查看完整版本: [-- 風向同風力對潮流有咩影響? --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 風向同風力對潮流有咩影響? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

伐仔 2009-06-15 20:45

風向同風力對潮流有咩影響?

當中又點樣影響魚既活動?
成日聽人講吹咩風去邊到釣...其實有咩道理??

求.敗 2009-06-15 20:49

沙立皇 2009-06-15 20:52
亞院長;搵你呀。           

發記 2009-06-15 20:53

那貓 2009-06-15 21:05
引用第  2  樓  沙立皇  於  2009-06-15 20:52  發表的 :
亞院長;搵你呀。           

院長又有論文發表啦

arrowtsang 2009-06-15 21:09
引用第  2  樓  沙立皇  於  2009-06-15 20:52  發表的 :
亞院長;搵你呀。           
點呀皇SIR,揾左一篇關關哋事既文章,都唔算好貼題,皇SIR您老人家叫到,一陣發上嚟比大家分享吓啦.

arrowtsang 2009-06-15 21:12
引用樓主  伐仔  於  2009-06-15 20:45  發表的  風向同風力對潮流有咩影響? :
文章來自:磯釣客
潮汐和海风对海钓的影响: 潮汐对海钓的影响较大,一般涨潮及落潮期间,海水处于运动状态,也搅动着海鱼的运动,四处觅食,所以涨潮和落潮是海钓的最佳时期。特别在涨潮期。鱼儿咬钩频率可增加数十倍。 时间和潮汐对海钓关系重大,多数鱼有随着水流移动觅食的习性,随着最高潮时刻和最低潮时刻的到来,水流达到相对平衡,称为平流,鱼也停止觅食,初一、二、三和十五、十六、十七地球离月亮最近,月球作用于地球水域的引力也最大,这就是大潮汐,相对应就是小潮汐,小潮汐由于高低落差不大,水流不大,鱼汛也不多,外加上午 10时至晚上10时期间正好是大潮汛的平流期和小潮汛的涨落潮期,所以此时鱼汛也不大,涨潮初期三分潮至平潮、落潮初起三分潮至平湖是鱼疯狂觅食期,按大潮汛的涨落潮时间,恰好是早3:30分至上午8:30分;下午3:30分至6:30分,这是垂钓上鱼的最佳时间。

海风时海钓的影响,仅次于潮汐,有风比无风好,有风时,风力搅动潮水运动,也增加了海鱼觅食的频率。风力的大小以三四级为好,连续几天大风之后平息下来,是海钓的好时机,因为海鱼在大风中好几天未进食,海风平静下来后显得特别饥饿,进食上钓率成倍提高。

作为风向来说,在风力不大的前提下,从海洋吹向陆地的风(逆风)比从陆地吹向海洋的风(顺风)为好,但风力太大,它不仅影响抛钩,也将大片海草吹向岸边,在这种情况下顺风就较逆风好了。

小小釣手 2009-06-15 21:12

chaofish 2009-06-15 21:15
風向.水流是釣海魚非常重點但要視乎季節.時間.區域玩咗丗幾年都係摸摸下.

arrowtsang 2009-06-15 21:19
引用第  8  樓  chaofish  於  2009-06-15 21:15  發表的 :
風向.水流是釣海魚非常重點但要視乎季節.時間.區域玩咗丗幾年都係摸摸下.

大胆一句-------------邊個唔係吖.

高比 2009-06-15 21:31
引用第  9  樓  arrowtsang  於  2009-06-15 21:19  發表的 :

大胆一句-------------邊個唔係吖.

我唔係!!!

你地摸下摸下...我仲係睇下睇下..未有得摸!

黑仔華 2009-06-15 21:35

edmond92 2009-06-15 21:36

1魚 2009-06-15 21:41
聽老一輩釣魚佬話,無風時水清,d立魚怕人就唔埋岸邊,因為以前d釣魚佬,都係用十呎左右o既魚竹,直感釣法,真係竹樹哥種竹製魚竿呀!
所以岸邊釣立魚,最理想係有少少風,水色黃黃地,但又有少少透明度,俗稱冰糖水。

wo-a-xin 2009-06-15 21:50

arrowtsang 2009-06-15 21:51
引用第  13  樓  1魚  於  2009-06-15 21:41  發表的 :
聽老一輩釣魚佬話,無風時水清,d立魚怕人就唔埋岸邊,因為以前d釣魚佬,都係用十呎左右o既魚竹,直感釣法,真係竹樹哥種竹製魚竿呀!
所以岸邊釣立魚,最理想係有少少風,水色黃黃地,但又有少少透明度,俗稱冰糖水。

