查看完整版本: [-- 黃泡卜卜釣 --]

-> 假 餌 釣 魚 -> 黃泡卜卜釣 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

光頭死神 2009-05-17 10:28

黃泡卜卜釣

大半年前既黃泡團, 爆箱爆到癲, 今次既黃泡團, 實在慘不忍賭, 第一竿落去隻鐵板居然安全上返水面.......已經心知不妙.... 個天陰陰沈沈咁 , 氣壓得1006~1008 P , 仲落左一個鐘頭雨.....真係未試過係個泡度訓可以唔煎背脊~ 既然JIGGING 無野玩住, 而個泡附近又勁多鬼, 就一於玩下 POPPER , 第一竿卜唔夠兩下就有野玩, 仲要幾爆得添, STELLA 5000 係咁爆DRAG , 原來SKIPJACK 是也 ~ 今晚刺身有得食LU ~ 望望個鐘.... 11 點幾先中第一條魚..... 真係不敢想像今日既釣況.... 而個賊人就中左條良型懵仔, 又係刺身好魚~ 由於今日實在太清閒, 所以每條魚都可以慢慢劏好佢放乾淨血再放埋入冰箱, 平時邊有咁得閒放魚 , 係中午打後, 發覺D 魚群已經離開個泡有一定距離, POPPER 都掟唔到, 所以決定用枝岸投鐵板竿出黎作終極遠投, 睇下有冇效果, 結果唔試由自可, 一試就連中5 口, 先中 3 條鬼婆仔, 跟住兩口吞拿一甩一斷...... 還返隻超得食鐵板俾我呀.... 我仲未幫佢留低DNA GA ...... 玩完呢一輪之後, 釣況都開始疏落, D 魚越走越遠, 遠到掟唔到....... 差唔多要相隔一個鐘先中一條咁濟..... 不過今日都算搵到d 新野玩, 知道要點POP D 吞拿先會咬~ 同埋... ^^ SHORE JIG 竿一定要帶~HAHA    , 時間又差唔多到四點, 都係決定早D 收工返澳門.....出去打邊爐食刺身好過~~~~~~~

機車28 2009-05-17 10:34

小魚兒 2009-05-17 10:37
懵仔刺身.....正         

山貓 2009-05-17 10:39

itit 2009-05-17 10:43
good food

deskchan 2009-05-17 11:09

我都要去

海狗 2009-05-17 11:19
2個人出發.....     

小小強 2009-05-17 11:31
雖然收獲不算豐富,但最緊要係享受過程....足矣

鬼頭刀 2009-05-17 11:48

想釣魚 2009-05-17 11:57

crazyryan 2009-05-17 11:58
輝仔,幾時同我去   

卜派钓者 2009-05-17 12:03

好耶!

地方的英文点称啊?

chon 2009-05-17 12:11

魚力發電 2009-05-17 12:20

crazyryan 2009-05-17 12:21
引用第  11  樓  卜派钓者  於  2009-05-17 12:03  發表的 :

好耶!

地方的英文点称啊?

yellow bubble

中文正式d 應該叫測風台,不過英文官方點叫就唔知lor。

忍者引魚 2009-05-17 12:28
       都系假饵得食   

achong 2009-05-17 12:32

鬼武者 2009-05-17 12:50

joaoao 2009-05-17 13:17

龙大 2009-05-17 13:39
劲啊!

FM 2009-05-17 13:41

釣魚勝手 2009-05-17 14:03

傑仔 2009-05-17 14:38
有野唔叫我食

青木 2009-05-17 15:03

獎金獵人 2009-05-17 15:49
今次拉龠一條都無!被假餌黨威曬,看來要入d假餌玩下lu

kiko 2009-05-17 16:14

强千又 2009-05-17 16:14

chaofish 2009-05-17 16:16

水晶 2009-05-17 16:19

newhks1999 2009-05-17 16:31

choi輝 2009-05-17 16:34

機車28 2009-05-17 16:34
引用第  24  樓  獎金獵人  於  2009-05-17 15:49  發表的 :
今次拉龠一條都無!被假餌黨威曬,看來要入d假餌玩下lu

