

-> 議 事 亭 -> 俾邊個重要d [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

高比 2009-07-01 21:03

俾邊個重要d

家用,應該俾阿媽多d定俾老婆多d?唔俾老婆淨係俾阿媽得唔得?

arrowtsang 2009-07-01 21:08
[attachment=71691]      

whero 2009-07-01 21:15
引用樓主  高比  於  2009-07-01 21:03  發表的  俾邊個重要d :
家用,應該俾阿媽多d定俾老婆多d?唔俾老婆淨係俾阿媽得唔得?

你吾怕老虎發威嗎......

joaoao 2009-07-01 21:20
[attachment=71692]         都係有份量嘅女人 自已决定啦

黑仔華 2009-07-01 21:20

zoo 2009-07-01 21:30
引用樓主  高比  於  2009-07-01 21:03  發表的  俾邊個重要d :

你同亞媽住?

高比 2009-07-01 21:36
就係唔同阿媽住!

小堡 2009-07-01 21:38
你有本事又唔怕死就2個都唔好俾   

zoo 2009-07-01 21:43
引用第  6  樓  高比  於  2009-07-01 21:36  發表的 :
就係唔同阿媽住!

梗係老婆啦!

南水黑毛 2009-07-01 22:05

鱼翅鱼嘴 2009-07-01 22:17
講孝道梗系俾阿媽啦!不過你要做下老婆的思想工作喇。。。。。。。認真難為你羅!!!

puipui 2009-07-01 22:17
你話啦       

puipui 2009-07-01 22:18
你話啦       

bobbylaw 2009-07-01 22:23
唉........自已决定啦
其實最重要既, 就係雙方都唔知對方收左幾多.
無得比較. 無交嗌..........女人好麻煩..............     

choi輝 2009-07-01 22:45

忍者引魚 2009-07-01 22:55
惊边个比边个啦     

Ar保 2009-07-01 23:11
同你呀媽講,D錢比晒老婆
同老婆講,D錢比晒你呀媽
然後將D錢一部份幫呀仔買多份基金,一部份比晒魚具店,船佬

FM 2009-07-01 23:13

高比 2009-07-01 23:20
引用第  16  樓  攻略王  於  2009-07-01 23:11  發表的 :

真係聰明絕頂的方法!!下個月試試,咁未開季咩都可以買齊晒嗱

whero 2009-07-01 23:20
引用第  16  樓  攻略王  於  2009-07-01 23:11  發表的 :

這樣會不會死的更慘啊.....

那貓 2009-07-01 23:26
古語有云....靠老婆先有發達喎... 何況係老虎呢... 繳械吧.     

高比 2009-07-01 23:29
引用第  19  樓  whero  於  2009-07-01 23:20  發表的 :

這樣會不會死的更慘啊.....

可能會身首異處

itit 2009-07-01 23:29
两个都错,应该比hens

zoo 2009-07-01 23:38
老實講,你已經有一頭家!
我本人認為,比生活費給父母是應該的,除生活費以外的,應該留給自己家庭!

Ar保 2009-07-01 23:41
HEY~~吾會有事架,不過一定吾可以比佢地遇到再講起呢個問題
同呀媽講,老婆要臭仔,服侍屋企,打理家頭細務,佢成日好想同你老人家出去飲茶,不過可能成日太累,媽~她好孝敬你的

同老婆講,我D錢比晒呀媽,佢話只係幫我儲起,到時會一次過連埋佢D物業比晒我,當然,我會比晒你的,我愛你~老婆

求.敗 2009-07-01 23:50

財叔 2009-07-01 23:55

你右叻,右有牙力,比錢老婆時叫佢手鬆比D亞媽買野食,街錢亞嫣時同佢講用唔曬比D媳婦當家。咁三个都開心

高比 2009-07-01 23:58
引用第  24  樓  攻略王  於  2009-07-01 23:41  發表的 :
HEY~~吾會有事架,不過一定吾可以比佢地遇到再講起呢個問題
同呀媽講,老婆要臭仔,服侍屋企,打理家頭細務,佢成日好想同你老人家出去飲茶,不過可能成日太累,媽~她好孝敬你的

同老婆講,我D錢比晒呀媽,佢話只係幫我儲起,到時會一次過連埋佢D物業比晒我,當然,我會比晒你的,我愛你~老婆

似乎保哥仔好有依方面的大智慧!!!甚至可能已經係出色的能手!

後生仔個腦真係轉得快D~~~

之但係如果東窗事發......後果似乎係大獲野

尤其我地成家人一星期最少要有一次家庭聚會!

高比 2009-07-02 00:02
引用第  26  樓  財叔  於  2009-07-01 23:55  發表的 :

你右叻,右有牙力,比錢老婆時叫佢手鬆比D亞媽買野食,街錢亞嫣時同佢講用唔曬比D媳婦當家。咁三个都開心

今日先同老細世用最科學的經濟學原來去研究完效益問題....最後結論兩個都唔係一個值得投資的項目

同時投資,分開投資...以四十年為限....最後都係產生左負效益的結果,利益最受損害的一方都係我!

咁邊到叻仔...牙力就更加無啦

經理,仲有老虎阿媽未計????!!!!!........

假師傅 2009-07-02 00:49

活活 2009-07-02 01:12
高經理, 建議長遠同正確既方案就系同老虎先好好溝通,  最重要講明d錢就一定要交比老虎, 由佢比錢你阿媽.有咩分歧拆掂先.  通常錦既情況下出手都好正常.  除非佢同你阿媽系仇人就例外. 因為你既角色永遠都系呢2個女人中間既緩沖區.         

