查看完整版本: [-- 綜合釣魚問題諮詢區 --]

-> 綜合釣魚問題諮詢區 -> 綜合釣魚問題諮詢區 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

1魚 2008-09-13 22:59

綜合釣魚問題諮詢區

http://www.fishingmacau.com/bbs/thread.php?fid=110

本欄是讓新手有任何與釣魚相關的疑問,不知應該在那裡提問的,通通集中在此發表吧!!

zoo 2008-09-13 23:41
收到!

FM 2008-09-14 00:29

小小釣手 2008-09-14 00:32

mrloon 2008-09-14 03:26
收到~~遵照辦理~~

patricklui 2008-09-14 04:07

PIERRE 2008-09-14 04:11
我見到一名高手在比賽時.一轉流.........明明用十五尺以上腳.突然一下子將腳剪下一半.....為何?

白立 2008-09-14 07:59

服部半藏 2008-09-14 09:59

1魚 2008-09-14 10:01
引用第  6  樓  PIERRE  於  2008-09-14 04:11  發表的 :
我見到一名高手在比賽時.一轉流.........明明用十五尺以上腳.突然一下子將腳剪下一半.....為何?

1~他可能覺得子線設定太長,常掛到底

2~可能流水轉為較強勁,所以把子線改短,加重了咬鉛

3~可能開始水退

高手待續.....

高比 2008-09-14 10:37
引用第  6  樓  PIERRE  於  2008-09-14 04:11  發表的 :

我覺得係因為好多人都知道轉流係中魚的大好時機,可能配合打餌的打法而改變釣組...除左剪腳線之除外,應該還有機會野配合先啱,點配合我就唔知,但係以自己知道的,剪左線腳,第一可能係1叔所講的三點

另外,第一.如果是比賽,假設已經知道有魚群瘋狂搶餌,魚因為誘餌的作用,升水食餌係好正常的事,所以釣棚唔使咁深都得.而且可以將食餌的魚把魚群分開,有利繼續中魚,
第二,有聽過如果魚升水就餌,其實魚食餌的意欲已經好高,唔釣咁深反而魚訊會更明顯,過石機會都少左!

以上都係人地學落的,試過好似有少少道理.但唔一定係絕對正確

漁網大師們,有人請教你地,快d出來啦!

沙立皇 2008-09-14 18:20
高人指點,獲益良多。          

釣魚痴 2008-09-14 18:35
因為他找到魚在那裏.不同時間、水溫高低、不同釣法.     

沙立皇 2008-09-14 20:11
海狗大屍;你呀,仲唔出梨講野呀,喂.............。           

daiseheng 2008-09-22 22:31

越多問題;越多回覆,越多野學

查看完整版本: [-- 綜合釣魚問題諮詢區 --] [-- top --]