查看完整版本: [-- ~*~大沙立之夢~*~ --]

-> 海 磯 釣 訊 -> ~*~大沙立之夢~*~ [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2   3  >>  Pages: ( 3 total )

高比 2009-01-30 00:07

~*~大沙立之夢~*~

大年初四,約齊朋友仔爛釣友忍到手都爛終於又係出東區的好日子,同行有肥仔,魚力發電,靚仔文等
聞說小北風加生流係搏大白立的好日子,一於攞晒全屋企最重火的架生去同佢死過!
訓一陣,話咁快已經到左兩烈,沿路見到兩烈黃芧東澳都人山人海,但今日我們的目的地不是東澳,而且現在真的很少去東澳釣魚了,不知道為什麼提起東澳就無咩興趣.於是直奔白瀝
[attachment=62057]
因為吹正北風加上時值好大湧,真係無咩位可以上,再者同行拍拿是新同學,太炒的位置還是放棄,他日一定有機會,安全最重要啦!當人人都選好位,我也要開始作釣了,怎麼咁多年來拍誰都好,開餌粉的都是我呢,上天特派苦差嗎? 今日特地來搏白立,所以拿出最重火的鎮釣之寶遠征古叻1.7.再加上唔可以用175主咁on車,換成2.5主嗱~ 裝置真係有少少簡陋

laser遠征尾長グレ1.7HR+BBX3000LB絞
2.5主加1.7/2.0子
3~4B外仕卦波波
7竿開30呎全飄浮遊釣組

[attachment=62058]

[attachment=62059]

於是就和魚翅發電一齊拍住釣啦,看完流打好餌,跟新同學交流一下水流和打餌的方法之後,慢慢開竿,反正都要等一下餌粉作用,第一槍下水試釣5竿開已經要把釣柵設定到三十呎以上,不一會,斤頭沙立直彈飛上水,第二槍遠投四五竿開根著大流外飄至7~8竿來了一下定點射沉.一開波就跑到條魚斷氣,我都斷氣,2.5KG沙立發芧都要上水.當然無得直彈!雖然子線無花,但真係好吃力,跟手換條2號子先!旁邊魚力又中一條,只見08竿頭直指水底,我仲叫佢中石唔好搞咁多野,嘩~咩飛出去,原來係魚,攻住十秒最後割埋,鎖左都照出線唔通絞老化? 之後又中又割,割完唔開心來兩個彈鈎,體型都不小,最後只能多起一條50CM沙立.上半場在手抽筋中結束,總計二人10HIT6GET.有點累!
[attachment=62060] [attachment=62061]

還是開好粉聊聊天咬個包等到下午啦.三點幾又開始轉流,第一口就割左,一去無回頭,第二口彈鈎無晒心機.下午魚力又中一口,又是一去無回頭!之後自己又再連割兩口,真係明白到咩叫做割到怕!下午6HIT2GET.總結今日全部正吃得手,連子線都唔使換咁多,新手同學學到察看魚訊技巧和流水的一點知識,但攻魚還是比較不熟練,所以大用力令好幾口爆咀收場!而想起下午那總野蠻爆炸的力量,它就是否與我緣慳一面的大白立呢,未上水,大家都唔知!算是吧,滿足了自已的大白立夢吧!

50CM級的大白立,有一天我一定可以把你圓夢!.....

[attachment=62062]

[attachment=62063]

[attachment=62064] [attachment=63882] [attachment=62065]

[attachment=62066] [attachment=62067]

]

同行肥仔又割又彈,快快POST相啦肥仔,你好勁呀,假餌又得,磯釣又得!

[/post]

肥仔 2009-01-30 00:08
I have some photo.....
All release

亞枝 2009-01-30 00:10
第一水就有咁好收獲     

奇一 2009-01-30 00:15
     沙立日...........下次定必是白立日   

那貓 2009-01-30 00:16

肥仔哥d火星文睇唔明     

高比 2009-01-30 00:16
引用第  3  樓  奇一  於  2009-01-30 00:15  發表的 :
     沙立日...........下次定必是白立日   

我等左白立日成年都未到...請問奇一大師幾時係白立日呢?今日叫機係唔係你呢?

ckip 2009-01-30 00:19
高比兄...真係勁......     
肥仔......約時帶埋我出去中返一條魚.AR>>>>>~

肥仔 2009-01-30 00:19
Ha , Ha
see English~

1魚 2009-01-30 00:21
哎~點解您地哥邊咁多魚釣嫁~恨死我喇   

我釣過呢種蟲,可以成隻生蝦吞晒入佢體內,而佢只有一支煙咁長   
後來我問當地人,佢地話係海蔘,用來釣立魚一流~暈..邊係海蔘呀~一時間唔記得叫咩野蟲添

chon 2009-01-30 00:21
嘩...   

高比 2009-01-30 00:25
引用第  8  樓  1魚  於  2009-01-30 00:21  發表的 :
哎~點解您地哥邊咁多魚釣嫁~恨死我喇   

我釣過呢種蟲,可以成隻生蝦吞晒入佢體內,而佢只有一支煙咁長   
後來我問當地人,佢地話係海蔘,用來釣立魚一流~暈..邊係海蔘呀~一時間唔記得叫咩野蟲添

條蟲蟲真係好嘔心...........就算真係咁得食我都唔會掂佢~~~仲話係海參....

