查看完整版本: [-- 请问大家用边只牌子及型号嘅矶钓线? --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 请问大家用边只牌子及型号嘅矶钓线? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

kkwong 2009-06-24 12:53

请问大家用边只牌子及型号嘅矶钓线?

我用过几只牌子嘅3号线(1.25-530竿), 每次出钓都损失几只波波. 用5号线未失过波波.请问大家用边只牌子及型号嘅矶钓线?

釣魚郎 2009-06-24 12:57
  我一般用屎牌

釣震兄 2009-06-24 12:58
s牌.....係我最愛.....

joaoao 2009-06-24 13:02
新奶真係唔錯     

achong 2009-06-24 13:27

ymtchris 2009-06-24 13:42
用慣咗S牌喎...   

山貓 2009-06-24 13:51

BAN.LUIS 2009-06-24 14:11

鱼翅鱼嘴 2009-06-24 14:38

OldCat 2009-06-24 14:46
S。。。

CKC 2009-06-24 14:53

itit 2009-06-24 15:49
YGK

財叔 2009-06-24 16:55

魚拓 2009-06-24 17:42

小小釣手 2009-06-24 17:49

1魚 2009-06-24 17:51
母線最好比子線大上1.5號,會比較安全,
如浮標經常走失,也有可能是釣組設定不是很標準,
1~您釣點一般有多深?
2~用浮力多大的浮標?
3~對象魚通常體型多大?

假師傅 2009-06-24 18:17

傑仔 2009-06-24 18:51
SEAGER

路過... 2009-06-24 19:31
   我都係相差0.5咗!

黑仔華 2009-06-24 19:51

D字頭

FM 2009-06-25 00:16

生仔 2009-06-25 01:48

kkwong 2009-06-25 11:23
引用第  15  樓  1魚  於  2009-06-24 17:51  發表的 :
母線最好比子線大上1.5號,會比較安全,
如浮標經常走失,也有可能是釣組設定不是很標準,
1~您釣點一般有多深?
2~用浮力多大的浮標?
3~對象魚通常體型多大?

多谢c兄指教. 我子线一般3~3.5米, 波波用B/2B.不设线挡. 对象鱼通常1~4LB.主线系3号矶钓线(半浮水).子线用4/6LB 炭素线.
(钓点非常多水草).

kkwong 2009-06-25 11:24
请问各位用S线嘅, 系SEAGUAR OR SHIMANO

kkwong 2009-06-25 11:26
仲有嘢要请教, 大家用嘅主线系: PE线/火线/炭素线/半浮线/编织线???

1魚 2009-06-25 22:27
引用第  23  樓  kkwong  於  2009-06-25 11:23  發表的 :

多谢c兄指教. 我子线一般3~3.5米, 波波用B/2B.不设线挡. 对象鱼通常1~4LB.主线系3号矶钓线(半浮水).子线用4/6LB 炭素线.
(钓点非常多水草).

6LB線的拉力有可能會大於3號線的,所以釣組掛底時,會有可能斷在子線之上,浮標就游走了,試試浮標下,和子線距離約1呎的地方,先穿一顆檔珠,再加兩個線檔,再綁轉環,再綁子線吧,好讓萬一掛底,會斷在線檔和子線之間,以保留浮標不至於游走
....磯釣就是這樣~沒有一定型式的,多些思考,多創一些適合自己釣場的方法

引用第  24  樓  kkwong  於  2009-06-25 11:24  發表的 :
请问各位用S线嘅, 系SEAGUAR OR SHIMANO

一般釣友俗稱 " S牌 "的是指SHIMANO

引用第  25  樓  kkwong  於  2009-06-25 11:26  發表的 :
仲有嘢要请教, 大家用嘅主线系: PE线/火线/炭素线/半浮线/编织线???

這裡一般磯釣都會選用尼龍材質的線,浮水或半浮或沉的都有

洗馬路 2009-06-25 22:30

明白!

arrowtsang 2009-06-25 23:27
以上多位前輩提出既主線都用過,呢期用緊巨物2號,浮水and白色,OK喇,五兜野.     

阿达 2009-06-26 00:37

kkwong 2009-06-26 12:11
非常感激1鱼C兄的慷慨指教.
现在我只用直接法. 因用八字环, 主线断得仲快.
另外.在波波与子线连接之间我都有用仕佳棒.(不过,好似作用唔大, 照样保唔住只波).
唔知各位有冇人用过下面哩只线做主线. 我想用佢做主线. 请问鱼C兄点睇? 望赐教!
[attachment=71468]

leocheong 2009-06-26 16:11
YGK 同 大華 都有用.

查看完整版本: [-- 请问大家用边只牌子及型号嘅矶钓线? --] [-- top --]