查看完整版本: [-- 以和為貴 以魚会友 --]

-> 議 事 亭 -> 以和為貴 以魚会友 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

財叔 2009-02-18 15:01

以和為貴 以魚会友

我在這裏看了一个帖,大家都說了很多我應為對或錯的說話同自己的意見。我大胆,唔識寫都講两句,喜歡放生的釣魚人,這两个月就不應出去釣魚,因你放多小魚都唔及你釣一條大大包春架魚,你想一包春你要放多小條魚尼?老實講大家都想保護釣塲,因有人喜歡釣魚,有人喜歡食魚。(我就两樣都喜歡)。大家不要太過汁着,順奇自然,大家O K就得。一句講曬:以魚会友,以和為貴。我唔識寫野,有不對請大家見諒,射住 射住

小魔女SOS 2009-02-18 15:18
    相信財叔今次係寫得最多野既一次,其實喜唔喜歡釣魚係自己既事,相對地釣到魚放唔放生亦都係自己既自由,喜歡磯釣定喜歡船磯都係自己既事,所以我好贊同財叔既說話     

奇一 2009-02-18 15:25
     咸鱼白菜各有各爱.....都啱...

wyman 2009-02-18 15:32
菩提本無樹. 明鏡亦非臺; 本來無一物. 何處惹塵埃

魚力發電 2009-02-18 15:39
引用第  2  樓  奇一  於  2009-02-18 15:25  發表的 :
     咸鱼白菜各有各爱.....都啱...

高尖石 2009-02-18 15:43
财叔好嘢!           

任我行 2009-02-18 15:47
好一句 射住 射住  财叔好嘢!   

itit 2009-02-18 15:48
uncle Choi u a best

釣魚郎 2009-02-18 15:48
   財叔有見地       

笑沧海 2009-02-18 16:03
财叔     

小小釣手 2009-02-18 16:06
財叔     

金钱敏 2009-02-18 16:07
财叔出口成章好也

ymtchris 2009-02-18 16:34
夠坦白, 又中肯.......
有五粒星呀......     

whero 2009-02-18 16:44
財叔為了打這些字...可能打了三小時.....   

機車28 2009-02-18 16:53

路過... 2009-02-18 16:57
   講得好!

釣魚痴 2009-02-18 17:18

老秋 2009-02-18 17:32
[attachment=62782]

ckip 2009-02-18 17:53
財叔講得岩...任何事唔好太過執著.......
各施其法......大家都係為左釣魚姐.............     

edward 2009-02-18 18:16

1魚 2009-02-18 18:28
我今年已經渡過了二個月休魚期   

活活 2009-02-18 18:29
引用樓主  財叔  於  2009-02-18 15:01  發表的  以和為貴 以魚会友 :
我在這裏看了一个帖,大家都說了很多我應為對或錯的說話同自己的意見。我大胆,唔識寫都講两句,喜歡放生的釣魚人,這两个月就不應出去釣魚,因你放多小魚都唔及你釣一條大大包春架魚,你想一包春你要放多小條魚尼?老實講大家都想保護釣塲,因有人喜歡釣魚,有人喜歡食魚。(我就两樣都喜歡)。大家不要太過汁着,順奇自然,大家O K就得。一句講曬:以魚会友,以和為貴。我唔識寫野,有不對請大家見諒,射住 射住

以和為貴, 以魚會友
从容自若, 从谏如流

財叔最利害重系....從未割過

choi輝 2009-02-18 18:36

sang 2009-02-18 19:01
財叔 講得好!       

沙立皇 2009-02-18 19:06

chon 2009-02-18 19:20

longwai 2009-02-18 19:32

財叔 2009-02-18 19:37
引用第  13  樓  whero  於  2009-02-18 16:44  發表的 :

威羅兄,真架,我寫了差不多两小時,但冇所為,大家明白就O K。

海狗 2009-02-18 19:45

傑仔 2009-02-18 19:46
引用第  28  樓  海狗  於  2009-02-18 19:45  發表的 :

arrowtsang 2009-02-18 19:59
引用樓主  財叔  於  2009-02-18 15:01  發表的  以和為貴 以魚会友 :
多一些此等文章,這論壇就更好了。

青木 2009-02-18 20:05

那貓 2009-02-18 20:18
釣魚這運動,都幾矛盾,能在娛樂及保育兩者取得平衡點就最好.夠食就手下留情.   

