查看完整版本: [-- 尊重他人創作 --]

-> 公 告 事 務 -> 尊重他人創作 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

高比 2009-02-21 04:38

尊重他人創作

最近接二連三收到有關相片被擅自盜用投訴,有的是主題帖,未經他人同意,放他人圖片,就算不是個人相片,只是魚獲相也不應該!
而有的更離譜的是使用他人相片中的有肖像的圖片作為自己的頭像!

如果本身是好朋友好釣友,只魚獲相片應該也是無妨的,開心就好,但拿用別人的肖像當作自己頭像使用,未免有點兒這個那個了....

因為不是單一位會員使用了別人的肖像作為頭像,很難一一通知,也就情事公告一下!
本著互相尊重的原則,煩請有關的會員釣友自行修改頭像,謝謝!

whero 2009-02-21 05:15
最近怎麼搞搞震的人這麼多啊~~~   

FM 2009-02-21 05:18

高比 2009-02-21 05:26
引用第  1  樓  whero  於  2009-02-21 05:15  發表的 :

因為知道惡人跑了回台灣嘛~~老大!

魚力發電 2009-02-21 05:45

鬼武者 2009-02-21 08:20

財叔 2009-02-21 08:29
引用第  1  樓  whero  於  2009-02-21 05:15  發表的 :

一句講曬,冇皇管。嘻嘻!

小鱼GT 2009-02-21 09:37
     有甘个事!!!!!!!!!!!!!!!!!冇皇管

whero 2009-02-21 09:38
引用第  7  樓  財叔  於  2009-02-21 08:29  發表的 :

一句講曬,冇皇管。嘻嘻!

財叔你德高望重..是不是出來說兩聲...

高比 2009-02-21 10:02
引用第  8  樓  小鱼GT  於  2009-02-21 09:37  發表的 :
     有甘个事!!!!!!!!!!!!!!!!!冇皇管

都唔係架,已經通知左這些會員嗱,如果真是未經同意拿別人的相片使用,仲用別人肖像來做頭像.
經通知後又唔修改,或者會永久禁言嫁,最嚴重的係封鎖IP登入.就是同一IP無法登入這個網嘩~

其他的站我見過人地封左IP就真係永遠無法登入,除非換個IP地址啦!唔係再註冊都無用

不過....在我們這個地方從未試過要這樣做....之後也不會的,因為漁網係自由之地,註冊的就是會員朋友了,只要互相尊重,沒什麼事是不能解決的,也沒必這樣做嘛~

高比 2009-02-21 10:05
引用第  9  樓  whero  於  2009-02-21 09:38  發表的 :

財叔你德高望重..是不是出來說兩聲...

你咁JA係要佢老人家又花幾個小時JA...你都無解既....應該係由你做代表,接受財叔訓話一番,之後戈幾萬字

由你打

財叔 2009-02-21 10:55
你地倆位唔好玩我D老餅哪,同唔洗咁緊張,係呢个網度个个都係大人,讀過小小書,你地講架野,佢地明架那,翼都唔要多講。           

路過... 2009-02-21 11:20
偷相貼,吾係掛~

tim6161080 2009-02-21 11:22

高比 2009-02-21 11:23
引用第  12  樓  財叔  於  2009-02-21 10:55  發表的 :
你地倆位唔好玩我D老餅哪,同唔洗咁緊張,係呢个網度个个都係大人,讀過小小書,你地講架野,佢地明架那,翼都唔要多講。           

財叔唔好嬲....同你開玩笑呀~~唔講邊有得笑....

活活 2009-02-21 11:28
引用第  10  樓  高比  於  2009-02-21 10:02  發表的 :

都唔係架,已經通知左這些會員嗱,如果真是未經同意拿別人的相片使用,仲用別人肖像來做頭像.
經通知後又唔修改,或者會永久禁言嫁,最嚴重的係封鎖IP登入.就是同一IP無法登入這個網嘩~

.......

你用你老板個背脊做頭像, 佢同意左未ga?  

高比 2009-02-21 11:31
引用第  16  樓  edward68  於  2009-02-21 11:28  發表的 :

你用你老板個背脊做頭像, 佢同意左未ga?  

我真係問過佢嫁~用左一杯雪糕就搞定了!

活活 2009-02-21 11:35
引用第  17  樓  高比  於  2009-02-21 11:31  發表的 :

我真係問過佢嫁~用左一杯雪糕就搞定了!

頂你唔順, 好野~

高比 2009-02-21 11:42
引用第  18  樓  edward68  於  2009-02-21 11:35  發表的 :

頂你唔順, 好野~

咁易俾人頂得緊.....我點上來來混(灌水)呀師兄~

釣魚郎 2009-02-21 12:12
引用第  12  樓  財叔  於  2009-02-21 10:55  發表的 :

財叔=漁樂網發言人,佢釣魚你可能無緣見到,但佢老人家講嘢就一定要收到

achong 2009-02-21 13:14

田中 2009-02-21 14:10
咩人都有....       

蒜子 2009-02-21 16:23

小小釣手 2009-02-21 18:09

任我行 2009-02-21 18:24
引用樓主  高比  於  2009-02-21 04:38  發表的  尊重他人創作 :

拿用別人的肖像當作自己頭像使用,未免有點兒這個那個了....
.......

可能佢自己知道吾夠人地靓仔,所以拿用別人的肖像當作自己頭像使用,個心好過D掛

正笨賊

釣魚痴 2009-02-21 18:34

kongkong 2009-02-21 19:53

亞神 2009-02-21 20:16
今日我都同一位被人盜用釣魚相做頭像的釣友去釣魚,天蒙光係架啡檔都媽媽聲,當事人快d自己更換頭像喇

sang 2009-02-21 20:48
相都偷

joaoao 2009-02-21 21:54
     攞人地D相做乜呢

財叔 2009-02-21 22:39
引用第  20  樓  釣兒郎當  於  2009-02-21 12:12  發表的 :

財叔=漁樂網發言人,佢釣魚你可能無緣見到,但佢老人家講嘢就一定要收到

米講笑,我唔係魚樂網發言人,只係上尼吹吹水過時间姐。好彩就識番十條八條靚女。嬴番十萬八萬洗吓。唔該 唔該。

海狗 2009-02-22 00:57
用人頭像不特止...仲要講粗言穢語...最慶既就係連我都夠膽串....

真係無有識死....     

嚴重警告這些不守漁樂網規則既會員....由現在出帖開始....邊個再3嚴重

不守網規者.....一律永久禁言...不另行通知.......

服部半藏 2009-02-22 02:29

高比 2009-02-22 11:10
引用第  32  樓  海狗  於  2009-02-22 00:57  發表的 :
用人頭像不特止...仲要講粗言穢語...最慶既就係連我都夠膽串....

真係無有識死....     

嚴重警告這些不守漁樂網規則既會員....由現在出帖開始....邊個再3嚴重
.......

你係名人來嫁.....唔好講野咁高調,注意一下形象呀大師

查看完整版本: [-- 尊重他人創作 --] [-- top --]