查看完整版本: [-- 誘餌同練餌有咩分別 --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 誘餌同練餌有咩分別 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

wingma912 2008-11-12 09:58

誘餌同練餌有咩分別

我想問各位前裴 :
   誘餌同練餌有咩分別?
   重有15呎水釣組點set,水流唔太大時?
            勞煩 ! 勞煩 !

小小釣手 2008-11-12 10:02
等大帥答

財叔 2008-11-12 10:10
好深澳、等名師講,我都想學同知       

獎金獵人 2008-11-12 10:21
你兩個甘講,仲邊有人敢講呀?!

ymtchris 2008-11-12 10:36
有請高人指點.......有請......一請......二請.....
乜d高個個可能重未起身喎......     

ken..... 2008-11-12 10:53
引用第  3  樓  獎金獵人  於  2008-11-12 10:21  發表的 :
你兩個甘講,仲邊有人敢講呀?!

有請漢老闆解答,,,,,,,,,小弟想學野....有請

阿松skc 2008-11-12 11:00
引用第  5  樓  ken.....  於  2008-11-12 10:53  發表的 :

有請漢老闆解答,,,,,,,,,小弟想學野....有請

你咁鬼黑知離把鬼咩鈎你自己落去把啦星期六你唔好搭浸船呀,好多人掉你落海

ken..... 2008-11-12 11:04
引用第  6  樓  阿松skc  於  2008-11-12 11:00  發表的 :

你咁鬼黑知離把鬼咩鈎你自己落去把啦星期六你唔好搭浸船呀,好多人掉你落海

]阿松skc  

阿松skc 2008-11-12 11:15
{ken......}~~~

ken..... 2008-11-12 11:21

知我利害啦

阿松skc 2008-11-12 11:29
你想死我一定會幫你   

TUNA 2008-11-12 11:58
流水大釣唔掂,可以去買。

冇水流,最好落網。

小堡 2008-11-12 12:29
簡單來誘餌就是我們平時打粉那些,用誘餌粉加南極蝦....然後投入海中用來集魚
練餌是釣餌的一種根據釣手的喜好同目標魚調配

wingma912 2008-11-12 12:34
咁南極蝦好定練餌好d.
同埋兩者又有咩分別呀?

小堡 2008-11-12 12:45
引用第  13  樓  wingma912  於  2008-11-12 12:34  發表的 :
咁南極蝦好定練餌好d.
同埋兩者又有咩分別呀?

無特別好的一種!!對應釣場,魚種,釣法
分別?你想知乜分別?換落人的角度就好似肉同壽司都係食物睇你相食乜

FM 2008-11-12 12:48

太子 2008-11-12 12:59

wingma912 2008-11-12 13:04
咁練餌係咪比南極蝦快d沉落底
無咁易比d小魚呀
(我主要都係釣黑(立)
重有15呎水深,有小小水流;釣組可點set呀
如果用夾鉛,點樣分佈到釣線上(係唔係只係喺子線下手)
我通常釣點的地方d石都是大舊不平同一直以30度斜下去的.

太子 2008-11-12 13:08

豬兜冲@ 2008-11-12 14:19
[attachment=58693]       試吓用呢D得唔得食~~~~~~~           

ymtchris 2008-11-12 14:28
引用第  19  樓  豬兜冲@  於  2008-11-12 14:19  發表的 :
[attachment=58693]       試吓用呢D得唔得食~~~~~~~           

你喱d咩喱架, 好似好好味喎, 可唔可以請d比我食呀.....經理.....

好大浪 2008-11-12 16:34

阿松skc 2008-11-12 16:36
引用第  9  樓  ken.....  於  2008-11-12 11:21  發表的 :

知我利害啦

你既利害就係冇人夠你黑......

鲈鱼有约 2008-11-12 18:59
路过,下一位!!!     

