查看完整版本: [-- 有關ZOOM竿問題 --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 有關ZOOM竿問題 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

馬丁 2008-08-20 14:06

有關ZOOM竿問題

請教各位師兄們......
點睇ZOOM竿, 個人就覺得幾好用, 起碼夠靈活夠彈性, 但點解而家好似唔興咁, 究竟點解????

ymtchris 2008-08-20 14:13
我都有兩支, 我都覺得好好用, 點解而家好似唔興咁呢家嘢,
我就唔係好清清清楚呀!!!!

休渔琪 2008-08-20 15:06
我自己有两支,一支1.2 5.0-5.6 一支1.7 4.7-5.3基本上没有ZOOM过,只有一次弓一条4斤黑沙,实在顶不上来(水深7米当时用1.2号竿)ZOOM了之后顶上来,而且手刹绞用了两年也只用了一次刹车,而且断了线,现在我再也不放手刹!!!!

我个人比较喜欢定位竿,但是定位竿有个致命的缺点,就是长度,竿包要145以上,买个包最贵也就1500圆,但是汽车的尾箱能不能放就是最大的问题,现在大家汽车尾箱,放1.2M以下的竿非常方便,但是你试试1.35M的竿放到竿包再放进尾箱就非常麻烦!!!我的汽车是307,要先把竿包放到尾箱,再把竿放进尾箱,再放进竿包,拿出来相反顺序,相信没有多少人有这个耐心!!!
除非你的车尾箱很大!
建议大家买定位竿前,先量一下自己尾箱的宽度,不要买了竿,还要换一辆钓鱼车!!!

ymtchris 2008-08-20 15:18
引用第2樓railmen2008-08-20 15:06發表的“”
我自己有两支,一支1.2 5.0-5.6 一支1.7 4.7-5.3基本上没有ZOOM过,只有一次弓一条4斤黑沙,实在顶不上来(水深7米当时用1.2号竿)ZOOM了之后顶上来,而且手刹绞用了两年也只用了一次刹车,而且断了线,现在我再也不放手刹!!!!

我个人比较喜欢定位竿,但是定位竿有个致命的缺点,就是长度,竿包要145以上,买个包最贵也就1500圆,但是汽车的尾箱能不能放就是最大的问题,现在大家汽车尾箱,放1.2M以下的竿非常方便,但是你试试1.35M的竿放到竿包再放进尾箱就非常麻烦!!!我的汽车是307,要先把竿包放到尾箱,再把竿放进尾箱,再放进竿包,拿出来相反顺序,相信没有多少人有这个耐心!!!
除非你的车尾箱很大!
建议大家买定位竿前,先量一下自己尾箱的宽度,不要买了竿,还要换一辆钓鱼车!!!

你對呀, 不過買竿唔使換車呀嘩!!!!!!!!!!

馬丁 2008-08-20 16:23
[quote]引用第2樓railmen2008-08-20 15:06發表的“”

呵呵師兄, ZOOM得好好...
還有其他師兄們發表下意見嗎? ....期待中

休渔琪 2008-08-20 16:48
可能大陆与澳门朋友买车的用途不同,我买车到现在,一共开了20000KM,其中有12000KM是去钓鱼,平时上班我开摩托车,钓鱼为了使成本更低车最好能够坐4个人,如果竿包放不下,就要放到前面,那样只能坐2到3个人,费用有比较高,而且坐别人的车又怕放不下,所以比较麻烦!!!

小堡 2008-08-20 16:49
ZOOM磯竿只有s牌但又唔係個個都鍾意用s牌而且s牌又有好多好竿所以會好似比較小人用

高比 2008-08-20 19:42
最大問題係ZOOM左好鬼擔手!

有定位的白尾仔最方更就係近同遠都可以掃到!不過一樣係ZOOM左好擔手.

FM 2008-08-20 21:41
引用第7樓高比2008-08-20 19:42發表的“”
最大問題係ZOOM左好鬼擔手!

有定位的白尾仔最方更就係近同遠都可以掃到!不過一樣係ZOOM左好擔手.

你用得少姐,企獨石,釣腳邊啱啱好,一中魚ZOOM出去將條魚頂出去,唔怕割線,我有5支呀!!一支1.5,兩支1.7,兩支2號

高比 2008-08-20 22:09
引用第8樓FM2008-08-20 21:41發表的“”

你用得少姐,企獨石,釣腳邊啱啱好,一中魚ZOOM出去將條魚頂出去,唔怕割線,我有5支呀!!一支1.5,兩支1.7,兩支2號

師傅即係師傅!一話就中ZOOM磯的最大的用途

傑仔 2008-08-21 00:08
感覺zoom竿跟普通竿收藏方面不會有太大分別!
用的感覺就是沒機會zoom(未中過3斤以上的)

路過... 2008-08-21 00:56
擔手

PIERRE 2008-08-21 02:07
引用第6樓小堡2008-08-20 16:49發表的“”
ZOOM磯竿只有s牌但又唔係個個都鍾意用s牌而且s牌又有好多好竿所以會好似比較小人用

Z○○M竿D牌都有不過級數唔高

PIERRE 2008-08-21 02:13

高比你講錯野..................Fm兄係乙○○m竿高手我而家26歲我13歲已目過佢Z○○m竿啲技考.
真條好快.一中就即2○

馬丁 2008-08-21 08:43

FM兄...5支分別係咩利器啊, 可分亨多D其特性嗎?

FM 2008-08-21 09:07
白棍1.5,(1.7,2號)遠征   TWINPOWER T1.7   金色2號 全部s字頭

馬丁 2008-08-21 13:31
引用第15樓FM2008-08-21 09:07發表的“”
白棍1.5,(1.7,2號)遠征   TWINPOWER T1.7   金色2號 全部s字頭

羨慕

wingkee 2008-08-23 17:09
学习!!!

TUNA 2008-08-24 13:18
ZOOM多2次.仲有自動ZOOM
唔仲鱼都自動走出來。
現在都帶去釣圍多.斷就算............啦

高比 2008-08-24 15:58
引用第18樓TUNA於2008-08-24 13:18發表的  :
唔仲鱼都自動走出來。

自動zoom!
....因為你唔係FM哥...

任我行 2008-08-24 18:36
引用第3樓ymtchris於2008-08-20 15:18發表的  :

你對呀, 不過買竿唔使換車呀嘩!!!!!!!!!!

ymtchris 2008-08-25 14:54
引用第18樓TUNA於2008-08-24 13:18發表的  :
唔仲鱼都自動走出來。

ZOOM多2次.仲有自動ZOOM??????????

用aa超能膠阿媽!!!!!!!!!咁佢就會無機會自動zoom囉.................

Winny 2008-08-25 16:03
引用第21樓ymtchris於2008-08-25 14:54發表的  :

ZOOM多2次.仲有自動ZOOM??????????

.......

咪係.ZooM多兩次自動ZooM.係咪係西人釣具店買

ymtchris 2008-08-25 17:19
引用第22樓Winny於2008-08-25 16:03發表的  :

咪係.ZooM多兩次自動ZooM.係咪係西人釣具店買

係又點, 唔係又點, 最後你想點!!!!!!!!!!!
請回覆!!!!!!!!多謝意!!!!!

查看完整版本: [-- 有關ZOOM竿問題 --] [-- top --]