查看完整版本: [-- 頂聲四起 --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 頂聲四起 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

朱記.hk 2009-04-04 00:00

頂聲四起

釣魚界有兩大門派,爭持了千九幾年,到今時今日仍難分高下,難分對錯!!!!
這兩大門派,一派名"頂"派,另一派名"鬆"派!!
兩派我都拜過師,學過藝!
可惜,
每次我頂的時候,偏偏"鬆"派師父就在我身傍大聲叫!?!?!
每次我鬆的時候,無奈"頂"派師父就在我身傍拼命嘈!?!?!
就是這樣,斷魚之餘仍要被反派師父冷嘲熱諷!唉.....
各位釣友,
你們自行看看以下釣友如何"頂"起條魚,當你們剛巧踫著相同境況,就先將那兩大門派師父踢下海,然後自求多福啦!

朱記.hk 2009-04-04 00:06
其實上面既圖片已經講晒,不過,相信大家都睇唔出有咩技巧性既細節.所以要補充一下啦.
(1) 特約導師streetboy以下既手法,亦係我係中魚頭10秒最常用既頂魚手法.大家要留意既,就係兩隻手既擺放位置.一隻係魚絞位,一隻係竿尾位.
一中魚時,魚絞手向後向頭向上一抽,竿尾手同時間向前向海向下一壓.因為我感覺上哩個動作係最能將支竿係槓桿原理上用到盡而可以將魚抽"窒".
[attachment=65067]

(2) 以上動作,瞬間就會變到下圖阿龍咁上下既姿勢,但記住,重點係手踭唔可以高過膊頭(阿龍因為顧住影相,所以高左少少).因為手踭高過膊頭會令致手前臂唔夠力或極度耗力去頂住條魚及支竿.
[attachment=65068]

(3) 承恩下圖個姿勢就做得好靚啦.然後,若果魚繼續向前衝或向下壓,我會將支竿慢慢向左或加後拉力慢慢壓下,幾秒後再以相反方向做.即是擬似打8字.目的是希望令魚改變方向而消耗其體力.
[attachment=65069]

(4) 踎底(座底)哩個動作,係當需要出現"讓竿"情況時既必須動作.
[attachment=65070]

(5) 當魚已受到某程度上控制,或者你同魚之機會係6/4之分時,或者大力魚已游至竿半範圍內而需將魚帶上水面,我地就會將"竿尾手"擺放係"魚絞手"上面.
[attachment=65071]
[attachment=65072]

[後補]
頂魚方面,在上面提到"擬似打8字" [attachment=65073] 方法,最重要既心法就係"魚永遠向你拉頂的反方面及角度衝刺".例如你越向左拉頂,魚就越用力向右飛竄,你越用力向上向後拉頂,魚就越用力向前向下飛插,
因此,"擬似打8字"
,目的係將方面及角度改變,令致魚上下左右改變方面及角度(理個只係一個理念性目標)而消耗其體力.

至於幾時"鬆"或者"放"既問題,係以前未用LBD之前,都會有茅盾.但用左LBD後,只要SET好個磅頂,就兼顧少一樣野.一般只在魚突發性爆炸衝刺時放一放"鬆一鬆",因為唔想頂爆咀等情況出現.
你地可能會諗:"朱記,咁無咩技術可言呢!?!!?"
"錯!錯!錯!"
因為好多人係唔識SET LBD絞既磅頂!!

[再補充]
"擬似打8字"的速度不能快,否則,當魚仍未感應到你改變方向/角度的時候,你支竿已返回原位.
速度其實都幾接近"耍太極"時的速度.

****多多指教**

機車28 2009-04-04 00:07

好工夫!.........     

環境好靚    請問在那裡呢???   

阿B 2009-04-04 00:08

山貓 2009-04-04 00:11

朱記.hk 2009-04-04 00:11
引用第  2  樓  機車28  於  2009-04-04 00:07  發表的 :

好工夫!.........     

環境好靚    請問在那裡呢???   

全都是香港內海水域.

機車28 2009-04-04 00:18

香港內海都有咁靚既地方!

choi輝 2009-04-04 00:22

朱記.hk 2009-04-04 00:23
拍攝技巧啫

deskchan 2009-04-04 00:37

釣魚痴 2009-04-04 00:38

itit 2009-04-04 00:42
9 HAND

1魚 2009-04-04 00:45
描述得好精彩~多謝晒   

肥田競技 2009-04-04 00:50
高手.............

吉穿褲浪 2009-04-04 00:51
C兄,果然好野,有相再加埋解釋,對于成日釣開魚毛既我真係獲益良多!
(此類帖要多發呀!

)       弓起、弓起

gret 2009-04-04 00:59

路過... 2009-04-04 01:04
香港磯釣教室!大家得閒多多交流!

1魚 2009-04-04 01:05
我係鬆派的
頂~會頂爆竹,又或者頂直個鈎...
我鬆...鬆鬆鬆~~~
結果都係割   

服部半藏 2009-04-04 01:21

法官 2009-04-04 01:25

大天二 2009-04-04 01:30
好贴要顶     

FM 2009-04-04 01:35

東澳人 2009-04-04 01:37

小傑 2009-04-04 01:41

joaoao 2009-04-04 01:42

忍者引魚 2009-04-04 01:53

假師傅 2009-04-04 01:53
頂頂頂.無得頂...     

小魚兒 2009-04-04 01:59
好貼..........     

朱記.hk 2009-04-04 02:04
引用第  16  樓  路過...  於  2009-04-04 01:04  發表的 :
香港磯釣教室!大家得閒多多交流!

學無前後,磯釣博大巧妙之處,小弟只略知一二,還請大家交流指導一番呢!

朱記.hk 2009-04-04 02:10
小魚兒兄,
有機會仍想跟你往南澳大Y灣方向一帶水域學習學習呢?

傑仔 2009-04-04 02:10
有心機..有心得   

路過... 2009-04-04 02:21
引用第  29  樓  朱記.hk  於  2009-04-04 02:10  發表的 :
小魚兒兄,
有機會仍想跟你往南澳大Y灣方向一帶水域學習學習呢?

朱記,始魚不是那魚

求.敗 2009-04-04 03:04

任我行 2009-04-04 03:39
果然有埋

先將那兩大門派師父踢下海,然後自求多福啦!     

魚力發電 2009-04-04 03:53

wongchikit 2009-04-04 04:20

財叔 2009-04-04 08:03

achong 2009-04-04 08:35

想釣魚 2009-04-04 09:11

12345678 2009-04-04 09:58

sang 2009-04-04 10:17
有機會學下嘢先         

釣魚郎 2009-04-04 10:23

鬼武者 2009-04-04 10:26

chon 2009-04-04 10:47

青木 2009-04-04 11:11
真正大C級     

loewi 2009-04-04 11:41

zoo 2009-04-04 13:02

KeLvInFisH 2009-04-04 13:07
我見到我個學校牙Sir呢...

沉波 2009-04-04 13:26
多謝C兄     

查看完整版本: [-- 頂聲四起 --] [-- top --]