小魔女SOS 2008-11-12 20:23
引用第  10  樓  阿松skc  於  2008-11-12 11:29  發表的 :
你想死我一定會幫你   

讚誠拉個黑仔ken......去斬

小魔女SOS 2008-11-12 20:26
引用第  10  樓  阿松skc  於  2008-11-12 11:29  發表的 :
你想死我一定會幫你   

讚誠拉個黑仔去斬

vic 2008-11-12 21:25

寶記 2008-11-14 21:24

鄧波比 2008-12-10 00:32
引用樓主 wingma912 於 2008-11-12 09:58 發表的 誘餌同練餌有咩分別 :
我想問各位前裴 :
   誘餌同練餌有咩分別?
   重有15呎水釣組點set,水流唔太大時?
            勞煩 ! 勞煩 !

.......

誘餌是平時磯釣中用作誘集,操控魚群的物料,其中常用有南極蝦搭配各種的粉料................
而練餌是釣餌的一種,似粉團狀,在日本、台灣已十分流行,有些指定釣餌的競技比賽中練餌是其中授准之一,上屆日本釣手吉田賢一郎在多項釣立比賽中,亦以練餌勝出,網上亦有很多釣手的釣餌中亦常備有練餌!

市場上各大廠的練餌原物料與配方各有不同,但與我們平時釣泥猛的自家麵粉搓成的粉團餌是兩種東西,粉團餌在水下是要很長時間才分解,但優質的練餌是Q得來在水下會不停分解擴散,與粉團餌的死實不同,有台釣中打窩集魚的作用,其中Q軟度可自已調節,尤其對有些對南極蝦敏感的釣手有幫助!

海狗 2008-12-10 00:44
引用第  28  樓  鄧波比  於  2008-12-10 00:32  發表的 :

誘餌是平時磯釣中用作誘集,操控魚群的物料,其中常用有南極蝦搭配各種的粉料................
而練餌是釣餌的一種,似粉團狀,在日本、台灣已十分流行,有些指定釣餌的競技比賽中練餌是其中授准之一,上屆日本釣手吉田賢一郎在多項釣立比賽中,亦以練餌勝出,網上亦有很多釣手的釣餌中亦常備有練餌!

市場上各大廠的練餌原物料與配方各有不同,但與我們平時釣泥猛的自家麵粉搓成的粉團餌是兩種東西,粉團餌在水下是要很長時間才分解,但優質的練餌是Q得來在水下會不停分解擴散,與粉團餌的死實不同,有台釣中打窩集魚的作用,其中Q軟度可自已調節,尤其對有些對南極蝦敏感的釣手有幫助!

波比兄果然係經驗老到呀....

鄧波比 2008-12-10 01:36
引用第  29  樓  海狗  於  2008-12-10 00:44  發表的 :

波比兄果然係經驗老到呀....

海狗兄週日可見面了

wingma912 2008-12-10 12:25
引用第  28  樓  鄧波比  於  2008-12-10 00:32  發表的 :

唔該晒鄧波比前輩!

白头浪 2008-12-18 17:00
我试过用内地淡水池钓那种(肝味冻肉加南极虾粉~~~都是冻肉不是虾砖那种,小包装的,加入拉丝粉调至软硬应可包钩成圆粒状,流急应硬些相对可软些。)效果也不错但同样要打粉!本人有时在特别情况下也出此策!~~~~~算是本人的无厘头钓法。

路過... 2008-12-18 17:35
引用第  32  樓  白头浪  於  2008-12-18 17:00  發表的 :
我试过用内地淡水池钓那种(肝味冻肉加南极虾粉~~~都是冻肉不是虾砖那种,小包装的,加入拉丝粉调至软硬应可包钩成圆粒状,流急应硬些相对可软些。)效果也不错但同样要打粉!本人有时在特别情况下也出此策!~~~~~算是本人的无厘头钓法。
師兄我都中意e味野架!得閒多d交流~

mckong 2008-12-30 13:27
学习

查看完整版本: [-- 誘餌同練餌有咩分別 --] [-- top --]