佢地老點左你

田中 2009-01-30 00:31

高比 2009-01-30 00:41
引用第  2  樓  亞枝  於  2009-01-30 00:10  發表的 :
第一水就有咁好收獲     

好運加好彩!

下水預埋你呀枝哥,西邊戈到呀

傑仔 2009-01-30 00:47

9911 2009-01-30 00:47

FM 2009-01-30 00:49

zoo 2009-01-30 00:52
高比兄幾時帶埋我去!           

財叔 2009-01-30 00:52
第一水就咁威,你今年釣魚一定有運行             

高比 2009-01-30 01:04
引用第  16  樓  zoo  於  2009-01-30 00:52  發表的 :
高比兄幾時帶埋我去!           

幾時都可以啦

釣魚痴 2009-01-30 01:05

高比 2009-01-30 01:05
引用第  17  樓  財叔  於  2009-01-30 00:52  發表的 :
第一水就咁威,你今年釣魚一定有運行             

財叔好運與你我與大家同在!

achong 2009-01-30 01:12

大鸥 2009-01-30 01:17
唔错啦!

阿B 2009-01-30 01:18

肥碌矶钓 2009-01-30 02:01
那是海里的松毛虫,会刺人的!

見血方休 2009-01-30 03:35
一睇個標題就估到你來晒嘢啦

不過睇真又真係值得晒嘅   

忍者引魚 2009-01-30 03:39
嘻嘻     [s:78

itit 2009-01-30 04:15
魚室(白字)

tim6161080 2009-01-30 06:59
高比兄幾時帶埋我去....   

wongchikit 2009-01-30 07:08

joaoao 2009-01-30 07:44
       嘩!!好多巨沙呀~利害利害!!高比09年實掂水啦!!

果隻海毛蟲桂山超多呀....釣左上嚟佢仲識吐返隻鉤出嚟架   

loewi 2009-01-30 08:26

鬼武者 2009-01-30 08:26

choi輝 2009-01-30 08:53

高比師兄又hit 又割又get    ...好羨慕    .....唔知幾時我先可以開竹    ..依家日日又要返工    

bobbylaw 2009-01-30 09:16
巨沙!!!利害利害!!!     

ymtchris 2009-01-30 09:51
高比大師, 文筆高超, 技術了得, 收獲重.......     
又有爛gap, 魚又有得get......   

機車28 2009-01-30 10:07

沙立皇 2009-01-30 10:41
高比大師;幾時戴我去威威呀。             

OldCat 2009-01-30 10:52
師傅 勁呀

高比 2009-01-30 11:24
引用第  25  樓  見血方休  於  2009-01-30 03:35  發表的 :
一睇個標題就估到你來晒嘢啦

.......

我都想晒.....幾時先有好似你戈條50幾cm的白立呀...其實我都係追住你的步伐咋見血大師傅

高比 2009-01-30 11:25
引用第  30  樓  joaoao  於  2009-01-30 07:44  發表的 :
       嘩!!好多巨沙呀~利害利害!!高比09年實掂水啦!!

果隻海毛蟲桂山超多呀....釣左上嚟佢仲識吐返隻鉤出嚟架   

大家都咁掂,人人有魚釣先係最開心的事!

高比 2009-01-30 11:30
引用第  34  樓  藍玫瑰  於  2009-01-30 09:08  發表的 :
高比師兄又hit 又割又get    ...好羨慕    .....唔知幾時我先可以開竹    ..依家日日又要返工    

我都係好困身,家庭工作要緊,所以我每次都好珍惜釣魚的時光,第日啱時間一齊去啦師兄

高比 2009-01-30 11:31
引用第  36  樓  ymtchris  於  2009-01-30 09:51  發表的 :
高比大師, 文筆高超, 技術了得, 收獲重.......     
又有爛gap, 魚又有得get......   

咁好對.最勁就係你~幾時過兩招來使下呀

高比 2009-01-30 11:32
引用第  38  樓  沙立皇  於  2009-01-30 10:41  發表的 :
高比大師;幾時戴我去威威呀。             

唔好玩我啦沙立皇師傅.....我走運撞正咋...

求有魚 2009-01-30 11:42

ymtchris 2009-01-30 13:40
引用第  43  樓  高比  於  2009-01-30 11:31  發表的 :

咁好對.最勁就係你~幾時過兩招來使下呀

唔順超, 先過兩招喱.......
我對高比大師心服口服, 何來唔順超之理呀...
過兩招哽係你過比我啦, 不過千其唔好過我兩幢喎......

whero 2009-01-30 13:49
點解釣到甘多魚?     

宮本 2009-01-30 14:05

爆釣呀~!!!

高比 2009-01-30 14:23
引用第  46  樓  ymtchris  於  2009-01-30 13:40  發表的 :

唔順超, 先過兩招喱.......
我對高比大師心服口服, 何來唔順超之理呀...
過兩招哽係你過比我啦, 不過千其唔好過我兩幢喎......

點會過你兩幢,一係唔過,一過幾十幢咁過出去啦

(講笑)

查看完整版本: [-- ~*~大沙立之夢~*~ --] [-- top --]