查看完整版本: [-- 請教 ~ --]

-> 假 餌 釣 魚 -> 請教 ~ [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

chicken 2009-05-24 22:01

請教 ~

請問 如果母線係pe線 ,跟住做好bimini twist之後,係咪再接gt結落去碳腳 度??多謝指教~~~

achong 2009-05-24 22:08

發記 2009-05-24 22:12

釣魚勝手 2009-05-24 22:16

高比 2009-05-24 22:16
假餌大師們...叫你地呀!     

黑仔華 2009-05-24 22:17

FM 2009-05-24 22:33

edmond92 2009-05-24 22:34

newhks1999 2009-05-24 23:35

忍者引魚 2009-05-24 23:38
請指教

arrowtsang 2009-05-25 00:04
[attachment=68519]

kiko 2009-05-25 00:10

chon 2009-05-25 01:21

假師傅 2009-05-25 01:36

魚力發電 2009-05-25 08:14

ymtchris 2009-05-25 09:41
真係唔識...

釣魚郎 2009-05-25 10:26

newhks1999 2009-05-25 10:36

釣魚痴 2009-05-25 10:38

dacky 2009-05-25 11:17
引用樓主  chicken  於  2009-05-24 22:01  發表的  請教 ~ :
請問 如果母線係pe線 ,跟住做好bimini twist之後,係咪再接gt結落去碳腳 度??多謝指教~~~

如果用PE綁GT結就不用先纏繞 , 直接用PE 接炭線或尼龍線就行 , 下面是一個綁FG結的片段 , 可以參考一下

fishson 2009-05-25 11:28

Sakulino 2009-05-25 11:36

CKC 2009-05-25 14:52

魚拓 2009-05-25 16:33

忍者引魚 2009-05-25 19:40

chicken 2009-05-27 03:18
引用第 20 樓 dacky 於 2009-05-25 11:17 發表的\Re:請教 ~ :

如果用PE綁GT結就不用先纏繞 , 直接用PE 接炭線或尼龍線就行 , 下面是一個綁FG結的片段 , 可以參考一下

咁請問咩情況下用bimini twist 丫?我在家努力學識左bimini twist ~  跟住我要點丫???再用albright knot 接碳腳嗎?
  多謝多謝

dacky 2009-05-27 18:56
引用第  26  樓  chicken  於  2009-05-27 03:18  發表的Re:\Re:請教 ~ :

咁請問咩情況下用bimini twist 丫?我在家努力學識左bimini twist ~  跟住我要點丫???再用albright knot 接碳腳嗎?
  多謝多謝

通常double line 都係分兩部: 1是由主線自身綁成一個double部分  2是由double 部分接上炭線
第一部分通常都大致一樣加加減減 , 而第二部分方法就有好多五花百門 , 不能一一盡錄 , 最好能
夠選擇一種結細而強的方法 , 因為double line 的作用係用尼增強釣線整體的援沖性和抗磨性 ,  
何時選擇用方面因人而異 , 每個人的標準都唔同 , 水下地形惡劣與否 , 以及針對的魚種有沒有
機會利用自身有利條件令你割線 , 等等種種因素都會有影響 ~

chicken 2009-05-27 21:00
  多謝多謝~
引用第 27 樓 dacky 於 2009-05-27 18:56 發表的Re:Re:\Re:請教 ~ :

通常double line 都係分兩部: 1是由主線自身綁成一個double部分  2是由double 部分接上炭線
第一部分通常都大致一樣加加減減 , 而第二部分方法就有好多五花百門 , 不能一一盡錄 , 最好能
夠選擇一種結細而強的方法 , 因為double line 的作用係用尼增強釣線整體的援沖性和抗磨性 ,  
.......

查看完整版本: [-- 請教 ~ --] [-- top --]