亞漢哥,一早叫你地準備定假餌,同卜卜ga啦!
唔係次次都誘餌籠得食既! [attachment=68007]

海盗 2009-05-17 17:32

seng3388 2009-05-17 18:33

chicken 2009-05-17 19:14
  嘔到我仆街丫~

發記 2009-05-17 19:56

zoo 2009-05-17 20:13
刺身         

gret 2009-05-17 20:22

edmond92 2009-05-17 20:28

石頭 2009-05-17 21:12

sang 2009-05-17 22:22
有刺身食       

大天二 2009-05-17 22:55
请问现在去黄泡要几钱呀?还有什么钓法会较适合呢?

常滿 2009-05-17 23:09
lino好野喎       

nazalino 2009-05-17 23:14
引用第  11  樓  卜派钓者  於  2009-05-17 12:03  發表的 :

好耶!

地方的英文点称啊?

Bro........how to translate ah!
This is yellow floater spot.............

nazalino 2009-05-17 23:16
引用第  42  樓  常滿  於  2009-05-17 23:09  發表的 :
lino好野喎       

Thank you............
When u go call me..........

釣魚郎 2009-05-18 12:52

Bull_Shark 2009-05-18 13:01
引用樓主  光頭死神  於  2009-05-17 10:28  發表的  黃泡卜卜釣 :
大半年前既黃泡團, 爆箱爆到癲, 今次既黃泡團, 實在慘不忍賭, 第一竿落去隻鐵板居然安全上返水面.......已經心知不妙.... 個天陰陰沈沈咁 , 氣壓得1006~1008 P , 仲落左一個鐘頭雨.....真係未試過係個泡度訓可以唔煎背脊~ 既然JIGGING 無野玩住, 而個泡附近又勁多鬼, 就一於玩下 POPPER , 第一竿卜唔夠兩下就有野玩, 仲要幾爆得添, STELLA 5000 係咁爆DRAG , 原來SKIPJACK 是也 ~ 今晚刺身有得食LU ~ 望望個鐘.... 11 點幾先中第一條魚..... 真係不敢想像今日既釣況.... 而個賊人就中左條良型懵仔, 又係刺身好魚~ 由於今日實在太清閒, 所以每條魚都可以慢慢劏好佢放乾淨血再放埋入冰箱, 平時邊有咁得閒放魚 , 係中午打後, 發覺D 魚群已經離開個泡有一定距離, POPPER 都掟唔到, 所以決定用枝岸投鐵板竿出黎作終極遠投, 睇下有冇效果, 結果唔試由自可, 一試就連中5 口, 先中 3 條鬼婆仔, 跟住兩口吞拿一甩一斷...... 還返隻超得食鐵板俾我呀.... 我仲未幫佢留低DNA GA ...... 玩完呢一輪之後, 釣況都開始疏落, D 魚越走越遠, 遠到掟唔到....... 差唔多要相隔一個鐘先中一條咁濟..... 不過今日都算搵到d 新野玩, 知道要點POP D 吞拿先會咬~ 同埋... ^^ SHORE JIG 竿一定要帶~HAHA    , 時間又差唔多到四點, 都係決定早D 收工返澳門.....出去打邊爐食刺身好過~~~~~~~

Good fishing

服部半藏 2009-05-18 13:47

卜派钓者 2009-05-18 14:00
引用第  43  樓  nazalino  於  2009-05-17 23:14  發表的 :

Bro........how to translate ah!
This is yellow floater spot.............

我帮你地为它取个英文名, 就叫做:Yellow Meteor Buoy

好耶!!
下次可以试下用长杆抛60gm 至80gm 的铁板仔(jig), 好处在于可抛得比popper 远同埋铁板将会在半水的范围操作,这范围也是鱼群的主要活动范围。

太子 2009-05-18 14:34

查看完整版本: [-- 黃泡卜卜釣 --] [-- top --]