查看完整版本: [-- Lure直杆 & 橫攪 一問? --]

-> 假 餌 釣 魚 -> Lure直杆 & 橫攪 一問? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

leocheong 2009-06-02 16:11

Lure直杆 & 橫攪 一問?

橫攪係咪一定要與槍柄形Lure杆用, 直杆就吾得?

因為新手玩Lure, 所以吾熟,
我現在就係有一支Lure直杆 & 橫攪,
我見人玩都係直杆用直攪, 槍柄形杆就用橫攪, 但我又吾想買多個直攪或槍柄形杆,所以一問,有c兄可以話我聽ma.

chon 2009-06-02 16:34

dacky 2009-06-02 16:52
引用樓主  leocheong  於  2009-06-02 16:11  發表的  Rule杆 & 橫攪 一問? :
橫攪係咪一定要與槍柄形lure杆用, 直杆就吾得?  
因為新手玩lure, 所以吾熟,
我現在就係有一支lure直杆 & 橫攪,
我見人玩都係直杆用直攪, 槍柄形杆就用橫攪, 但我又吾想買多個直攪或槍柄形杆,所以一問,有c兄可以話我聽ma.

其實嚴格尼講無一定絕對與否 , 只有實際上的方便與不方便以及種種因素 , 如果唔介意直絞竿裝橫絞時握竿辛苦的話 , 可以不防試試 ^^

CKC 2009-06-02 16:53

leocheong 2009-06-02 16:55
引用第  2  樓  dacky  於  2009-06-02 16:52  發表的 :

其實嚴格尼講無一定絕對與否 , 只有實際上的方便與不方便以及種種因素 , 如果唔介意直絞竿裝橫絞時握竿辛苦的話 , 可以不防試試 ^^

明白, 吾該

achong 2009-06-02 17:00

kiko 2009-06-02 17:20

FM 2009-06-02 17:32

BAN.LUIS 2009-06-02 17:33

newhks1999 2009-06-02 17:45

機車28 2009-06-02 17:46

田邊柱男 2009-06-02 17:54
其實橫攪用直攪竿有兩個好大問題!
1:d guide唔啱個橫攪...中魚受力唔平均
2:最大一個問題...直攪竿無槍柄握手...一中大魚個人唔夠力....你就拎唔實支竿...你就飛竿啦

海狗 2009-06-02 18:10

leocheong 2009-06-02 18:18
引用第  11  樓  田邊柱男  於  2009-06-02 17:54  發表的 :
其實橫攪用直攪竿有兩個好大問題!
1:d guide唔啱個橫攪...中魚受力唔平均
2:最大一個問題...直攪竿無槍柄握手...一中大魚個人唔夠力....你就拎唔實支竿...你就飛竿啦

OK, 咁我又有野想問, 上手攪同橫攪用法是否一樣呢?
如圖, 我有一隻這樣的daiwa wheel
[attachment=69353]

魚拓 2009-06-02 18:48

田邊柱男 2009-06-02 18:52
引用第  13  樓  leocheong  於  2009-06-02 18:18  發表的 :

OK, 咁我又有野想問, 上手攪同橫攪用法是否一樣呢?
如圖, 我有一隻這樣的daiwa wheel
[attachment=69353]

一樣....你呢隻係朱咀較....依家好少人會用...不過此終佢既用法同橫較都係差唔多....都係難用d....慢慢操下點拋投先啦

服部半藏 2009-06-02 20:32

釣魚勝手 2009-06-02 21:12

黑仔華 2009-06-02 21:15

山貓 2009-06-02 21:58

光頭死神 2009-06-02 22:33
你唔怕拋拋下甩手飛左枝竿出去的話~~~可以用~  
仲有最主要都係.... 直鉸竿最近個鉸戈個導線環......相對於橫鉸黎講... 太高....... 你放左落去就會覺得古怪~  

假師傅 2009-06-02 22:47

肥仔 2009-06-02 22:50
Rule 係咩來 ga??

leocheong 2009-06-03 00:05
引用第  20  樓  光頭死神  於  2009-06-02 22:33  發表的 :
你唔怕拋拋下甩手飛左枝竿出去的話~~~可以用~  
仲有最主要都係.... 直鉸竿最近個鉸戈個導線環......相對於橫鉸黎講... 太高....... 你放左落去就會覺得古怪~  

完全明白, thanks 指點, 現在學定, 冬天可以釣吓bass

manchon1 2009-06-03 07:59

查看完整版本: [-- Lure直杆 & 橫攪 一問? --] [-- top --]