[attachment=70519]

itit 2009-06-15 21:59
引用第  6  樓  arrowtsang  於  2009-06-15 21:12  發表的 :
潮汐和海风对海钓的影响: 潮汐对海钓的影响较大,一般涨潮及落潮期间,海水处于运动状态,也搅动着海鱼的运动,四处觅食,所以涨潮和落潮是海钓的最佳时期。特别在涨潮期。鱼儿咬钩频率可增加数十倍。 时间和潮汐对海钓关系重大,多数鱼有随着水流移动觅食的习性,随着最高潮时刻和最低潮时刻的到来,水流达到相对平衡,称为平流,鱼也停止觅食,初一、二、三和十五、十六、十七地球离月亮最近,月球作用于地球水域的引力也最大,这就是大潮汐,相对应就是小潮汐,小潮汐由于高低落差不大,水流不大,鱼汛也不多,外加上午 10时至晚上10时期间正好是大潮汛的平流期和小潮汛的涨落潮期,所以此时鱼汛也不大,涨潮初期三分潮至平潮、落潮初起三分潮至平湖是鱼疯狂觅食期,按大潮汛的涨落潮时间,恰好是早3:30分至上午8:30分;下午3:30分至6:30分,这是垂钓上鱼的最佳时间。

海风时海钓的影响,仅次于潮汐,有风比无风好,有风时,风力搅动潮水运动,也增加了海鱼觅食的频率。风力的大小以三四级为好,连续几天大风之后平息下来,是海钓的好时机,因为海鱼在大风中好几天未进食,海风平静下来后显得特别饥饿,进食上钓率成倍提高。

.......

院长,你食左药呀?甘正常溉!

joaoao 2009-06-15 22:02
以下又係經驗啦...先唔好理當中點樣影響魚既活動先....顧掂自己先算
一.風可以影響到你取消行程 [俾你好彩加唔怕死出到去就睇二啦]
ニ.風可以令你支0号竿變石鯛竿..浮游磯變打重磯[我當你強壯頂得順就睇三啦]
三.風可以令你想釣六竿外而出盡奶力仍然係一竿内[咁啱又俾你带左啦30克嘅浮波出嚟就睇埋四啦]
四,風可以令你操控釣组時經常望左射右..要負出多好多嘅精神去調理釣組...[如果連呢關都過埋就恭喜你啦]
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
你己中毒太深啦 [attachment=70520]

arrowtsang 2009-06-15 22:07
[quote]引用第 17 樓 joaoao 於 2009-06-15 22:02 發表的 :
以下又係經驗啦...先唔好理當中點樣影響魚既活動先....顧掂自己先算
一.風可以影響到你取消行程 [俾你好彩加唔怕死出到去就睇二啦]
ニ.風可以令你支0号竿變石鯛竿..浮游磯變打重磯[我當你強壯頂得順就睇三啦]
三.風可以令你想釣六竿外而出盡奶力仍然係一竿内[咁啱又俾你带左啦30克嘅浮波出嚟就睇埋四啦]
四,風可以令你操控釣组時經常望左射右..要負出多好多嘅精神去調理釣組...[如果連呢關都過埋就恭喜你啦]
貌師父,強風下出島,唔係个个得架,睇相啦. [attachment=70521]

achong 2009-06-15 22:09
引用第  6  樓  arrowtsang  於  2009-06-15 21:12  發表的 :

.......

果然是院長.............

joaoao 2009-06-15 22:12
引用第  18  樓  arrowtsang  於  2009-06-15 22:07  發表的 :
[quote]引用第 17 樓 joaoao 於 2009-06-15 22:02 發表的 :
.......

呢班咸旦係去滑浪架嘛...唔大風點得

鬼頭刀 2009-06-15 22:26

財叔 2009-06-15 22:32
以上各位高人所講,通通係經驗,實淺,老力。所得番尼架至理明言的金句。佩服、佩服               

伐仔 2009-06-15 22:40

.......