發記 2009-02-18 20:19

想釣魚 2009-02-18 20:22

那貓 2009-02-18 20:22
引用第  27  樓  財叔  於  2009-02-18 19:37  發表的 :

威羅兄,真架,我寫了差不多两小時,但冇所為,大家明白就O K。

用心良苦....

常滿 2009-02-18 20:33
引用第  33  樓  那貓-  於  2009-02-18 20:18  發表的 :
釣魚這運動,都幾矛盾,能在娛樂及保育兩者取得平衡點就最好.夠食就手下留情.   

就是有你這些高手係到,釣到d立魚絕曬跡

whero 2009-02-18 20:36
引用第  27  樓  財叔  於  2009-02-18 19:37  發表的 :

辛苦財叔了~~~

亞神 2009-02-18 20:37
財叔我都打編野支持下你先.....

在這個漁樂綱登記已有一段日子,然而早期與各綱友並不認識,只作閱覽收風參數已兩載,一天平常回貼中旦哥要送我一把魚尺,並親臨送到,從這第一次的握手,感覺這個綱真是有這樣的人嗎﹖_____真摯_____
      第一次綱聚,高比相約過關晚飯,相識的朋友並不多,害羞之餘自飲自喝,這亦是第一次見名人海狗,不外如是只不過是活竇貝一名,由初相識變好朋友,歡樂多於失落,由此亦樹枝式認識好多新朋友,回程路上與高君暢談甚歡,比賽程序,釣魚學問,天南地北無所不談,感覺這個綱又真是幾健康,這是甚麼人﹖_____無私______
      道聽途說綱主1魚事蹟,何解身在彼岸還可心力絞碎主持魚綱,感慨良多,又一問號浮現腦際,綱上世界可以没有利益嗎﹖時移至今,四載光陰飛逝,已給了答案。______奉獻______
      如今這個綱還一個歡樂的天地,資源分享,信息交流,各舒己見,最後還有一個問號,摸不著頭腦,越是資深會員還是越少發言,值得探究。_____沉默_____

求.敗 2009-02-18 20:51
財叔!!您真係無得頂呀!

那貓 2009-02-18 21:48
引用第  37  樓  常滿  於  2009-02-18 20:33  發表的 :

就是有你這些高手係到,釣到d立魚絕曬跡

冤枉大老爺,低手泥架炸.

chaofish 2009-02-18 21:56
財叔講得好_順其自然
亞神先生講出_本人一D感覺
本人在線日子不長但感到友善.有意義綱站

蒜子 2009-02-18 21:59
支持財叔呀神....   

ken..... 2009-02-18 22:00
引用第  39  樓  亞神  於  2009-02-18 20:37  發表的 :

在這個漁樂綱登記已有一段日子,然而早期與各綱友並不認識,只作閱覽收風參數已兩載,一天平常回貼中旦哥要送我一把魚尺,並親臨送到,從這第一次的握手,感覺這個綱真是有這樣的人嗎﹖_____真摯_____
      第一次綱聚,高比相約過關晚飯,相識的朋友並不多,害羞之餘自飲自喝,這亦是第一次見名人海狗,不外如是只不過是活竇貝一名,由初相識變好朋友,歡樂多於失落,由此亦樹枝式認識好多新朋友,回程路上與高君暢談甚歡,比賽程序,釣魚學問,天南地北無所不談,感覺這個綱又真是幾健康,這是甚麼人﹖_____無私______
      道聽途說綱主1魚事蹟,何解身在彼岸還可心力絞碎主持魚綱,感慨良多,又一問號浮現腦際,綱上世界可以没有利益嗎﹖時移至今,四載光陰飛逝,已給了答案。______奉獻______
.......

高比 2009-02-18 22:01
引用第  13  樓  whero  於  2009-02-18 16:44  發表的 :

一定不可以是三小時了....

高比 2009-02-18 22:03
引用第  33  樓  那貓-  於  2009-02-18 20:18  發表的 :

你手上條大白立本來是我的....點解會在你手上呀師傅

高比 2009-02-18 22:06
引用第  39  樓  亞神  於  2009-02-18 20:37  發表的 :

.......

分明係大家飲多兩杯了,注意你的關節吧老頭子!

whero 2009-02-18 22:07

.......

亞神兄...這篇你是不是也打了幾個鍾啊?

蒜子 2009-02-18 22:15
引用第  48  樓  whero  於  2009-02-18 22:07  發表的 :

亞神兄...這篇你是不是也打了幾個鍾啊?

佢一邊飲紅酒一邊打左幾個鐘...

查看完整版本: [-- 以和為貴 以魚会友 --] [-- top --]