查看完整版本: [-- 左右手!!! --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 左右手!!! [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

朱記.hk 2009-06-04 23:13

左右手!!!

很久沒有上來發噏風啦,朱記既諗法一向都比較偏離主流,因此,大家對以下既答覆無須爭議,睇下就算啦.
今次要講的,就是我自以為是
一般很少人會留意的一件事,就是左手或右手持握釣竿,對釣獲是否有影響呢?
其實,左右手持竿既中魚機率理論上係均等的.問題是控絲與張線係不同環境下由左或右手而引發起的角度、頻率、力度及個人慣性動作的問題.
因此,無論左或右手持竿時,就要留意一樣野
假設釣手是右手持竿,微風,當時流水由左向右,
=========
投拋:
(1)
用正手拋向流頭,一般鈎會跌向流尾,浮波在流頭 = 釣組張開,即時造成就餌狀態
(2)
用反手拋向流頭,鈎會跌向流頭或則面,浮波在流尾 = 需要做張開/修正釣組動作,若不修正,釣組下沉時容易發生纏繞.
如果,釣手是左手持竿,(1) (2) 情況剛好相反.
當然,風向及風勢亦會造成釣組落水時狀態.
====
抽竿/揚竿: (岸上無咩阻擋)
在流尾中魚, 當時流水由左向右,左手持竿會比右手持竿者抽得較順,而兩者使魚中鈎之角度皆可能有不同,而可能引致脫鈎收場
======
控線:
左右手持竿會因為本身左右手的慣性動作而引致不經意地擺動魚竿而使角度改變。例如右手持竿及右手打誘餌釣手,當打誘餌時以左手持竿時而引發以右手持竿時不同之控線動作,因此,有時可能因此情況不經意的擺動下而中魚.
所以左右手要留意既就係當即場有人中到魚,但佢係右手而你係左手,就要留意個左右手持竿因當時釣場環境而引致的投拋,控絲及張線角度問題啦.
因此,以上情況,其實只是給大家多一個理由,當打龜時有所藉口而矣!!!!...............看完本文,一笑置之啦!

chon 2009-06-04 23:17

joaoao 2009-06-04 23:18
       多謝分享

1魚 2009-06-04 23:20
我都係右手持竿,右手打餌,右手頂魚,右手飛魚,左手接魚....改唔到其他手勢   

kiko 2009-06-04 23:20

光头神探 2009-06-04 23:22

釣魚痴 2009-06-04 23:24

發記 2009-06-04 23:29

achong 2009-06-04 23:32

arrowtsang 2009-06-04 23:37
首先多謝朱SIR你的好文章,根住就投訢,因為等朱SIR你的文章,等到條頸仲長過支餌壳呀,多D發惦益吓班FANS啦,thank.                           [attachment=69642]

itit 2009-06-04 23:41
me too

黑仔華 2009-06-05 00:02

路過... 2009-06-05 00:07
     又學到野啦!老師果然係老師     

小梁 2009-06-05 00:34
  学到野啦

大天二 2009-06-05 00:49

青木 2009-06-05 00:49

朱記.hk 2009-06-05 01:26
引用第  9  樓  arrowtsang  於  2009-06-04 23:37  發表的 :
首先多謝朱SIR你的好文章,根住就投訢,因為等朱SIR你的文章,等到條頸仲長過支餌壳呀,多D發惦益吓班FANS啦,thank.                           [attachment=69642]

承蒙大家不嫌棄我哩個老人家發下嘮叨啦.

財叔 2009-06-05 01:30
太深奧,釣魚知力小,唔明         

海狗 2009-06-05 02:04

FM 2009-06-05 02:05

seng3388 2009-06-05 05:17

求.敗 2009-06-05 06:38

1魚 2009-06-05 07:24
好多時候都想改改,練習用左手打餌,但仍是不習慣,而且非常不準,除非打腳邊還可以

OldCat 2009-06-05 08:42

釣魚勝手 2009-06-05 09:01

小魔女SOS 2009-06-05 09:47
引用第  3  樓  1魚  於  2009-06-04 23:20  發表的 :
我都係右手持竿,右手打餌,右手頂魚,右手飛魚,左手接魚....改唔到其他手勢   

一個好好的話題......因為我比人媽叉過好多次嘗試訓練右手攻魚話會有力過左手喎
我係左手持竿,右手打餌,左手頂魚,右手追線,左手飛魚,右手接魚....都係改變唔到

高比 2009-06-05 09:50
習慣左右手持竿,改唔到,覺得好順手!     

釣魚郎 2009-06-05 10:20

康渔 2009-06-05 10:40

阿庆哥 2009-06-05 12:12

强千又 2009-06-05 12:30

金金 2009-06-05 16:29

ymtchris 2009-06-05 17:04

魚拓 2009-06-05 17:28

服部半藏 2009-06-16 01:40

查看完整版本: [-- 左右手!!! --] [-- top --]