查看完整版本: [-- 關於釣組問題?? --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 關於釣組問題?? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

幻想爆釣王 2009-03-16 03:44

關於釣組問題??

本人係新手..有好多問題..希望各師兄解答..萬分感激!
我既釣組係--紅線,擋珠,浮波,卡拉捧,8字環,線腳,鉤..唔知咁岩唔岩呢?
同埋我想問點解投落水後條魚絲唔向下沉到去個紅線個位置既..但係一時時..係咪唔夠重..所以唔向下落..定還是係魚絲唔夠靚或者用耐左呢..我應該點做呢?

海狗 2009-03-16 03:58
你個浮波幾多b架...你唔加d夾鉛落去....佢又點會落得快呢....

仲有試下唔用卡拉捧....用太空豆去代替.....會好好多架.....     

魚力發電 2009-03-16 04:01
引用樓主  幻想爆釣王  於  2009-03-16 03:44  發表的  關於釣組問題?? :
我既釣組係--紅線,擋珠,浮波,卡拉捧,8字環,線腳,鉤..唔知咁岩唔岩呢?
同埋我想問點解投落水後條魚絲唔向下沉到去個紅線個位置既..但係一時時..係咪唔夠重..所以唔向下落..定還是係魚絲唔夠靚或者用耐左呢..我應該點做呢?

魚力發電 2009-03-16 04:10
引用樓主  幻想爆釣王  於  2009-03-16 03:44  發表的  關於釣組問題?? :

係唔係紅線教得太多.......到底了.......
係唔係沒鉤餌......(沒下沉重量)......
係唔係浮波給線打結了.........

幻想爆釣王 2009-03-16 04:38
用1號浮波呀(不過我唔知用得岩唔岩)但係個釣組都幾定..我都有加夾鉛...下次我都試下用太空豆先..

1魚 2009-03-16 07:33
引用第  4  樓  幻想爆釣王  於  2009-03-16 04:38  發表的 :
用1號浮波呀..

如果真是1號,就不是很適合一般近場和不是很大浪的釣點,浮力大了些

主線不下沉有幾個原因
1~風大,而使用咬鉛號數太小,無法抵抗風的阻力,像這樣要圈竿送線才可以做到線組下沉
2~流急,因流水速度力量大於咬鉛下沉的重量
(可以加一粒水中浮標就解決這問題,要不然就換一下比例)

chon 2009-03-16 08:42

ymtchris 2009-03-16 10:55

釣魚郎 2009-03-16 11:18

幻想爆釣王 2009-03-16 14:22
何謂圈竿送線呢??   

小小釣手 2009-03-16 14:49

想釣魚 2009-03-16 16:51

1魚 2009-03-16 17:59
引用第  9  樓  幻想爆釣王  於  2009-03-16 14:22  發表的 :
何謂圈竿送線呢??   

垂低支竹頭向海面寫個 V 字....不斷咁寫,主線就會下沉到線結位置

其實初入門應該用4B的浮波,夾鉛用3B,慢慢釣熟手至玩其他的進階級

幻想爆釣王 2009-03-16 19:02
其實最怕係用錯浮波個浮波唔夠浮力就好難睇得清楚啦

1魚 2009-03-17 00:17
引用第  13  樓  幻想爆釣王  於  2009-03-16 19:02  發表的 :
其實最怕係用錯浮波個浮波唔夠浮力就好難睇得清楚啦

手會有感覺的....釣多就掌握到要領
不要想太多,先從4~5B浮波搭3~4B咬鉛開始,一般十五呎以內水深都可以用的喇,但急流時也可以用到1號或1.5號的,絲腳比例用長一點就可以了

FM 2009-03-17 04:20

查看完整版本: [-- 關於釣組問題?? --] [-- top --]