多謝指教先~~
但系我之前睇過一D文章話,大風浪令海水含氧增加,而水溫又無咁熱,比起平時會更活躍搵食,

伐仔 2009-06-15 22:42
引用第  13  樓  1魚  於  2009-06-15 21:41  發表的 :

我細細個都系雞頸用竹竿吊過暗釘架~~哈哈

伐仔 2009-06-15 22:55
引用第  17  樓  joaoao  於  2009-06-15 22:02  發表的 :

第1,3應該無問題,
第2就唔明你意思,
第4就應該衰左...........

上星期去西區,一直都有中魚,雖然系手板黃腳,好密口,
但系咁啱轉潮既時候,又落雨,轉埋風,即時無咬過,
轉個方向改改釣組都系一樣......
後尾行雷....收竹等雷走.

鱼翅鱼嘴 2009-06-15 23:07
好野!又上了一课。。。。感谢!!!

釣魚勝手 2009-06-16 00:30

FM 2009-06-16 00:37

路過... 2009-06-16 00:38

忍者引魚 2009-06-16 01:05
经验之谈       

fishson 2009-06-16 01:48

生仔 2009-06-16 02:26
[quote]引用第  10  樓  高比  於  2009-06-15 21:31  發表的 :

我唔係

領犬員 2009-06-16 02:58
多謝各高手指教

高比 2009-06-16 03:01
引用第  25  樓  伐仔  於  2009-06-15 22:55  發表的 :

第1,3應該無問題,
第2就唔明你意思,
第4就應該衰左...........

.......

第二就係如果太勁陣風橫風迎面風,你支竿好食力.....就算係零號竿咁輕,你都要用盡力去支撐支竿...一小時,兩小時.....十小時,,,,無阿貌哥咁好體力都頂唔順!

seng3388 2009-06-16 04:49

joe 2009-06-16 07:35

wongchikit 2009-06-16 09:48

ymtchris 2009-06-16 10:12

小魔女SOS 2009-06-16 10:13

白果佬 2009-06-16 10:16

釣魚郎 2009-06-16 10:39

光头神探 2009-06-16 11:08
引用樓主  伐仔  於  2009-06-15 20:45  發表的  風向同風力對潮流有咩影響? :

首先讲讲風向同風力對潮流有咩影響?、、、、、例如钓点面向南、风向由东向西≤左向右≥5-6级风力而潮流却由西向东≤右向左≥时。因风、流对向关系、当钓组投入目标钓点后钓组会出现一些问题如强风及海浪会将浮波吹向右方而拖着水下钓组向右走、而水下钓组会被由右向左的流水压起。这时钓饵就无法到达目标钓棚而影响钓果了!≤大C级除外≥而成日聽人講吹咩風去邊到釣...其實有咩道理?、、、、、、这个问题要自己汁生了!唔通6、7级风你出庙湾钓鱼咩      吹吹水看完就算! [attachment=70545]

BAN.LUIS 2009-06-16 12:40

伐仔 2009-06-16 13:03
引用第  34  樓  高比  於  2009-06-16 03:01  發表的 :

第二就係如果太勁陣風橫風迎面風,你支竿好食力.....就算係零號竿咁輕,你都要用盡力去支撐支竿...一小時,兩小時.....十小時,,,,無阿貌哥咁好體力都頂唔順!

哦~~~明白晒,3Q 3Q

伐仔 2009-06-16 13:10
引用第  43  樓  光头神探  於  2009-06-16 11:08  發表的 :

首先讲讲風向同風力對潮流有咩影響?、、、、、例如钓点面向南、风向由东向西≤左向右≥5-6级风力而潮流却由西向东≤右向左≥时。因风、流对向关系、当钓组投入目标钓点后钓组会出现一些问题如强风及海浪会将浮波吹向右方而拖着水下钓组向右走、而水下钓组会被由右向左的流水压起。这时钓饵就无法到达目标钓棚而影响钓果了!≤大C级除外≥而成日聽人講吹咩風去邊到釣...其實有咩道理?、、、、、、这个问题要自己汁生了!唔通6、7级风你出庙湾钓鱼咩      吹吹水看完就算! [attachment=70545]

即系指風主要影響釣棚,多謝指教

查看完整版本: [-- 風向同風力對潮流有咩影響? --] [-- top --]