查看完整版本: [-- 離婚子女撫養權 --]

-> 法 律 諮 詢 -> 離婚子女撫養權 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

aj123 2009-02-05 15:40

離婚子女撫養權

如果我想要回子女撫養權,如何做好...

zpm 2009-02-05 15:42

財叔 2009-02-05 15:58
引用樓主  aj123  於  2009-02-05 15:40  發表的  離婚子女撫養權 :

尼D問題最好問律帥,佢会教你点做。

康渔 2009-02-05 16:06

tim6161080 2009-02-05 16:30

釣魚郎 2009-02-05 16:55
引用第  2  樓  財叔  於  2009-02-05 15:58  發表的 :

尼D問題最好問律帥,佢会教你点做。

聽財叔老人家講啦,交俾律師。

muito 2009-02-05 17:23
引用樓主  aj123  於  2009-02-05 15:40  發表的  離婚子女撫養權 :

首先, 我想請問, 你離婚了嗎? 還是正在辦理離婚?

choi輝 2009-02-05 18:50

aj123 2009-02-05 19:09
在辦理離婚

kiko 2009-02-05 19:48

joaoao 2009-02-05 19:50
     婚姻之中嘅苦惱事情呢個最難攪............大狀快幫幫佢啦

e魚 2009-02-05 21:26

chon 2009-02-05 22:55

海狗 2009-02-05 23:28
何必要攪成咁呢....有咩野唔可以坐低心平氣和講好佢囉....

大家咁難得係埋一齊係一個緣份....

點解要走上無灣轉既地步呢....

可能我無女朋友..我唔明白啦....

但係如果我有女朋友...我一定好愛佢....

蒜子 2009-02-05 23:37
定d泥,我地有大狀幫到你....

蒜子 2009-02-05 23:38
引用第  15  樓  海狗  於  2009-02-05 23:28  發表的 :
何必要攪成咁呢....有咩野唔可以坐低心平氣和講好佢囉....

大家咁難得係埋一齊係一個緣份....

.......

家家有本難念的經...呀狗..你重細....

海狗 2009-02-05 23:43
引用第  17  樓  蒜子  於  2009-02-05 23:38  發表的 :

蒜子姐姐我以為你同我差唔多大...原來你大我咁多架......

蒜子 2009-02-05 23:46
引用第  18  樓  海狗  於  2009-02-05 23:43  發表的 :

蒜子姐姐我以為你同我差唔多大...原來你大我咁多架......

你再講..我......一.........腳.........

海狗 2009-02-05 23:50
引用第  19  樓  蒜子  於  2009-02-05 23:46  發表的 :

你再講..我......一.........腳.........

1魚 2009-02-06 00:04
【人生總是在無路中找出路】

aj123    想多幾晚先啦!

海狗 2009-02-06 00:18
引用第  21  樓  1魚  於  2009-02-06 00:04  發表的 :

aj123    想多幾晚先啦!

講得好....

機車28 2009-02-06 00:23
其實大人既決擇!
對於細既就會應響一生 !
莫強求!順其自然!......   
最後個句.........隨緣!

蒜子 2009-02-06 00:26
引用第  20  樓  海狗  於  2009-02-05 23:50  發表的 :

蒜子姐姐...我想有個女朋友...你幫唔幫到我呀..........

你唔好係人地個貼揾女友,冇禮貌,你開個新貼招請啦...

海狗 2009-02-06 00:34
引用第  24  樓  蒜子  於  2009-02-06 00:26  發表的 :

你唔好係人地個貼揾女友,冇禮貌,你開個新貼招請啦...

魚力發電 2009-02-06 05:09
引用第  17  樓  蒜子  於  2009-02-05 23:38  發表的 :

魚力發電 2009-02-06 05:36
引用第  15  樓  海狗  於  2009-02-05 23:28  發表的 :

大家咁難得係埋一齊係一個緣份

.......

點會想攪成咁呢.?...心平氣和講好佢囉有咩野唔可以?.....(離婚子女撫養權).

大家咁難得係埋一齊係一個緣份!....(有邊次係埋一齊唔係一個緣份.唔係認真).

點解要走上無灣轉既地步呢?....(一個人不會走到無灣轉既地步.)

撫養權不代表什麼...天下父母都是想給子女最好的...得不到撫養權..難道你不是子女的父親嗎?

sorry...我可能說多了.......

