查看完整版本: [-- 水深問題 --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 水深問題 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

wingma912 2009-03-04 13:21

水深問題

各位前輩:
           磯釣黑立水深二,三拾呎,咁釣組應該set幾多呎至好呀?

釣魚郎 2009-03-04 13:37
     下一位師兄

ckip 2009-03-04 13:39

高比 2009-03-04 13:57
還有當時的水流速度,風向和你用什麼釣餌才可以決定釣幾深喎師兄

好多時釣組在水裡面我地根本無法看了,只可以憑借經驗去想像一下水底下面的釣組的情況.除非濳下去看,不然講白左就是大家都唔知!

簡單咁講,如果釣餌是普通蝦仁或南極蝦,流不是很急,三十呎釣31~32呎就可以了,如果流速很高,釣組又是比較輕的,可以放到35呎以上都沒問題,因為釣組的頃斜較多.

如果用練餌等比重相當之高的釣餌,按水流情況,三十呎釣三十呎內以內就可以了,因為比重高的餌下水會像小石頭一樣往下墜落了!

再者....在立魚的活性奇高的時候,在打餌作用下,它一定會冒險衝上來吃餌的,這時三十呎水深,釣柵設定到10多也是會衝上來咬的,所以釣立魚不一定是要釣到底的.把所有情況綜合起來,就可以得出要釣多深了

我感覺這些不是很難的問題,主要是實淺多幾次就可以了,其他師兄也許有一更好的答案,學習學習

釣魚郎 2009-03-04 14:01
引用第  3  樓  高比  於  2009-03-04 13:57  發表的 :
還有時的水流速度,風向和你用什麼釣餌才可以決定釣幾深喎師兄

好多時釣組在水裡面我地根本無法看了,只可以憑借經驗去想像一下水底下面的釣組的情況.除非濳下去看,不然講白左就是大家都唔知!

簡單咁講,如果釣餌是普通蝦仁或南極蝦,流不是很急,三十呎釣31~32呎就可以了,如果流速很高,釣組又是比較輕的,可以放到35呎以上都沒問題,因為釣組的頃斜較多.
.......

多謝

ymtchris 2009-03-04 14:15
引用第  3  樓  高比  於  2009-03-04 13:57  發表的 :

.......

哩位師兄, 你問啱人呀......
高比大師係理論派殿堂級高手, 有佢指點, 包你釣技突飛猛進, 出磯逢出必爆, 逢爆哽係必金啦.....
斎講巳經非同小可, 跟佢去再實踐埋, 就真係不得了呀......
(本人唔係講笑, 係講事實, 千萬不要發怒呀.....)

wingma912 2009-03-04 14:19

.......

唔該晒高比師兄!

achong 2009-03-04 14:43

沙立皇 2009-03-04 14:45
引用第  5  樓  ymtchris  於  2009-03-04 14:15  發表的 :

高比大師係理論派殿堂級高手, 有佢指點, 包你釣技突飛猛進, 出磯逢出必爆, 逢爆哽係必金啦.....
斎講巳經非同小可, 跟佢去再實踐埋, 就真係不得了呀......

高比 2009-03-04 15:11
引用第  5  樓  ymtchris  於  2009-03-04 14:15  發表的 :

......樓上沙立皇大師傅唔出手,一出手大家仲多野學呀,我都係講下咁,仲有咁多的要師傅們講呀

求.敗 2009-03-04 16:15

david-c 2009-03-04 16:56
勁呀.....     

1魚 2009-03-04 17:47
如果水咁深,我鐘意釣組拖底,誘餌用深水炸彈     

FM 2009-03-04 18:30

daiseheng 2009-03-04 18:33

財叔 2009-03-04 18:58

常滿 2009-03-04 19:10
還有當時的水流速度,風向和你用什麼釣餌才可以決定釣幾深喎師兄

.......

又學到野

chon 2009-03-04 20:11

海狗 2009-03-04 20:16

.......

好心你唔好係度教人啦.....又唔知自己屎到痺....

高比 2009-03-04 20:21
引用第  20  樓  海狗  於  2009-03-04 20:16  發表的 :

師傅我都係跟你學嫁喎~~

鯛魚殺手 2009-03-04 21:04

小小釣手 2009-03-04 21:20

句句金言

ken..... 2009-03-04 21:27

沙立皇 2009-03-04 22:39
引用第  20  樓  海狗  於  2009-03-04 20:16  發表的 :

你未一樣屎到痺,仲話人。

twg 2009-03-08 00:55

笑熬浆糊 2009-03-16 11:20
引用第  13  樓  1魚  於  2009-03-04 17:47  發表的 :
如果水咁深,我鐘意釣組拖底,誘餌用深水炸彈     

纪州钓法会不会好一点?

查看完整版本: [-- 水深問題 --] [-- top --]