查看完整版本: [-- 2009橫洲白鱲@黃茅黑沙 --]

-> 海 磯 釣 訊 -> 2009橫洲白鱲@黃茅黑沙 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

joaoao 2009-01-12 23:37

2009橫洲白鱲@黃茅黑沙

今日一早就從游艇會直飛出竹洲 到達後心水獨石釣位就俾左阿肥友上左   為有同拍擋機車28四圍巡睇下有乜好位啦 但一轉到竹洲仔果邊就鬼死咁大湧
無奈地兜來兜去就上左呢輪人去人稱冇生物嘅橫洲東南面直崖位作釣啦 呢個位左邊有大個炒白位 而當時流水又由左到右 湧口加流水恰好成形一個好啱釣嘅反潑潮將釣組向外堆 餵左個零鐘D老細[雞泡泥孟]後終於出現第一口當時釣組己經放流到右上角六七竿外遠 浮波突然高速潜水!!抽!!中!! 搶手袋嘅呢位後生仔睇黎冇乜斤两 三两下就玩至腳邊 硬項佢幾下就乖乖浦頭 两斤白鱲出水 之後又淨左一輪 呢個時候眼見外面一大片青水壓埋嚟 而流水亦開始收慢 就係两水交接前再在同一位置把握到第二口 呢口食得淡定好多 抽中之後佢更淡定 一路慢動作同我鬥力 但分零鐘後都係被耍上水 四斤白鱲出水   之後水青加停流就再冇魚訊啦  又到開餐嘅時候

飯後經商量知道其他釣友釣况麻麻所以決定釣返近D搏返D沙鱲牛屎算..........所以下半場又轉釣黃茅

而釣黃茅我就梗係又返屋企啦[黃茅碼頭]!!貪佢經常有大野出沒丫麻 雖然冇也挑戰性 但都算得上叫做磯釣啦下化  而上岸後發覺又冇流又水濁 只能久唔久起一两條黃腳 直至下半場埋尾前D青水先壓到埋嚟 但估唔到伴隨住青水嘅重有一絛四斤沙鱲啫 第三口上水后釣行亦為之結束

呢個炒白位炒得好勁

第一口就俾呢條死靚仔搶手袋

09年第一條四斤白鱲

[attachment=61375]

機車28在努力作釣中

碼頭後方

09年第一條四斤沙鱲

真係好肥

活活 2009-01-12 23:43

1魚 2009-01-12 23:45
又肥又大....睇到手痕呀!!     

小小釣手 2009-01-12 23:45

沙立皇 2009-01-12 23:45
等左你成晚啦,好在都有好野比我睇下。           

財叔 2009-01-12 23:47
引用樓主  joaoao  於  2009-01-12 23:37  發表的  2009橫洲白鱲@黃茅黑沙 :
今日一早就從游艇會直飛出竹洲 到達後心水獨石釣位就俾左阿肥友上左   為有同拍擋機車28四圍巡睇下有乜好位啦 但一轉到竹洲仔果邊就鬼死咁大湧
無奈地兜來兜去就上左呢輪人去人稱冇生物嘅橫洲東南面直崖位作釣啦 呢個位左邊有大個炒白位 而當時流水又由左到右 湧口加流水恰好成形一個好啱釣嘅反潑潮將釣組向外堆 餵左個零鐘D老細[雞泡泥孟]後終於出現第一口當時釣組己經放流到右上角六七竿外遠 浮波突然高速潜水!!抽!!中!! 搶手袋嘅呢位後生仔睇黎冇乜斤两 三两下就玩至腳邊 硬項佢幾下就乖乖浦頭 两斤白鱲出水 之後又淨左一輪 呢個時候眼見外面一大片青水壓埋嚟 而流水亦開始收慢 就係两水交接前再在同一位置把握到第二口 呢口食得淡定好多 抽中之後佢更淡定 一路慢動作同我鬥力 但分零鐘後都係被耍上水 四斤白鱲出水   之後水青加停流就再冇魚訊啦  又到開餐嘅時候

飯後經商量知道其他釣友釣况麻麻所以決定釣返近D搏返D沙鱲牛屎算..........所以下半場又轉釣黃茅

.......

点解你地咁容易釣到咁多鱼架?教教我得唔得!

joaoao 2009-01-12 23:52
引用第  5  樓  財叔  於  2009-01-12 23:47  發表的 :

上次比賽差D蕉埋呀.........撞彩架咋財叔

zoo 2009-01-12 23:54
利害!         

海狗 2009-01-12 23:55
貌哥...你真係好型仔呀...可唔可以同我簽個名呀....     

小dee 2009-01-12 23:57

joaoao 2009-01-12 23:58
引用第  8  樓  海狗  於  2009-01-12 23:55  發表的 :

咪玩啦  

尾長 2009-01-13 00:01

chon 2009-01-13 00:04

itit 2009-01-13 00:06
引用第  5  樓  財叔  於  2009-01-12 23:47  發表的 :

财叔,你只在开心,有无鱼钓无所为?

那貓 2009-01-13 00:24
引用第  8  樓  海狗  於  2009-01-12 23:55  發表的 :

我又要貌哥你個親筆簽名.

FM 2009-01-13 00:27

常滿 2009-01-13 00:44
           一個字.................勁!!!!!!       

achong 2009-01-13 01:13

yellowfish 2009-01-13 01:21
橫洲黎個位好難钓..不過经常有驚喜     

bfd 2009-01-13 01:36

田中 2009-01-13 02:14

見血方休 2009-01-13 02:35

鬼武者 2009-01-13 02:45
  [attachment=61376][attachment=61376]

荷包 2009-01-13 03:18

魚力發電 2009-01-13 03:58

whero 2009-01-13 06:02
師兄的釣遊照片看起來最舒服,有人有景又有魚,最不喜歡那種只有魚獲擺一地的照片,又不是開魚檔

白立 2009-01-13 06:34
高手高手     

釣魚痴 2009-01-13 07:27

tim6161080 2009-01-13 07:48

高比 2009-01-13 08:50

ymtchris 2009-01-13 09:43

小魚兒 2009-01-13 09:52

路過... 2009-01-13 10:05

david-c 2009-01-13 10:25
好波    

老gar 2009-01-13 10:26

追击手 2009-01-13 10:54
师兄好掂呀!!!!

竹之山 2009-01-13 11:08

OldCat 2009-01-13 11:18

chicken 2009-01-13 11:28
  犀利~~~~

想釣魚 2009-01-13 11:45

康渔 2009-01-13 12:41

乜都知 2009-01-13 13:21
勁阿........           

loewi 2009-01-13 13:46

钓鱼必中 2009-01-13 13:59

choi輝 2009-01-13 14:26

gs 2009-01-13 15:09
开心好收获!

小魔女SOS 2009-01-13 15:11

財叔你洗乜人教你呀,我記得你講過你蹤橫釣魚咁多年都未割過一口

NaThAn 2009-01-13 17:59

12345678 2009-01-13 18:41

查看完整版本: [-- 2009橫洲白鱲@黃茅黑沙 --] [-- top --]