查看完整版本: [-- (投票重發)浮游磯釣"十誡" --]

-> 浮 游 磯 釣 -> (投票重發)浮游磯釣"十誡" [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

1魚 2008-12-28 23:53

(投票重發)浮游磯釣"十誡"

以下為補發路亞添投票帖

每次看武俠小說和電視,都說武德,   最好打的不是高手.還要追求武德
同理:最釣得的不是高手.還要追求釣德
我做得到第一級
A.把自己的垃圾帶回陸上的垃圾桶
B.小於20CM的立魚放生

我做得到第二級
A.把自己在釣點上的垃圾帶回陸上的垃圾桶
B.小於25CM的立魚放生
C.沖洗釣點上的餌粉
D.幫助同行的釣友上落

我做得到第三級
A.把自己和別人在釣點上的垃圾帶回陸上的垃圾桶
B.小於25CM的立魚放生
C.20分鐘前沖洗釣點上的餌粉,不戀釣,不要船上的人等你
D.幫助同行的釣友上落.
E.不和没有釣品的人一同釣魚
F.把以上環保的福音傳播開去

各位還有什麼嗎?不和?有釣品的人

海狗 2008-12-29 00:38
大家唔好諗住執垃圾會好污漕...用手去攪餌粉咪一樣.....

一次生...2次熟....執執下就會慣左去執垃圾架喇....

有時釣魚釣到中午無野釣哥陣....我都會攞個膠袋去執下同圍d垃圾...

有時自己睇見都唔舒服....咪當自己為海洋清潔盡一分力....

我成日都係度諗...我成日都清潔釣場....點解都唔俾我釣到魚既....

仲要次次龜.....唉...不過呢d野講唔埋既....執左垃圾之後心情會唔同d...

起碼睇見都舒服d...唔洗臭xx.......         

白鱲狂 2008-12-29 00:52

choi輝 2008-12-29 01:15

小dee 2008-12-29 01:17

白立 2008-12-29 07:19

FM 2008-12-29 07:20

服部半藏 2008-12-29 07:33

ymtchris 2008-12-29 09:25

小小釣手 2008-12-29 09:47

十出九龜 2008-12-29 11:13
     支持,曾見到釣友上磯滑倒,就是誤踩之前啲人嘅餌粉.

longwai 2008-12-29 14:01

NaThAn 2008-12-29 17:34

f50 2008-12-29 22:03

查看完整版本: [-- (投票重發)浮游磯釣"十誡" --] [-- top --]