查看完整版本: [-- 不合口味嗎? --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 不合口味嗎? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

傑仔 2009-04-20 00:49

不合口味嗎?

一天出現2次這情況,太過分啦,就連蟹仔都係一樣

wongchikit 2009-04-20 00:58

釣魚痴 2009-04-20 01:00

假師傅 2009-04-20 01:02

whero 2009-04-20 01:03
估計是過期食品~~~     

鬼頭刀 2009-04-20 01:04

傑仔 2009-04-20 01:08
引用第  4  樓  whero  於  2009-04-20 01:03  發表的 :
估計是過期食品~~~     

今日用le舊咁ge野一口都抽唔到...

achong 2009-04-20 01:21

活活 2009-04-20 01:59
條魚望到張過期標示      

山貓 2009-04-20 02:25

魚力發電 2009-04-20 02:26
哈哈......我手怪蟹有用了.......   

領犬員 2009-04-20 02:44

seng3388 2009-04-20 03:10

高比 2009-04-20 03:16
現在自己用練餌,都搓到紅豆咁細粒鉤在鈎尖了....你仲用咁大粒..佢怕梗死嘛~     

忍者引魚 2009-04-20 03:26

求.敗 2009-04-20 03:31

海狗 2009-04-20 05:33
隻手巢晒皮.....睇見都唔開胃.....     

FM 2009-04-20 07:46

billy66998 2009-04-20 08:31

機車28 2009-04-20 09:00

我現在用蜜糖九截蝦既!

想釣魚 2009-04-20 09:22

choi輝 2009-04-20 10:03

sang 2009-04-20 10:13

bfd 2009-04-20 10:20

釣魚郎 2009-04-20 10:24

財叔 2009-04-20 10:55
D魚現在咀尖左     

康渔 2009-04-20 11:08

luis.ban 2009-04-20 12:32

釣魚勝手 2009-04-20 13:46
下次勾只鮑魚試下

大舊飯 2009-04-20 14:00
引用樓主  傑仔  於  2009-04-20 00:49  發表的  不合口味嗎? :

不如;試下用香口膠

leonel 2009-04-20 14:33

edmond92 2009-04-20 17:56

arrowtsang 2009-04-20 17:59
引用第  29  樓  釣魚勝手  於  2009-04-20 13:46  發表的 :
下次勾只鮑魚試下

小堡 2009-04-20 19:48
引用第  13  樓  高比  於  2009-04-20 03:16  發表的 :
現在自己用練餌,都搓到紅豆咁細粒鉤在鈎尖了....你仲用咁大粒..佢怕梗死嘛~     

NaThAn 2009-04-20 20:35

gret 2009-04-20 20:43

路亞添 2009-04-20 20:52
引用樓主  傑仔  於  2009-04-20 00:49  發表的  不合口味嗎? :

你看牙印是由釣的後向前咬.魚口小餌太大,小魚放生吧!
注意1.釣組的子線是否45度向前,釣餌先行
注意2:釣組是否太長.練餌在石上立魚"試餌"没有出現魚訊.
注意3.如果有魚訊,為什麼不揚桿,定馬上放口.........放口又為什麼......
討論討論.十萬個為什麼

kiko 2009-04-20 21:03

發記 2009-04-20 21:11

傑仔 2009-04-20 21:46
引用第  13  樓  高比  於  2009-04-20 03:16  發表的 :

你梗係未試過搓到乒乓波咁大粒先食

傑仔 2009-04-20 21:48
引用第  37  樓  路亞添  於  2009-04-20 20:52  發表的 :

你看牙印是由釣的後向前咬.魚口小餌太大,小魚放生吧!
注意1.釣組的子線是否45度向前,釣餌先行
注意2:釣組是否太長.練餌在石上立魚"試餌"没有出現魚訊.
注意3.如果有魚訊,為什麼不揚桿,定馬上放口.........放口又為什麼......
.......

c鬆...點樣先可以用練餌釣到漂呀

高比 2009-04-20 21:53
引用第  40  樓  傑仔  於  2009-04-20 21:46  發表的 :

你梗係未試過搓到乒乓波咁大粒先食

睇情況啦,有時我都搓到手指頭咁大粒嫁.但乒乓波咁你要用幾多號的浮波先可以浮得起佢呢?再講.....咁大先食,係因為咁大的重量好高,比較到底,魚也較好就利,並唔係因為佢大粒而食佢.壓麥同玉米夠細粒啦,好多都立魚都係成肚都係....唔知咁講你明唔明白

如果要釣飄D.將練餌搓圓後壓平少少再扣入鉤到,落水因為阻力大左,流水也容易把它帶起.咁物飄D囉.....不過都係白豆咁大粒鉤在九號鈎尖上最好

傑仔 2009-04-20 21:59
引用第  42  樓  高比  於  2009-04-20 21:53  發表的 :

睇情況啦,有時我都搓到手指頭咁大粒嫁.但乒乓波咁你要用幾多號的浮波先可以浮得起佢呢?再講.....咁大先食,係因為咁大的重量好高,比較到底,魚也較好就利,並唔係因為佢大粒而食佢.壓麥同玉米夠細粒啦,好多都立魚都係成肚都係....唔知咁講你明唔明白

.......

唔係一定要浮波先得ga ma....有負浮力ga ma不過冇用水中...真係細唔食ga,係要大先食
再講我發現頂口可能係用季節有關...

arrowtsang 2009-04-20 21:59
引用第  42  樓  高比  於  2009-04-20 21:53  發表的 :

.......
又学到了,唉................磯釣=毒物

機車28 2009-04-20 21:59

.......

係咁ga!........我都唔知添!

高比 2009-04-20 22:00
引用第  43  樓  傑仔  於  2009-04-20 21:59  發表的 :

唔係一定要浮波先得ga ma....有負浮力ga ma不過冇用水中...真係細唔食ga,係要大先食
再講我發現頂口可能係用季節有關...

上網搜索一下練餌的用法...兩年前已經看過了.一定幫到你...至於係唔係大先食,你自己都試了

頂口方面我唔知...因為我一般釣湧口同大炒位....我只可以講5號子線.9號鉤.08波只加5B夾鉛....夠唔夠頂口呢?大大細細..照食

傑仔 2009-04-20 22:03
引用第  46  樓  高比  於  2009-04-20 22:00  發表的 :

上網搜索一下練餌的用法...兩年前已經看過了.一定幫到你...至於係唔係大先食,你自己都試了

話知佢...我出去係為開心....
仲有就係我乜都玩乜都試...上石直感..船磯..船釣..台釣..乜都岩!
唔食練餌咪乜都試下lo....人係生ge...方法係死ge

高比 2009-04-20 22:07
引用第  47  樓  傑仔  於  2009-04-20 22:03  發表的 :

話知佢...我出去係為開心....
仲有就係我乜都玩乜都試...上石直感..船磯..船釣..台釣..乜都岩!
唔食練餌咪乜都試下lo....人係生ge...方法係死ge

頂口方面我唔知...因為我一般釣湧口同大炒位....我只可以講5號子線.9號鉤.08波只加5B夾鉛....夠唔夠頂口呢?大大細細..照食

不過你講得啱.咩都要試下,我出去都帶萬九幾種魚餌嫁...就來手指都想切埋落去試下

joaoao 2009-04-21 01:33
梗死?!             

查看完整版本: [-- 不合口味嗎? --] [-- top --]