李好姨 2009-02-06 09:01
如你是在澳門結婚的,可參考民法典第1628條
http://bo.io.gov.mo/bo/i/99/31/codcivcn/codciv1601.asp
始終一句,想清楚先
有邊對夫婦不曾鬧翻

cutman1963 2009-02-06 11:03

ymtchris 2009-02-06 14:24
引用第  28  樓  李好姨  於  2009-02-06 09:01  發表的 :
如你是在澳門結婚的,可參考民法典第1628條
http://bo.io.gov.mo/bo/i/99/31/codcivcn/codciv1601.asp
始終一句,想清楚先
有邊對夫婦不曾鬧翻

絕對認同呀, 那有一對夫婦沒有鬧翻....., 我和我老婆吵架就當家常便飯啦,,,,,
不過最好都係面對現實, 大家心平氣和坐落嚟, 四四六六拆掂佢,
千萬不要影響d小朋友就最好啦....
低低地, 就一次囉......

muito 2009-02-06 14:50
引用第  8  樓  aj123  於  2009-02-05 19:09  發表的 :
在辦理離婚

那麼你是可以在開始辦理離婚時, 一齊向法官提出要求的. 要求子女的撫養權的.

aj123 2009-02-06 14:52
因第三者關係

ymtchris 2009-02-06 15:03
引用第  32  樓  aj123  於  2009-02-06 14:52  發表的 :
因第三者關係

那就沒有說話講啦....

aj123 2009-02-06 16:00
所我都冇話可說~~~

高比 2009-02-06 16:18
引用第  32  樓  ymtchris  於  2009-02-06 15:03  發表的 :

那就沒有說話講啦....

一個肯為自己去生育小朋友的妻子,應無啦啦唔愛他的丈夫!

唔知可以講咩........總之凡是不要太衝動就好了,決定之前想多幾遍

aj123 2009-02-06 16:36
佢做賭場之前都唔係這樣ga~~~所以我只可以講唔應該比佢做賭場

高比 2009-02-06 17:06
人要變就是要變,外在條件關係不大的!不要想太多了!

如果你愛她,嘗試下可唔可以挽回,做些事吧!難道你會輸給第三者嗎?
組識一個家庭不難,要令一個家庭幸福快樂就要用心去經營愛情,很多男人不明白,太太和先生一起就算到了八十歲,還是會喜歡他送的玫瑰花的....

如果自問不能再去愛你的太太,男人大丈夫,也不用呼天哭地!堅強振作吧!

好好的生活,不知道明天會不會更好!但明天還是要繼續的!小朋友還是要食奶粉的.是嗎!?

ymtchris 2009-02-06 18:03
引用第  36  樓  高比  於  2009-02-06 17:06  發表的 :
人要變就是要變,外在條件關係不大的!不要想太多了!

如果你愛她,嘗試下可唔可以挽回,做些事吧!難道你會輸給第三者嗎?
組識一個家庭不難,要令一個家庭幸福快樂就要用心去經營愛情,很多男人不明白,太太和先生一起就算到了八十歲,還是會喜歡他送的玫瑰花的....

.......

說得對呀,......
只要是盡了自己最後努力, 努力後, 只好抱著平常心了..
正所謂天要下雨, 娘要嫁人, 只好祝福人家好了..
至於仔女方面那是順其自然好了....

1魚 2009-02-06 20:09
引用第  21  樓  海狗  於  2009-02-06 00:18  發表的 :

講得好....

海狗只會在無事中找事攪
sorry~~我講笑咋

哎~有第三者呢個問題,真係幾惡攪,除非發現早,有可能可以回頭,否則~
我地係局外人,能夠幫忙的只能介於使用開解的語言,解鈴還需繫鈴人,如果真的無法挽回,是否皃女們追隨自己會比較幸福?是不是一定要爭? 多方思考,一步步走下去吧,人生既然輸了一局,但不代表不可以再賭一口呀
~~加油吧

亞神 2009-02-06 20:37
你唔係咁天真呀高比﹕很多男人不明白,太太和先生一起就算到了八十歲,還是會喜歡他送的玫瑰花的....
你試下送佢一疊鈔票,嘜野玫瑰花都要靠邊站....
掂都好當事人應以小朋友的最大利益為依歸

高比 2009-02-06 20:44
引用第  39  樓  亞神  於  2009-02-06 20:37  發表的 :
你唔係咁天真呀高比﹕很多男人不明白,太太和先生一起就算到了八十歲,還是會喜歡他送的玫瑰花的....
你試下送佢一疊鈔票,嘜野玫瑰花都要靠邊站....
掂都好當事人應以小朋友的最大利益為依歸

可能我係太天真!有時在需要面包的同時,係唔係都需要少少愛情呢?至少我係需要精神的支持多過包面的支持的,或者我對牛肉包或者餐包都唔係太介意吧!可以飽肚就好

一個小朋友,可以在一個完整的家庭長大.得到父愛和母愛的同時得到培育.這樣一個身心都健康的成長過程,我想是一個小朋友的最大利益了.
有任何的代價可以相比嗎?

敢問有什麼時事情是不能回頭的呢?我想除非是失去了生命,不然沒有事係無得返轉頭的,只是有沒有勇氣去猛然轉灣!有勇氣去撞牆,唔通就沒有勇氣去找第二條路?

aj123 2009-02-07 09:36
其實我也想我的小朋友係一個完整的家庭中長大.可能我以前工作太忙忽略了她
但我也會嘗試找一條比較好的出路...
多謝大家的意見

查看完整版本: [-- 離婚子女撫養權 --] [-- top --]