查看完整版本: [-- 磯釣的好文章集(69)?貼 --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 磯釣的好文章集(69)?貼 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

arrowtsang 2009-05-05 20:06

磯釣的好文章集(69)?貼

文章來自: alvis (佚名)

(附圖) - 頂魚

很多朋友都會對頂魚有一定認知,但又可能帶有點誤會....例如如何打 8 字,何時打 8 字,為何打 8 字,剛好手頭有幾張,可以好簡單就可以明白當中重點。
例如這張圖:1可以簡單解釋中魚後,因為魚所在位置而需要不同的持竿角度,並不是一味高舉釣竿就可以完全利用到竿腰。
例如這張圖:2可以簡單解釋揚竿角度如何影響著魚的逃走方向。
這個頂魚時會蹲下的動作看似簡單,但卻實用和有它的理由。
留意這個動作進行時,釣竿可以保持原有角度,亦無需要即時因為條魚發力而出線,況且時常強調正確 "頂魚" 姿勢,可留意如圖:3所示,手踭不會高過膊頭!! 持竿手只負責控制釣竿角度,不需要用手高舉 "撐" 起條魚! 盡量利用竿腰及角度去卸力,如果魚隻向下發力便 "蹲" 一下卸力,又可以一直保持竿角度,再者,人類最大條最大力的肌肉是大腿肌肉而非手臂,蹲低卸力再慢慢用腳站起升魚,效果是最好。
中到的魚越大,這個動作實用性就越明顯。所以看錄影帶或 DVD 時,名人們都經常使用。
過往坊間對打 8 字或 "8 字控魚技巧" 有一定的講解,當然若果你中的魚太大,大至不能用釣具阻止或改變牠的走勢,說什麼 8 字都是沒有意思的。
不過這個技巧亦有它的理據,亦可以加快對魚的體力消耗,但不是不停地將竿左搖右擺就代表 ok 。 看圖:4便較易了解,這種技巧主要用於改變魚體逃走方向,使用時一定要要好好用竿去感受魚隻方向,並且利用釣竿擺放角度,將竿腰力度完全運用下才能好好發揮。
[attachment=67314] [attachment=67315] [attachment=67316] [attachment=67317](凸叟:多謝收看喇.) [attachment=67318]

金金 2009-05-05 20:19

ymtchris 2009-05-05 20:21
傳說中打八字, 今日終於有幸比我見到....多謝哂呀.....   
當然, 電單車既打八字就見得多啦....   

海狗 2009-05-05 20:23
8字我巳經無用好耐喇.........     

arrowtsang 2009-05-05 20:31
引用第  3  樓  海狗  於  2009-05-05 20:23  發表的 :
8字我巳經無用好耐喇.........     
海大恩師,你幾時教吓我打吓時神同八字呵..

亞神 2009-05-05 20:33
又話係巴士站唔識釣,咁多理論哥日都唔表演比我學下野,深藏不露........幾時都話釣魚佬大話精

財叔 2009-05-05 20:34
引用第  4  樓  arrowtsang  於  2009-05-05 20:31  發表的 :
海大恩師,你幾時教吓我打吓時神同八字呵..

發記 2009-05-05 20:38

高比 2009-05-05 20:38
學習左都係唔明             

arrowtsang 2009-05-05 20:47
引用第  8  樓  高比  於  2009-05-05 20:38  發表的 :
學習左都係唔明             
唉..............高比,學吓我,拜師啦,(我師父係中,港,澳名人亞海X大師,佢老人家好有料,好低調,又有愛心,唔信你可以問吓佢D女朋友),亞師父過料比我,但我一概唔用,錦你就明番架啦.

高比 2009-05-05 20:52
引用第  9  樓  arrowtsang  於  2009-05-05 20:47  發表的 :
唉..............高比,學吓我,拜師啦,(我師父係中,港,澳名人亞海C大師,),亞師父過料比我,但我一概唔用,錦你就明番架啦.

院長即係院長!係獨到個人....有見地

假師傅 2009-05-05 20:52

常滿 2009-05-05 20:52

chon 2009-05-05 20:53

强千又 2009-05-05 21:04

海狗 2009-05-05 21:27
引用第  9  樓  arrowtsang  於  2009-05-05 20:47  發表的 :
唉..............高比,學吓我,拜師啦,(我師父係中,港,澳名人亞海X大師,佢老人家好有料,好低調,又有愛心,唔信你可以問吓佢D女朋友),亞師父過料比我,但我一概唔用,錦你就明番架啦.

achong 2009-05-05 22:04

釣魚勝手 2009-05-05 22:15
     好文章     

itit 2009-05-05 22:53

華仔 2009-05-05 22:58

路過... 2009-05-05 23:35
     笑死!

kiko 2009-05-05 23:43

釣魚痴 2009-05-06 00:36

忍者引魚 2009-05-06 00:47

小小釣手 2009-05-06 01:04

青木 2009-05-06 01:22
好貼       

魚力發電 2009-05-06 03:56

生仔 2009-05-12 04:57

试水鸬鹚 2009-05-17 12:19

查看完整版本: [-- 磯釣的好文章集(69)?貼 --] [-- top --]