亞神 2009-07-02 01:48
邊個同你訓先,咁你話邊個仲要d呀,當然亞媽要比,比適量可以,都唔係得你一個仔喇,至於老婆最好行共產主意,有錢一齊洗無錢未一齊無錢囉,還有至於釣魚就算無錢都要去,記唔記得呀,拿竹袋轉身就行,回應一句,唔通唔去呀.....出到黎大把F

活活 2009-07-02 01:55
引用第  32  樓  亞神  於  2009-07-02 01:48  發表的 :
邊個同你訓先,咁你話邊個仲要d呀,當然亞媽要比,比適量可以,都唔係得你一個仔喇,至於老婆最好行共產主意,有錢一齊洗無錢未一齊無錢囉,還有至於釣魚就算無錢都要去,記唔記得呀,拿竹袋轉身就行,回應一句,唔通唔去呀.....出到黎大把F

阿神哥真系阿高經理既良師益友~

Ar保 2009-07-02 02:02
引用第  32  樓  亞神  於  2009-07-02 01:48  發表的 :

呀神高見~~
冇錯~~吾通吾去呀~出到黎大把F

Ar保 2009-07-02 02:05
引用第  27  樓  高比  於  2009-07-01 23:58  發表的 :

似乎保哥仔好有依方面的大智慧!!!甚至可能已經係出色的能手!

.......

其實我係亂UP架咋~我而家就UP得爽快~可能到時都要開貼收集意見~HAHA

亞神 2009-07-02 03:00

還有續集
當你釣到魚時,返澳門第一時間拿去外母屋企,例如一條活生生的大白立,你想想你外母見到會掂,有錢都賣唔到,之後返到屋企都要唔好出聲,等.....自然你老婆會知到,到時會好冧咁問你,之後又可閑話家常和好如初,這招無往而不利,但切記.......擇善而固執

英九次郎 2009-07-02 06:24
quote]引用第  8  樓  zoo  於  2009-07-01 21:43  發表的 :

梗係老婆啦![/q
uote]

1魚 2009-07-02 07:11
有就比現金,冇就劃個大餅佢地食   

釣魚勝手 2009-07-02 09:28

ymtchris 2009-07-02 10:24
老母同埋老婆在男人心目中所佔的地位, 我相信是同樣的重要,
不過, 不管你有多少個老婆, 但是老母卻是只得一個, 老婆就當然可能萬幾個啦   
正所謂生我育我媽媽好, 子欲養而親不在嗎     
不過枕邊人既影響力亦不能隨便忽視喎, 因為佢會令到你無覺好訓, 同時佢嬲咗你, 你都無咩好日子過囉....
不過講到現實, 既然老婆同老母同往又要談到分贓問題, 首先, 我就認為在家庭中, 是那一位vip負責起居飲食先和雜項開支先...., 如果你巳經是負責了所有經費, 而父母只投閒置散, 是不用為你而支出, 只會存在"夠使"的問題, 所以家用就可以便心成了,

其實家用的意思一般都是家庭日常的開支和費用, 誰人用得多我就比得多一點, 不會存在那位比多d各那位比較重要等問題.

不過現代老婆常常把一些嚴重既問題混淆了, 那就是說家用和私己都混為一談, 常將家用當作是老公給予自己的私房錢, 真是無陰公呀..... , 各位老公應該要用畢生時間去致力更正這些小女子的錯誤想法呀.....   

小魔女SOS 2009-07-02 10:29
邊個係屋企付出多D就比邊個多D     

釣魚郎 2009-07-02 11:45

唉!手心係肉,手背係肉,[真係難為了做人子同老公

ymtchris 2009-07-02 11:47
引用第  42  樓  釣魚郎  於  2009-07-02 11:45  發表的 :

唉!手心係肉,手背係肉,[真係難為了做人子同老公

你又係過來人?, 你又係夾心人......????????

釣魚郎 2009-07-02 11:56
引用第  43  樓  ymtchris  於  2009-07-02 11:47  發表的 :

你又係過來人?, 你又係夾心人......????????

啊基斯總裁,呢檥係任何男人婚後既定政策

sang 2009-07-02 12:20
俾阿媽

1魚 2009-07-02 12:40
父母與生俱來,就是我們的大債主,有就多還一點,沒能力就沒有辦法,有拖冇欠   
如果債主生活成問題,當然要每個月還住利息先
如果債主迫得好緊,咁就當自己唔好彩,做咩前世借落咁多錢..辛苦d都要還
如果債主唔冇迫還債,仲可以隨時繼續預借現金...這真是人中人~好命之人也   

一笑置之好了~人比人~比死人呀...自己想通它!   

釣魚痴 2009-07-02 13:22

ymtchris 2009-07-02 13:24
引用第  44  樓  釣魚郎  於  2009-07-02 11:56  發表的 :

啊基斯總裁,呢檥係任何男人婚後既定政策

所以要在此問題上, 要和老婆做好溝通先得, 因為全世界最小器既生物就係你老婆....

ymtchris 2009-07-02 13:27
引用第  46  樓  1魚  於  2009-07-02 12:40  發表的 :
父母與生俱來,就是我們的大債主,有就多還一點,沒能力就沒有辦法,有拖冇欠   
如果債主生活成問題,當然要每個月還住利息先
如果債主迫得好緊,咁就當自己唔好彩,做咩前世借落咁多錢..辛苦d都要還
如果債主唔冇迫還債,仲可以隨時繼續預借現金...這真是人中人~好命之人也   

.......

還極都還唔哂, 都係有拖無欠比較穩陣....

查看完整版本: [-- 俾邊個重要d --] [-- top --]