查看完整版本: [-- 你話邊個醒D呢?已編輯 --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 你話邊個醒D呢?已編輯 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

四眼華 2009-03-06 00:45

你話邊個醒D呢?已編輯

有個師兄用支0#竿,1.5主線,1.5腳線,釣条4斤白,又有個師父用支1.5#竿,1.5主線,1.5腳線,釣条3斤白..............你哋話邊個醒D呢?

係優閒垂釣呢講,兩個都咁醒,因為?論用什麼工具,什麼釣法,只要釣到魚,不論是大是小,是什麼魚,他們都得到優閒垂釣的目的....(開心)

係競技比賽呢講,粗竿幼線,比較優勝一點.

在日本,比賽賽例是一對一,在特定時間內(一般是45分鍾對調位置,比賽90分鍾),比尾數.在這賽例下,技術相約的選手,起魚的時間就是输贏的關鍵

我們比較一吓兩個認知及控竿技術差不多,一人是幼竿幼線,另一人是粗竿幼線.

1兩人都是用1.5幼主線來解決外在因素所影響的問題,(例如,橫風,湧口及橫流所影響的主線牽引令浮波軌跡不對).

2.兩人都是用1.5腳線來解決到黑毛精口的問題.

3,兩人在特定時間對調位置,解決了因位置出現的不公平現像.

當兩人在以上三點都發輝正常,關鍵就在幼竿起魚比粗竿起魚慢,在這90分鍾時間內,起魚速道就是重點,但是粗竿比幼竿的控竿技術要求比較高,因為當用幼竿弓鱼時,魚的力量及速道都會給幼竿給收,好樣你有時間作出反應,粗竿就原全相反,魚的力量及速道直接詮到你的手上,約然反應太慢,避它沖斷的機會就很大了.

常滿 2009-03-06 00:59
兩個都咁醒,因為都釣到白立     

chon 2009-03-06 01:11

路過... 2009-03-06 01:28
緊係1.5號竹啦!

小小你 2009-03-06 02:26

achong 2009-03-06 02:32

0000 2009-03-06 02:52

斑仔 2009-03-06 03:32
半斤八両

joaoao 2009-03-06 06:40
都係一代宗師啦     

FM 2009-03-06 07:16

求.敗 2009-03-06 07:33
1.5号竹啦.

機車28 2009-03-06 08:59

釣到魚就醒ga啦!

見血方休 2009-03-06 09:09
我用3號竹0.8腳釣過好多白立,不過一條都起唔到

車人 2009-03-06 09:18
梗係兩個都醒,因為兩個都釣到

車人 2009-03-06 09:19
引用第  13  樓  見血方休  於  2009-03-06 09:09  發表的 :

小魔女SOS 2009-03-06 10:01
引用第  1  樓  常滿  於  2009-03-06 00:59  發表的 :
兩個都咁醒,因為都釣到白立     

我就話唔揸竹去釣果D最醒,因為冇去果D成日都有立魚刺身食

乜都知 2009-03-06 10:04
緊係0#竹啦 釣白立都用0#竹 1.個釣手好好支術...如果唔係就.2.個釣手好有錢 爆左都無所為

太子 2009-03-06 10:06
兩個都一樣咁勁!

四眼華 2009-03-06 10:17
引用第  13  樓  見血方休  於  2009-03-06 09:09  發表的 :

師兄你對眼好利害,未上尼都見到係白!!!

釣魚郎 2009-03-06 10:24
      釣到魚就最醒  

1.5号的牛    

不容易控杆啊  大力小小就断线咯!!

高比 2009-03-06 10:52
主要係自己想點咩用咩火力的竿同線....0號挑戰到超巨型白立...只可以講,技術,釣場環境,運氣.全都滿足了

財叔 2009-03-06 11:05
引用第  12  樓  機車28  於  2009-03-06 08:59  發表的 :

釣到魚就醒ga啦!

冇錯,釣到魚就係超人,釣唔到魚(好似我D)就費人。

財叔 2009-03-06 11:13
引用第  16  樓  釣魚小魔女  於  2009-03-06 10:01  發表的 :

我就話唔揸竹去釣果D最醒,因為冇去果D成日都有立魚刺身食

含沙射影,話边个?我師父昨日割到亞媽咁,

itit 2009-03-06 11:38
有位師傅用支GamakatsuRXR4号杆,用1.2號身,0.8脚釣到条5斤白立.......你說...講果个勁唔勁

小魔女SOS 2009-03-06 11:49
引用第  24  樓  財叔  於  2009-03-06 11:13  發表的 :

唔係割晒,你師傅專登抽斷條魚絲,留番D魚星期日比D從弟釣

四眼華 2009-03-06 12:26
引用第  23  樓  財叔  於  2009-03-06 11:05  發表的 :

冇錯,釣到魚就係超人,釣唔到魚(好似我D)就費人。

冇錯!釣到鱼係超人,釣唔到魚係無面超人................無面見人

財叔 2009-03-06 12:29
引用第  26  樓  釣魚小魔女  於  2009-03-06 11:49  發表的 :

唔係割晒,你師傅專登抽斷條魚絲,留番D魚星期日比D從弟釣

用心良苦

釣魚痴 2009-03-06 13:24
引用第 24 樓 財叔 於 2009-03-06 11:13 發表的 :

有些人話乘日割你問他怎樣釣鱼 釣魚要有人.竿.綫.攪四為1决1不可

ymtchris 2009-03-06 13:34
你講係醒d, 定係叻d呀....
叻就兩個都叻, 至於醒就好難估呀....   

康渔 2009-03-06 13:42

魚力發電 2009-03-06 15:34
引用第  12  樓  機車28  於  2009-03-06 08:59  發表的 :

釣到魚就醒ga啦!

活活 2009-03-06 15:57
覺得釣魚呢樣野系3分技術7分運氣. 2 位師傅都釣到上來就已經有9分. 重差1分就系要知道佢地釣完果條魚之後, 邊過無整散魚群而重繼續釣到. 錦果個就應該滿分兼滿足咯.    

見血方休 2009-03-06 17:46
引用第  19  樓  ngyw  於  2009-03-06 10:17  發表的 :

師兄你對眼好利害,未上尼都見到係白!!!

唔係眼利害,而係感覺!

斷得我嘅無十斤都有八斤,而且全部清一色白立,

講開上次斷戈條,哇!!!一中就飛波,直到竹頭,心諗無死啦,今次你重走得甩???

於是札行個柯屎馬,出盡力一抽,啪一聲就咁斷咗,咁你話唔係白立就有鬼囉

高比 2009-03-06 18:02
引用第  34  樓  見血方休  於  2009-03-06 17:46  發表的 :

唔係眼利害,而係感覺!

斷得我嘅無十斤都有八斤,而且全部清一色白立,

.......

最有可能係一張大漁網或者係一隻80匹的快艇

四眼華 2009-03-06 18:35
引用第  35  樓  高比  於  2009-03-06 18:02  發表的 :

最有可能係一張大漁網或者係一隻80匹的快艇

我話系龜龜哪!!!唔係點挍到拒打龜亞..

高比 2009-03-06 18:41
引用第  36  樓  ngyw  於  2009-03-06 18:35  發表的 :

我話系龜龜哪!!!唔係點挍到拒打龜亞..

見血先生都係大師傅....斷估如果真係大海龜,我肯寫包單佢一定都弓到上水....

四眼華 2009-03-06 18:45
引用第  37  樓  高比  於  2009-03-06 18:41  發表的 :

血先生都係大師傅....斷估如果真係大海龜,我肯寫包單佢一定都弓到上水....

對唔住....對唔住....大師傅不記小人過..

高比 2009-03-06 18:53
引用第  38  樓  ngyw  於  2009-03-06 18:45  發表的 :

對唔住....對唔住....大師傅不記小人過..

上網都係吹下水分享下,大家歡樂歡樂,得啖笑~和釣魚的目的都係一樣,掏個開心啦

有機會好似師兄你一趙日本真係快樂事,只不過家庭工作幾方面都唔準許,這個釣魚夢還是壓後一點再發吧

四眼華 2009-03-06 19:03
引用第  39  樓  高比  於  2009-03-06 18:53  發表的 :

上網都係吹下水大家歡樂歡樂,得啖笑~

有機會好似師兄你一趙日本真係快樂事,只不過家庭工作幾方面都唔準許,這個釣魚夢還是壓後一點再發吧

我哋每年2至3月都有團過日本,有時男女,有時八丈,鹿兒島都會去,只要唔死更有機會,是嗎!

高比 2009-03-06 19:08
引用第  40  樓  ngyw  於  2009-03-06 19:03  發表的 :

我哋每年2至3月都有團過日本,有時男女,有時八丈,鹿兒島都會去,只要唔死更有機會,是嗎!

唔死都有機會!無錯!!!

希望有一年我有機會跟上大師們都去日本玩返一下

小小釣手 2009-03-06 19:21

人字拖 2009-03-07 02:22

twg 2009-03-08 00:53
二个都OK!我用一号磷海在南澳钓上条五斤几白立     

蛇屍鰻 2009-03-08 00:55

四眼華 2009-03-08 13:15
引用第  44  樓  twg  於  2009-03-08 00:53  發表的 :
二个都OK!我用一号磷海在南澳钓上条五斤几白立     

有冇放生D大肚婆呀

minibaby 2009-03-18 00:38
引用第  40  樓  四眼華  於  2009-03-06 19:03  發表的 :

嘩,師兄好幸福.

查看完整版本: [-- 你話邊個醒D呢?已編輯 --] [-- top --]